Лорер: ЕК не изисква затваряне на централи, а намаляване на емисии

Според него планът на ГЕРБ до този момент бил само саниране
16 ное 2022 14:52, Петя Славова
44
Лорер: ЕК не изисква затваряне на централи, а намаляване на емисии
Снимка: БГНЕС

Размяна на реплики в кулоарите по темата за бъдещото затваряне на въглищните централи имаше във вторник между "Продължаваме промяната и ГЕРБ.

Според Даниел Лорер, ЕК не изисква затваряне на централи, а намаляване на вредни емисии.

Още по темата

 "Защо изисква намаляване на емисии? Още в далечната 2014 г. правителството на ГЕРБ подписва на Европейски съвет общоевропейската цел да се намалят емисиите с 40%, т.е. съкращението на българската енергетика е подписано от ГЕРБ още през 2014 г. Нещо повече - през 2020 г. отново ГЕРБ потвърждават и увеличават тази цел заедно с всички останали европейски държави. Те подписват цел от 55% съкращение на въглеродните емисии. Идва Планът за възстановяване и устойчивост, който предлага средства на държавите, за да изпълнят в частност и тези цели. Какво прави ГЕРБ по темата в него - нищо, освен саниране?. Няма обещание да се затваря, каквото и да било до 2026 г. Трябва да се намалят емисиите. Това може да стане, не затваряйки въглищните централи, а намалявайки количеството работа, което те вършат сезонно, обясни пред БНТ Даниел Лорер.

Той коментира и тръгналото дело на Кирил Петков срещу Бойко Борисов за клевета.

"Целта на цялостната медийна истерия на ГЕРБ вчера беше много проста - тя трябваше да скрие резултата от посещението на ЕК. С представителите на Комисията ние обсъдихме Плана за възстановяване и устойчивост в НС по тема "Енергетика", подчерта Лорер.

 "Оказа се, че през всички тези години ГЕРБ не са имали план, освен да санират. Това стана ясно на срещата с Европейската комисия и всичко, което последва, беше опит това да бъде скрито от обществото", посочи  още той.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според него планът на ГЕРБ до този момент бил само саниране ------------ Лорерчо, ти изобщо имаш ли представа какво е саниране и как то влияе на консумацията на енергия?
33
0
 
4
 
! Отговори
Хайдрих преди 1 година
През комина, през комина и дим да ги няма...
32
0
 
4
 
! Отговори
Падаря преди 1 година
Данакоплатеца ще им плаща за да не работят,но и няма да имат работници и разходи и ще им е чиста печалба .Губещите са работниците и данъкопладците.На работниците да се даде земя и да развиват селскостопанство ,а тецовете да правят сондаж за гореща вода -геотермална енергия,а не само да въртят едни пари зе едни частни лица и за народа дедовия.
31
0
 
6
 
! Отговори
Роко ин раша преди 1 година
Нямало да затварят, но и няма да правят ток ,ще стоят в режим на студен резерв ...
30
1
 
8
 
! Отговори
Аноним преди 1 година
Само се чудя кои българи гласуват за тези лъжат лъжат лъжат българи събудете се
29
1
 
5
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 1 година
Питанка: как точно ще се намалят емисиите на поне 40-годишни ТЕЦ-ове без да бъдат затворени, разрушени и построени наново?
28
0
 
6
 
! Отговори
Лорерчо преди 1 година
Кажи как ще намалиш емисийте без затваряне на централите и какво означава намаляване и спиране на работата им.
27
0
 
7
 
! Отговори
?!? преди 1 година
Лорер: ЕК не изисква затваряне на централи, а намаляване на емисии.Това звучи ще ви изнадилим обаче с нежни думи!А въпроса е не какво изисква ЕК, а колко ПП свалиха гащите на България?
26
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Намаляването на емисии става с инвестиции в екологично производство в самите централи.Никой не мисли за това.Напр.т.н.американски имат такива устройства,затова ще останат,а държавните може и да не,ако продължава надприказването без адеватно решение.При наличие на въглища т.е.енергоносители за 40% да останем на перки и солари на частници милиардери, диктуващи за техните печалби и купуват политици губи цялото общество.Можеше да поискат инвестиции в плана за това,а не дарения за батерии на олигарс
25
3
 
10
 
! Отговори
До 22 преди 1 година
Оградата не е фалшива,трябва да се поддържа и обхожда.Да има камери за нощно виждане,високоговорители,това са близо 300 км по неравен терен,през гора,реки,изобщо не е просто..Мигрантите минават през отвор до едно безлюдно село.А ако нямаше ограда,щяха да минават отвсякъде нон стоп Рашков защо закри граничния участък в Болярово намиращ се на самата граница,и командирова от вътрещността неподготвени кадри на друго място?Преди 2 год.нямаше такова чудо.А сега некомпетентност и корупция.
24
0
 
18
 
! Отговори
ПП преди 1 година
Жената на Лорер неше назначена от Кирил Петков едновременно на два трудови договора в Здравната каса и в министерство на икономиката.
23
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лорер не е българин по произход, него не го интересува съдбата на Нългария
22
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То ти като намалиш емисиите с 80% явно ще уволнят над 80% от хората.
21
0
 
13
 
! Отговори
Долу ЕС преди 1 година
Хитлер не е мразил всички юдеи, само тези превзели Европа, точно като сега!
20
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Живеем в страшен филм. Можем да му сложим работно заглавие "На ръба на утрешния ден", но без Том Круз. Всеки ден се надяваме да дойде новото утре, ама то все не идва.Трябва да се преборим и да продължим напред. Изглежда все по-трудно. Късата памет ще ни струва много. Нихилизмът ще ни затрие.С тези (ГЕРБ) на маса се сяда само и единствено по време на трибунал.....
19
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Все едно на Делян Добрев семейството му не е санирало за стотици милиони и нямаше скандала "Кумгейт" и "Дрийм тийма" от Хасково или "Апартаментгейт 2", заради който той уж подаде оставка и се оттегли от политиката. Ама само УЖ.Все едно фалшивата ограда по границата с Турция за над 200 милиона е построила ПП.
18
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Унищожителите (ГЕРБ) на българската енергетика, земеделие, здравеопазване, спорт и изобщо на цялата държава са вдигнали гребен все едно нищо не е било. Все едно нямаше протести. Все едно ги нямаше кюлчетата, "Ало Ваньо", "Ти си го избра", къщата в Барселона, "Мата Хари", "Суджукгейт" и още, и още, и още. Все едно, пътната карта не е изчезнала заради откраднатите 3 милиарда от българските граждани за строителството на Северен поток, по времето на Теменужка Петкова.
17
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Затворете, прецакайте хората да нямат с какво да се отопляват и тикава вижте ваше чудо невиждано. Гладният и измръзнал, няма да хукне да се образова за да си набави топло и храна, а направо ще ви звънне на домофона с прикана да излизате. Направете две атомни централи и тогава затваряйте, иначе ви чака така дълго очакваният пердах
16
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЕРБ са подписали споразумение без никакъв план. Само и само са лапат субсидийки. Нищо ново за тях.
15
1
 
20
 
! Отговори
Лорерчо преди 1 година
И как става това намаляване на емисии? Естествено чрез премахване на централите. Другият вариант е да забранят автомобилите и да се ходи пеша. Трети вариант няма. Много им е лесно на всипки да се мазнят в ЕС, но после се чудят как да се оправдават и киснат едни други пред народа.