Почина Христо Явашев - Кристо

Той си отиде на 84 години в Ню Йорк
Обновена: 31 май 2020 22:53 | 31 май 2020 22:30, Александър Попов
251
Почина Христо Явашев - Кристо
Снимка: БГНЕС

На 84 години е починал артистът Христо Явашев - Кристо. Новината съобщиха сътрудниците му от Christo and Jan-Claude. Тази година той трябваше да опакова Триумфалната арка в Париж, но събитието бе отменено за 2021 година. 

Кристо е починал в дома си в Ню Йорк от естествена смърт. 

"Кристо живя пълноценно, не само мечтаеше за неща, смятани за невъзможни, но и ги реализираше. Проектите на Кристо и Жан Клод обединиха хората, а тяхната работа ще живее в нашите сърца и спомени. Те винаги са казвали, че работата по техните проекти ще продължи дори и след смъртта им", гласи официалното съобщение. От него става ясно, че опаковането на Триумфалната арка все пак ще се състои на  3 октомври 2021 г.

Кристо е роден на 13 юни 1935 година в Габрово. Напуска България през 1957 година и първо отива в Прага, а от там бяга във Виена, а през 1958 година се мести в Женева. Отива и в Париж, където среща Жан Клод. Тя става не само негова съпруга, но и негов артистичен партньор. Тя издъхва на 18 ноември 2009 година.

Христо Явашев живя в Ню Йорк 56 години.

Работата на Кристо и Жан Клод счупи традиционните граници на рисуването, скулптурата и архитектурата. Някои от най-известните им творби са "Чадърите" в Япония и Калифорния, опакованият Райхстаг в Берлин, "Вратите" в Сентръл парк, Ню Йорк. Най-скорошните творби на Кристо бяха "Плаващите мостове" в Италия и Мастаба в Лондон.

"В писмо от 1958 година Кристо пише: "Красотата, науката и изкуството винаги ще триумфират". Държи тези думи близо до сърцето си днес", гласи още изявлението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още по темата: КристоХристо Явашев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо!
150
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руфилската диаспора не може да прости на Кристо, че не искаше да стъпи в държавата която го обяви за невъзвращенец и не му възстанови българското гражданство.
149
6
 
6
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
До АнонименДраги, много Ви моля, научете родния си Български език, или той не Ви е роден !!!В множествено число се пише "коИто", а не коЙто" - разберете, дразнещо е, че упреквате другите за кремълски лакеи ( те са си такива), а не познавате Българския език - срамно е, драги !!!
148
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 160Да, наглостта е умопомрачителна.
147
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Точно най-продажните изчадия на България русофилите са се заели да упрекват Кристо, че не бил българин.Тези същите кремълски ***, който му отнемат българското гражданство го упрекват, че не иска да стъпи в държавата, която са превърнали в съветско гробище !
146
9
 
8
 
! Отговори
Тъжно преди 3 години
До London Calling Ами избягял от пролетарския комунизъм в България,та се натресъл на глобалисткия комунизъм на богатата си жена - ев.ейка. Разбиката между интернационален комунист и космополит не е много голяма. Тъжното е,че Хкристо произхожда от известни български родове,и животът му е доказателство как евр.йството промива мозъците.
145
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поклон и светла му памет на Кристо !Позор за комунистическата-фашистка държава, която му отнема българското гражданството и го обявява за невъзвращенец, принуждавайки го се скита 17 години по Света без гражданство. Още докато беше жив българската държава трябваше да му се извини и реабилитира, и тогава да желае от него да се нарича българин.
144
2
 
0
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
До АнонименИзвинявам се, благодаря за отговорите !!!
143
3
 
5
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
До Де ГолО, драги ми Де Гол, като Ви гледам правописа, Ви е сте от "маалата", със "сигОрност" !!!Много сте ми смешни - неграмотници със самочувствие и любов към "изкуството" !!!Продължавайте, много ме забавлявате с простотиите си !!!
142
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДДРОнегВече ти отговорихме, но няма кой да чете. Пост 147.
141
6
 
8
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
До АнонименЗначи, че с Вас имаме различни мнения !!!Вие можете ли с твърди и научни доказателства да докажете, че опаковките на Христо Явашев са изкуство ???!!!И ако успеете да докажете, че са изкуство, можете ли да ме заставите да ги харесвам???!!!По-долу написах няколко въпроса към Вас - поклонниците на Явашев - моля да ми отговорите !!!Докато не получа отговори, ще смятам, че Вие сте *** и само се заяждате !!!
140
4
 
9
 
! Отговори
--- и глупака преди 3 години
"Пролетариатът няма Отечество" - това написа Маркс в Комунистически манифаст. Дали Хкристо бягаше от комунизма? Или изжива живота си точно по какона на Маркс,като безотечесвеник. Д.йба и ***.
139
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до Гого от менКогато няма нищо реално на мегдана такива като теб опирате до "морал", но разбира се и там сте се самопровъзгласили. С други думи, живеете си в във вашия измислен свят.
138
3
 
5
 
! Отговори
до Гого от мен преди 3 години
За интелект и самочувствие , освен култура в общуване и език , се изисква и акъл.Къде си ти, на кое стъпало " аджеба"?
137
13
 
14
 
! Отговори
Професор Пръц преди 3 години
Родолюбеца граф Монте Кристо и съпругата му жан-клод ван дам....какъв е извода???че-в този живот е така---колкото и да опаковаш---накрая сам си опакован....в найлонов чувал...
136
7
 
4
 
! Отговори
Де Гол преди 3 години
Гого ,няма да успееш да налееш нишо в главата на ДДРОнг, той със сигорност е от маалата.
135
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДДРОнег1. Не, не е твърдял такова нещо, ако е, дайте доказателство. 2. Някои се разпродават за да финансират следващите му проекти а някои се даряват (както например "бягащата ограда" в Калифорния)3. Финансира ги с продажбата на други свои произведения на изкуството
134
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
целта на тези опаковкие пране на ewрейски пари иначе има и изкусство русуване с лаааайнане знам как му е името
133
4
 
8
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
До до рускиняТой светът се е произнасял и за много грешни твърдения, че са правилни, не използвайте този аргумент !!!Кажете ми с факти:1. Христо Явашев твърдял ли е , че не е Българин, обиждал ли е Българския народ?2. Какво се случва с опаковката след края на "творбите" му?!3. Кой е спонсорирал творчеството му?С тези въпроси не се заяждам, а искам искрено да се осведомя какъв човек е бил !!!
132
5
 
4
 
! Отговори
Кака Жана Соколова преди 3 години
До Гого"Поемане на модерност"....в библията са го казали с една дума-"мъжеложство"...Айде беж на прайда....