Те изрисуваха Паметника на Съветската армия, сега поправят пейки!

Артистите от Destructive Creation искат да вдъхновяват хората
13 яну 2019 09:45, Петя Славова
757
Те изрисуваха Паметника на Съветската армия, сега поправят пейки!
Снимка: архив, Булфото

Българите, превърнали паметника на Съветската армия в Супермен, Дядо Коледа, човечето от Макдоналдс са били тогава ученици, малко преди да кандидатстват в университета.

"Ние се познавахме от гимназиите и бяхме приятели. Учехме в училища за изкуства", уточнява един от групата пред "24 часа." Постепенно привличат последователи и привърженици и стават повече. Присъединяват се към тях хора с различни специалности и професии. В редиците им имало администратор, поддържащ сайтове, човек, който прекарва интернет и кабелна, философ, актьори, режисьори, журналисти, дори главен готвач.

"Аз бях завършил, а другите бяха в XII клас и тъкмо завършваха. Говорехме си за това, че сме в много приятен период, в който никой не те притиска да работиш и трябва да си избереш посока.Тъй като всички сме артисти, решихме да направим нещо, докато имаме време. И искахме да е такова, което да е впечатляващо, ако е на някаква социална тема", разказва единият от групата.

Още по темата

Началото идва през януари 2011 г. Правят камилите зад Паметника на Съветската армия със знамената на Израел и Палестина по повод конфликта там. През юни същата година боядисват и самия паметник, като всеки от войниците се превръща в анимационен герой, а мотото е: "В крак с времето".

По думите им, паметникът е замислен преди камилите, но им е трябвало повече смелост. Първо са мислили да боядисат войника на върха като Супермен, но се отказват, защото е прекалено голям и към онзи момент не са имали възможността да го направят.

Последвалите реакции са на двата полюса. Едни много харесват идеята, други - категорично я отричат. CNN излъчи репортаж, а същата година темата за изпит по журналистика в Софийския университет бе "Героите на нашето време". Този акт се превръща в най-известния, излязъл от България в сферата на изкуството. Огромното внимание е предизвикало и стрес в групта.

"Получи се разединяване и с някои от хората не си говорим вече. Не сме се и виждали. Но не точно от тогава, а от следващите два проекта", разказват арститите. За някои от тях паметникът е много успешен. 6 месеца са обсъждали инициативата и са били подготвени за негативни реакции. Все пак, когато се случва толкова успешно, идва и трудността при следващите им проекти да се следват идеите на някого. Това е и причината година по Паметника да не направят нищо.

Все пак правят още един известен проект - беседката на ул. "Ангел Кънчев и "Патриарх Евтимий" в столицата. След това вече не работят в същия състав. През годините най-младият участник е бил на 16 години, а най-възрастният - на 35. Повечето са художници. Сега групата ремонтира доброволно и безвъзмездно пейки и паркове. Обикалят с кола и като видят нещо счупено, го оправят и си заминават.

"Най-вероятно това щеше да е нещото, ако не ни бяха хванали, след като боядисахме паметника. Но това не е идеята ни. Когато направихме паметника, го харесаха интелигентните, тези, които го разбират и знаят какво се случва по света. Но хората в "Люлин", "Надежда", "Младост", повечето хора в страната не го разбират, странно им е, не биха разбрали защо е толкова известно. И причината, поради която правим пейки, е за да стигнем до тях. Това е езикът, който те разбират.

По този начин всеки ден се срещаме с тях и една от целите ни е да сме здраво стъпилина земята тук, в България. Да знаем каква ереалността. Примерно днес, докато оправяхме пейки, някакви деца ни помахаха и казаха: "Благодарим ви, че поправихте пейките", една баба ни каза: "Страхотни сте, кажете какво да ви взема - сладолед или бира?" и ни донесе по един сладолед. Така имаме контакт с реалните хора, които ако правим само световни неща, не бихме срещнали. И проектите няма да са толкова силни, ако не познаваме тези хора. Шансът, ако направим още веднъж нещо като Паметника на Съветската армия, този път хората в "Люлин", които иначе биха го осъдили, ще кажат: "А това са хората, които оправиха пейките в квартала!"

За артистите хората в "Люлин" са толкова важни, колкото тези в центъра". Инициативите им само до този момент са около 200, но признават, че не всички са толкова успешни и известни. Не винаги улучват правилно темата. Опитват да поправят по 10 пейки на ден. Минимумът им е 5. В редки случаи като вали или времето е лошо, може да са по-малко. Избират местата, които ще поправят спонтанно.

"Идеята ни е, ако някъде са счупени нарочно ( а на повечето места не е така - повечето са изгнили от времето и са се счупили), да ги поправим нарочно. Минава някой и напълно произволно чупи пейка, ние искаме напълно произволно да я поправим. Замисълът ни е, че злото, лошите хора, са успешни заради това, че не им пука и на моменти правят нещата, без да ги планират. Но доброто също може да работи толкова успешно, ако не му пука", обясняват от Destructive Creation.

Групата се вдъхновява от Кристо, който е реализирал толкова успешни проекти по света. "Той 28 години се е борил за разрешение да опакова Райхстага, 15 години за Портите в Ню Йорк, Плаващите кейове е проекто то 70-те или 80-те години - нещата му се получават до голяма степен, защото не се отказва. Искаме това, което правим да е вдъхновяващо за хората - за това и искаме да стигнем до хората от кварталите, които не се интересуват от изкуство", разказват артистите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


757
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
498
1
 
11
 
! Отговори
Ееех времена преди 5 години
Одеса, 1917 година. Рабинович закопава в замръзналата градина ковчеже с пари. Жена му му шепне от прозореца:- Какво правите, Исак, излишен труд, във вестника пише, че скоро ще дойде комунизмът и пари няма да има?- Е, аз ще имам...
497
6
 
12
 
! Отговори
До Ха-ха преди 5 години
Комунизма го ненавиждаме безплатно! Малко ли сме мизерствали по онова време?!
496
12
 
3
 
! Отговори
предложение преди 5 години
Тия дето шарят тоя паметник ги пратете на Путин. Той ще им предложи безплатна екскурзия в Сибир да рисуват по белите мечки. Белите мечки са един вид платно, което трябва да бъде изрисувано,за да може да е в крак с времето.Да им дадат кофа с червена и синя боя и нека ,, художниците" изрисуват американското знаме. А за още по отдадените ги очакват сибирски тигри,те също искат да са модерни.
495
4
 
5
 
! Отговори
До 538 преди 5 години
На 38 години съм, ходя със семейството си на църква всяка неделя. Шефа ми е супер пич, инженер съм в малка компания. Билетчето незнам колко е, карам нов РАВ4, малко дамска кола но за четиричленното ни семейство е идеална.
494
12
 
5
 
! Отговори
ха-ха преди 5 години
До пишещи тука. Кажете колко ви плаща дядо ви Бойко да плюете Комунизма и да издигате в култ някакви си хлапета дето си няма друга работа ,та тръгнали да драскат паметници. Нека ви кажа една тайна тиийнейджъри. Бате ви Бойко е баш комунист дето е бил охрана на Бай Тошо, който му е дал куфарче с пари. Като Бай Тошо падна от власт,той си скъса червената книжка. Така че вие един вид плюете дядо Бойко като пишете тия работи за комунизма да знаете.
493
4
 
17
 
! Отговори
Tattoo Dick преди 5 години
Някой може ли да ми каже от какво точно ни освобождава червента армия през ВСВ? Поробени ли сме били, окупирани и избивани от друга нация?! Моля обяснете ми!
492
1
 
0
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 5 години
Няма лошо. Всеки си е башка луд.
491
12
 
6
 
! Отговори
до 537 преди 5 години
Я кажи,а сега по времето на хубавата демокрация, млади хора да си виждал в църква,а не в кръчма? Мутрите робовладелци опс работодатели дето не плащат,зачитат ли човешкото достойнство? При Комунизма имаше работа за всички, всяко младо семейство получаваше апартамент от предприятието и можеше да си позволи евтина почивка. А сега за жилище теглиш кредит за 30 години дето не знаеш дали ще върнеш, само в София има работа, сметките за ток вода, топлофикация са УЖАС. Билетче 1,6 малко ли е???
490
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма как режим, който е антисоциален, който руши традициите, отнема собствеността на хората, не зачита достойнството им, убива невинни, руши църкви, забранява християнството, да е дълговечен.Всеки, който тръгне против Бога се проваля.
489
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По принцип комунизмът е строят, който се е задържал най-малко. Само 75 г. Най-нестабилният, най-неиздържливият строй. Светите отци са казвали, че комунизмът е масовият антихрист. А когато дойде личният антихрист царството му на земята ще продължи само 3 години и половина.
488
11
 
8
 
! Отговори
додраскащи паметници преди 5 години
Тия дето са нашарили паметника трябва да платят глоба от 10000 лева за рушене на общинска собственост. Искам да им кажа,че не капитан Америка, Супермен или Дядо Коледа са дошли да освобождават България.В американската преса за пръв път пишат за поробен народ след потушаването на Априлското въстание от 1876г,но американци да са направили нещо за България тогава или сега?? А 518 е прав,че във Виена и Берлин има паметници на Съветската армия и не ги драскат или горят.Това е част от историята ни.
487
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 100 рубли = 1 ДОЛАР106 йени = 1 долар
486
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки нормален човек, дори гледайки съвецките игрални филми за войната веднага ще симпатизира на немците. Всички са с изгладени дрехи, нахранени, добре изглеждащи.А съвецките порове са скъсани, одърпани, мръсни, зле изглеждащи, гладни, жулещи само по 100 гр. водка преди боя.
485
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прабаба ми е удряла с юмрук по масата и е викала "Аз съм фашистка!!!". Та това е станало след като е видяла опърпаните *** мърлячи, дето само крадяли и мародерствали.Разбира се тя преди това е видяла немската армия, която е питала "Може ли?", винаги си е плащала, и немците били винаги чисти изгладени и спретнати. Това, което най-много я потресло било, че немците всички били с ръчни часовници, което тогава се е считало за лукс.И идват съдраните, миришещи зле и невъзпитани *** порове...
484
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те болшевиките едни русофили... Режимът е избил 80 млн. Руснаци.
483
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябвало е в нацистка униформа да ги "облекат". Нацистите са били по-жалостиви от тези пияни *** изверги.
482
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 524А да си видял маршал Толбухин да марширува по булевард Толбухин, та са му сложили паметник на сред София !?Та затова питам, дали в Москва и Ленинград има паметници на българската армия, за приноса и' за крайната победа над Хитлер, както в София, Пловдив, Бургас има на съветската армия ?
481
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До България е във НАТОЗащо не опиташ да го взривиш? Нямаш дупе за такъв "подвиг"! Гнъсавец!Аз не съм в НАТО - престъпна организация, която избива мирни граждани! Аз съм се клел на Народна Република България!
480
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой знае ли, че през ВСВ нашата славна войска се е била срещу руснаци и сме ги разбили?В битките на Драва немците са хвърлили срещу нашите ... власовци! Смазали сме ги!Ето сега някое русофобче ще изпита сложни, смесени чувства! Да се радва ли, да плаче ли...
479
9
 
10
 
! Отговори
АНТИКОМУНИСТ преди 5 години
45 години им копувахме скапаните бракми москвичи