Радев: Към първия мандат се гледа с голяма надежда за съставяне на правителство

Започна първата консултация с ГЕРБ-СДС
Обновена: 26 окт 2022 13:51 | 26 окт 2022 13:25, Нели Христова
72

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Нека най-напред да честитим на всички именници, на българските строители и архитекти, да поздравя и вас за победата на последните парламентарни избори. Но вярвам, че вие осъзнавате, че това всъщност е една огромна отговорност, защото страната ни е в тежка политическа, социална и икономическа криза, а към първия мандат се гледа с голяма надежда за съставяне на правителство, което може да поеме отговорност в тези трудни времена". Така президентът Румен Радев посрещна коалицията ГЕРБ-СДС в президентството, където започнаха консултациите за съставяне на правителство.

"В тази връзка бих искал да споделите вашата оценка за вероятността за съставянето на такова правителство и с кого, на какъв етап се намира диалога преговорите и контактите с другите политически сили. Как вие виждате във времето вашият план за съставяне на правителсто и идеята ви за правителство на малцинството", попита президентът.

"Съставянето на правителство е важно не само за да има страната ни редовно управление, но и да се гарантира животът на 48-то НС, което има огромна по обем работа. Всеки ден се трупат нови закони, бюджети, декларации. Председателят, излъчен от вашата партия, както твърдят другите сили, всъщност определя дневния ред, приоритетността на законите. Така че как вие виждате всички тези закони, решения, бюджети, как виждате приоритезацията?", допълни Радев.

"Според мен връщането на доверието в българския парламент ще зависи от това кави ще бъдат приоритетите и дали те ще отговарят на очакванията на българските граждани", заяви държавният глава. "Вие сте сред партиите, които обявиха антикризисни мерки, които ще е интересно как ще се реализират и то съвместно със служебно правителство поне на този етап.

"И разбира се, вашите предложения за решение за възлагане на МС за предоставяне на въоръжение и военна техника на Украйна от страна на българската армия", обърна се президентът към представителите на ГЕРБ.

"След няколко избора коалиция ГЕРБ-СДС отново е първа политическа сила. Това от части го отдаваме на разбирането на българските граждани, че трябва да приключат експериментите в държавата ни, а хората да могат да разчитат, че в парламента има хора, които могат да решават кризите и могат да предлагат решения, и могат да носят отговорност", заяви на свой ред председателят на ПГ ГЕРБ Десислава Атанасова.

"Мога да кажа, че положихме всички усилия, за да има работещо НС. Трудно беше. В тези три дни, в които избирахме председател, и ние, и другите партии, положихме много усилия", отбеляза тя.

"Ние си даваме сметка, че едно от основните предизвикателства ще бъде предстоящата зима, доходите на българските граждани. Заявките от някои политически сили, че този дебат за бюджета може да се превърне в сватбарско наддаване, в конеткста на това, че може отново да има предсрочни избори, е тема за много сериозен дебат и само държавническата позиция на всички политически сили може да не ни изправя за пореден път пред следващо предизвикателство на следващ етап", каза още Атанасова.

По темата за модернизацията на армията Атанасова каза, че е внесено предложение заедно с ДБ, но ГЕРБ приветства и предложението на служебното правителство за нови самолети.

"Надявам се в следващите няколко дни да сформираме парламентарните комисии. Водим много усилени разговори с парламентарните групи. Остават детайли за попълването на техния състав, така че всички тези въпроси да се решават експертно и в полза на българското общество", допълни тя.

Делян Добрев представи 7 антикризисни мерки, които ГЕРБ ще внесе за дискусии в НС. "За първи път от началото на годината служебният кабинет проведе търг за покупка на газ. Отстъпките, които се постигнаха, са далеч по-добри от предходните договори за доставка на газ. От първи януари ще искаме нова тръжна процедура за доставка на газ, защото това ще снижи цената на горивото. Имаме и проекторешение за ускорено влизане в Еврозоната при спазване на срока от 1 януари 2024 г. Не вярвам в рамките на този мандат да бъде избран нов управител на БНБ", допълни Добрев.

По темата за предоставянето на оръжие на Украйна Даниел Митов обясни, че сега трябва да се изтрие "срама" от решението на предишния парламент. Предстои преглед на помощта и подкрепата, която България може да окаже, да видим какви наличности можем да отделим и да се започне разговори със съюзниците. САЩ имат възможност да предоставят заместващ капацитет, въпросът е правителството да знае какво иска и как да си го получи, обясни той.

Спешно трябва да се изпрати посланик на България в НАТО, напомни още Митов. България не стои добре в рамките на НАТО и, за съжаление, в момента не се възприема като силен член на евро-атлантическата общност, допълни той.

Не зная откъде съдите за това, не мисля, че това, че страната ни е представена от заместващ посланик е съществен проблем, чакам редовно правителство да даде своето предложение. Дали сме силен или слаб член зависи и от нашия капацитет и съвместимост, отвърна Радев. Когато вземаме от българската армия въоръжение и техника, трябва да си отговорите първо на въпроса за тези 10 г. по време на вашето управление какво внесохте в армията ни, какво се постигна като подготовка на състава, на съвместимостта. България закъсня поне с 15 г. с модернизацията на армията ни, обърна се президентът към ГЕРБ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЕРБ не са убедили никого, че не са същите
56
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Антикризисни мерки те и сега си имат за тях, а за нас само ни крадят!! НОВИ ИЗБОРИ!!
55
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нови избори!! Изборите бяха нечестни!!
54
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами за какво организирахме свалянето на Ггроб, ве?? Те добре си се бяха наместили 12 години и ни изсмукаха кръвчицата, Аа? За какво три пъти свали правителствата?? За да управляваш със служебни подлезурковци ли и да ти пълнят пък на тебе гушката ли??
53
1
 
1
 
! Отговори
Паню Баирски преди 1 година
Радев е най-отявлен комунист, про-руски агент. Докато не се махне от политическата сцена, нещата все повече ще се объркват. Каквото му наредят от Русия, това прави - няма друг изход. Радев, отивай в Русия при убиеца Путин!
52
3
 
2
 
! Отговори
Браво преди 1 година
Радев продължава евроатлантическия път на България започнат от Петър Стоянов, Иван Костов и Бойко Борисов.
51
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
рРАДЕВ тия са същите срещу които вдигаше юмрук - забрави ли или те купиха!!
50
1
 
5
 
! Отговори
сина преди 1 година
Радев е 2 пъти мажоритарно избиран човек в държавата, а онова чучуло плевнелиев - банов е недоразумение, даже сега хера го прати да помага на буци - е те това е групов кекс политически... сите дупетате са педале !
49
2
 
7
 
! Отговори
Koko преди 1 година
Гледам снимките и си мисля как може тези *** мутри и дебилни физиономии да коват бъдещето ни и защо го допускаме.
48
5
 
1
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Радев,на първите му избори,бе избран с гласовете на "Герб".Бе в период ,в който евреите,ромите,кара-турците,кара-гръците,турците,арменците от "Герб" владееха и взимаха данъци дори на мишките за мишите им дупки.Аз на това надминало Лицемврието лицемерие му викам "ЩАФЕТНО ПРЕДАВАНЕ И ОСИГУРЯВАНЕ НА ВЛАСТТА,ЧРЕЗ БИПОЛЯРЕН МЕХАНИЗЪМ ОТ АБСОЛЮТНО ЕВРЕЙСКИ ,ЧЕ АКО ЩЕТЕ ОСМАНСКИ ТИП."РАДЕВ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ЕЛИМИНИРАН.ЕЛИМИНИРАНИ ТРЯБВА ДА СА И ШЕФОВЕТЕ МУ ОТ РУСКО-ТУРСКОТО,ТУРСКО-РУСКОТО,УКРО ПОСОЛСТВА!
47
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 51 ; - Напротив , не *** , Радев направо пристана на Борисов ,само и само неговото протеже - Янев , да влезе в НС , от там чрез "златния " пръст до президентска република остава съвсем малко ! Затова бяха напомпани изборните проценти на БВ в края на изборния ден .
46
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев много добре знае,че няма да стане,ама какво друго да каже.
45
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Важно е да се изчака докъм средата на ноемви, да се осъзнае военната ситуация.Може и още - за да се види резултатът от изборите в САЩ.
44
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще видим тъкмо какво им е разпоредила Урсула на всичкото плява - Бойковци, Кирчовци, Христовци, лелки разни. Ще си изберат нещо там, каквото са им определили кукловодите, да има да управляват спокойно и да дърпат конците.
43
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Надежди-говежди, това е надеждата на герба
42
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българина напълно си е заслужил жалката съдба, първо избира проруски президент два пъти наред, после избира два пъти инсталираните от него ИТН и ПП и сега отново и отново слуша този национален предател колко бил загрижен за вас.
41
9
 
10
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 година
Суджука,защо се...крие в Банкя. Все чака някой друг да му върши...работата.
40
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев, поредния национален предател. Руската партенка в държавното управление. За съжаление това са държавните глави, по скоро тикви. Желю Жабата, Петър Коня, Гоце, Плевнята и Румен Митрофанов, пилота. Поредния политически отпадъци на българското бунище за "държавни тикви"
39
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По заръка на Бойко Чекмеджан Банкянски, Радев трябваше да им набие по един ..., че пак по думите на Бойко Чекмеджан Банкянски (да се свети името му) на пpocт човек се набивало едно определено нещо. Томиславето е там и може да потвърди думите Му.
38
1
 
6
 
! Отговори
Милиардер преди 1 година
Да честитя и аз на Димитровците. Започва зимата, а в България нито има правителство, нито газ за Тец-овете. Консултациите, които аз давам изобщо не са безплатни. Поради това и съм достатъчно богат.