Sofia Design Week в услуга на детето

2 изложби и над 20 работилници са включени във фестивалната програма
Обновена: 23 май 2012 09:53 | 23 май 2012 09:52, Петя Славова
0
Sofia Design Week в услуга на детето
Снимка: Sofia Design Week

Фестивалът Sofia Design Week, който ще се проведе тази година от 1 до 8 юни, ще има отделна детска линия, наречена Sofia Design Week KIDS. В нея са включени 2 изложби и над 20 работилници.

Първата експозиция „Когато порасна“ ще представи детските мечти на 12 български дизайнера. Чрез различни интерпретации, всеки от тях ще пресъздаде професията, за която е мечтал като малък. Изложбата съдържа разнообразни инсталации - илюстрация, графичен, продуктов, интериорен дизайн. Всяка от тях е придружена с две кратки описания на професията. Едното – според определението, дадено в речник. А другото – според обяснение на дете на възраст между 3 и 8 години. Някои от инсталациите ще бъдат интерактивни и ще дават шанс децата да рисуват, строят, подреждат и разместват. Изложбата ще може да бъде видяна от 1-ви до 8-ми юни във Фабрика 126.

Втората изложба в детската програма е посветена на знаменития чешки илюстратор Иржи Трънка. „В услуга на въображението“ е организирана по повод 100-годишнината от рождението на Трънка - наричан „европейският Уолт Дисни“ - и представя селектирани фрагменти от цялостното му творчеството. На панели с изображения и съпътстващи текстове ще бъдат представени ключови проекти на известния творец - книги, приложна графика, рисунки, живопис, скулптура, куклени, театрални и филмови разработки. Ще бъдат прожектирани и анимационни филми. Изложбата ще бъде в София благодарение на Чешкия културен център.

Още по темата

Малчуганите могат да влязат в ролята на дизайнери, на 2-ри и 3-ти юни, с две специални работилници в магазина на известна шведска марка в София. Децата ще могат се запознаят с техники за рисуване върху текстил и под ръководството на художничките-педагози Кристина Бъчварова и Анна Иванова, ще създадат своите малки шедьоври.  Участието в работилниците е безплатно, молбата е децата да бъдат предварително записани на a.christov@civitasglobal.bg

Работилницата „Нарисувай ми мече“ ще провокира детското въображение и ще го потопи в приключенския свят на мечето Барни. С помощта на напътствията на професионален дизайнер и в компанията на симпатичния герой Барни, малките художници ще могат да пресъздадат забавните игри на мечето върху белия лист.

От 1-ви до 3-ти юни в +това ще се проведат четири детски работилници. В едната, децата ще могат да рисуват върху кексчета. Във втората, ще майсторят захарни фигурки от тесто. В третата, ще създават играчки от храна, а в четвъртата - ще ги правят от естествени материали. На 6-ти юни пък ще се проведе творческата работилница „Хартиен театър“, в която децата ще изработват хартиени кукли и декори.

Атрактивна кулинарна работилница ще се проведе на 1-ви и 2-ри юни на централната локация на фестивала. „Детска кухня с палачинки“ ще провокира децата да използват цветовете, за да открият различни вкусове. С помощта на специална техника, подобна на ситопечат, на децата ще могат да напечатат палачинката свое собствено послание.

„От мишка герданче“ е работилница за деца от 10 до 13 години. Ще включва много рязане на кабели, чупене на клавиатури, лепене на дискове и дискети. Целта е да бъдат изработени аксесоари от стар хардуеър.

През цялата седмица детска програма ще има и в чайна „Чай във фабриката“. Там ще се проведат седем работилници, свързани чрез темата „Контекст“. Децата ще могат да работят с глина, да създават свещи, да си направят своя чаена книжка, да се запознаят с джаза и много други.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари