За социалния мир, ромите и благоденствието

Може ли да няма общество с гета?
8 фев 2005 17:07,
За социалния мир, ромите и благоденствието
Искате ли детето Ви да седи до циганче в училище? Снимка: Булфото
Дали да ограничаваме другите етноси или да се борим за благоденствието на всички в страната?

Вече няколко месеца в известни български форуми се пишат коментари против ромите - как нарочно говорели на техния език, как крадяли, как били лъжливи, коварни и нечистоплътни.

Може би интернет е едно от местата където ромите се срещат най-малко, защото не могат да си го позволят.

България и българите имаме много повече полза от образовани и богати роми, защитаващи социалния мир и морала в страната. За никого не е полезно България да се дели на гета (включително някои квартали, обитавани от българи). За никого не е от полза да има група подрастващи роми, които виждат, че българите не са дали нищо на родителите им и че няма нужда да учат и работят. Вместо това тези млади роми крадат, убиват и изнасилват.

Случаи много.

Човек който има дом, семейство, работа и приятен живот не би извършил грабеж или изнасилване.

Много е трудно да се гарантира сигурността на българските граждани срещу обособена група от обществото, която руши и издевателства.

Единственият начин е да няма условия за създаване на такива елементи, чрез осигуряване на среда с образование и работа.

Да говорим лично! Моите две съученички циганки от провинциален град още не са омъжени и нямат деца, въпреки че са на по 25 години и вече са "стари". Едната е учителка в българско училище. И двете казват, че циганките вече не раждат по повече от две деца. И двете не искат да живеят в циганската махала, едната успя да се махне.

Аз съм преживял опит за грабеж - бяха 3-ма 16 годишни роми, известни на местната полиция с многото си подвизи, но няма проблеми - разхождат се из центъра на града като господари.

Другите контакти с роми показват, че те са много добри и сърдечни хора. Лошото е, че са в "капан на бедността", крадат, за да ядат, а са отречени и преследвани от обществото, защото крадат. Не получават квалификация за високоплатена работа и нямат пари да я придобият. Нямат пари за платено висше образование. "Обречени" са да работят като чистачки, хамали, строителни работници, занаятчии.

Със "скин хедс" и омраза проблемите няма да се решат. Трябват стимули за завършване на средно образование, високи детски помощи, безплатно висше образование, благоустрояване на ромските квартали, защита на ромското население от криминалните елементи в него, създаване на доверие между общностите чрез съвместни учебни програми и други контакти. Както постепенно се е създало доверие между негрите и белите в САЩ - нали всички гледаме филми и знаем, че понякога живеят заедно.

Хубаво е, че ръководството на страната осъзнава какво трябва да се прави. Проблемите обаче са в самото общество, което е развило дискриминация. Във една война няма печеливши страни. В първи клас ме настаниха до циганче - нашите веднага опищяха училището. За съжаление всички бихме направили така, дори и аз:)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание