Оспорвана битка до края: ПП-ДБ - 27,2% срещу ГЕРБ-СДС с 26,6%

ДПС и "Възраждане" се борят за третото място
Обновена: 10 мар 2023 14:21 | 10 мар 2023 14:21, Камелия Цветанова
198
Оспорвана битка до края: ПП-ДБ - 27,2% срещу  ГЕРБ-СДС с 26,6%
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ако изборите бяха в началото на март, резултатът вероятно щеше да е следният: ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС щяха да имат почти идентична подкрепа с 27,2% и 26,6%, ДПС и "Възраждане" са другата двойка със сходни резултати и биха оспорвали третото място, съответно с 13,4% и 12,3%. Със 7,3% БСП е на петото място. Това показват данните от изследване на "Галъп интернешънъл болкан", което е проведено по поръчка на БНР между 24 февруари и 3 март 2023 г. сред 1008 души по метода "лице в лице" с таблети.

Още по темата

В битка за възможност за прескачане на бариерата са "пакетирани" "Български възход" с 3,7%, "Има такъв народ" – с 3,4% и "Левицата" – с 3,2%.

Кампанията обаче тепърва се проявява и на числата към този момент следва, както винаги, да се гледа като на моментна снимка на декларативните нагласи, а не като на прогноза. При близки стойности, колебания в активността, политическа криза и т.н., възможни са динамични развития, включително в последния момент.

Със сигурност са казали, че ще гласуват 40,6%. Това предполага активност, близка до тази от предходните избори –
доколкото и в предишните избори декларативните нива на активност към този етап бяха подобни – но и тук кампанията ще бъде решаваща и тепърва ще се разбере процентът на база формалните избирателни списъци. 4,4% са онези от заявяващите, че ще гласуват, които биха предпочели „Не подкрепям никого“, ако изборите бяха днес.

*****
Изследването на "Галъп" е проведено по поръчка на БНР между 24 февруари и 3 март 2023 г. сред 1008 души по метода "лице в лице" с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.1% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е равен на около 54 хиляди души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още по темата: ДПСизбориГЕРБПП
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това не е социологическо проучване,а мечти.Не познавам нито един,който да гласува за Кирчо особено след като се появиха на 3-ти март със знамето на ЛГБТ.Те ако разчитат на обратните за подкрепа край с тях.Примерно такива като Азис са с по 2-3 деца,а други като Емили Тротинетката се хвалят как всеки ден спят с различни жени,т.е. обратните не са обратни,а само се правят.
46
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ми се вярва, защото не познавам някой който ще гласува за ПП. Повечето от моето обкръжение ще гласуват за ГЕРБ и една малка част за Възраждане.
45
7
 
4
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Който гласува ще бъде мобилизиран. Не се подписвайте. Не гласувайте.
44
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква битка? - Никаква битка няма! 80% няма да гласуват.
43
1
 
3
 
! Отговори
quote преди 1 година
Ние по принцип не им обръщаме много внимание на евреите, освен като изключим че ги пращаме в концлагери, но по избори може малко да поговорим за тях, макар и от гледна точка на Палестина, Иран и нацизма, за да може "политиците ни" да придобият "power", дори още преди да са влезли в парламента
42
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
пълни глупости! от сега подготвят народа към тези измислени резултати!
41
1
 
3
 
! Отговори
quote преди 1 година
Ако пишем преди изборите за евреите, те ще ни обърнат внимание и светат ще мисли, че одобряват нашите политики
40
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това проучване да не е от платените социолози на простото Киро и на дубайският престъпник Божков-Черепа?
39
1
 
2
 
! Отговори
quote преди 1 година
Към евреите трябвало да се насочат ако не нацистки лекари, то поне по български шарлатани
38
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хвани единия, ритни другия! Това за споменатите първи 2 формации.
37
0
 
1
 
! Отговори
quote преди 1 година
"сега Бойков щял да спасява евреите, като дразни германците и нацистите, оставяйки ги без цигари, а всички знаем какво става когато и нацисти и евреи имат проблеми с цигарите, заради политиките на Бойков, който иска евреите да имат проблеми с нацистите, които като не си получат цигарите и стават раздразнителни"
36
0
 
1
 
! Отговори
quote преди 1 година
"тъй като ние, политическата класа на българия в момента сме "потребители" на еврейската икономика, знания и умения за просперитет", когато те не ни дават да "потребяваме" тяхното одобрение и да ги изнудваме за път към българската власт, ние ги блокираме, заплашваме и се държим некултурно пред тях, тъй като това най-много ги смущава"
35
0
 
1
 
! Отговори
quote преди 1 година
"Ние намираме ентусиазъм да говорим едновременно за "спасяването на българските >евреи", както и за всички закони, които сме приели в народното събрание срещу тях и то точно преди избори, тъй като така печелим и двете аудитории, тази на евреите, които трябва да ни "хранят, буквално?" и тази на >нацистите, които ги мразят и харесват тези закони, >това е като обещание отново да гласуваме подобни антисемитски закони"
34
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди 35 години имхме развита българска промишленост, но такива като ГЕРБ,БСП,ПП,ДПС, ДБ-СДС я унищожиха.
33
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гласувайте за бсп, пп и дб! Това са партийте които могат да ни оправят начело с топ икономическия експерт корнелия!
32
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако някой вярва , че ще има ПРОМЯНА да види ДБ в коалицията.Това не е промяна , а точно запазване на костовизма и ужасната мугризация на обществото.ДБ е символ на корупцията и антибългарското.
31
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То затва е такава вяла и слаба кампанията.Защото после пак ще има избори.
30
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нагласите в някое НПО не отразяват обществените, а избори има заради обществото.
29
2
 
5
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Всички верваме на Андрей Райчев и Червен Кольо, на БНР, особено на машините на Мадуро ! Като дойде седмица преди вота, чак тогава ще почнат да познават!
28
1
 
2
 
! Отговори
? преди 1 година
Децата ти израстната с облика и ще приличат на този за когото гласуваш.