Отърваването на казармата - все по-реално

Учене, двойно гражданство или премахване на наборната служба са шансовете за избягване на казармата.
15 мар 2005 09:40,
Отърваването на казармата - все по-реално

Крайният срок, до който може да се отлагаш, е 27 години. Това е и началният срок, след който не могат да те вземат войник. Преди промените в закона имаше период от 3 години между двете дати (съответно 27 и 30 г.). Тоест сега гратисният период, в който военните имат власт над теб (в ролята ти на донаборник), е едва ли не една нощ – е, как ще ме вкарат в казармата? Това е тълкуване на приетите на първо четене промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, потвърдено от военните, до които се допитах.

От пресцентъра на Министерство на отбраната ми обясниха, че няма проблеми да уча в някой университет, докато стана на 27 години, което ще е основание да не ме вкарат войник.

Освен това тълкуване, в полза на услията ми да не вляза войник (уча вече 7 години в 3 различни университета, като взех и диплома за висше образование), има и други аргументи.

Последният чешки наборник се завърна в дома си на 24 декември 2004 г., като с това се сложи край на 140 години задължителна наборна военна служба (осем месеца след присъединяването към Европейския съюз на Чехия). Ако службата в Чехия е била 6 месеца, то от втория месец след присъединяването са спрели приема на донаборници в казармата.

Унгария премахна военната повинност с тържествена церемония на 4 ноември 2004 г. В Унгария вече няма наборни военнослужещи. Както и Чехия, страната влезе в Европейския съюз на 1 май 2004 г.

По-важно е може би кога тези две страни са влезли в НАТО, но вероятно до 3 години в България наборната служба ще бъде отменена, като по този начин мен няма да ме засегне.

Друг е въпросът, че дори да влезеш войник, в момента контролът е доста слаб и с болнични и увещания може да си стоиш вкъщи почти през цялото време след новобранския център.

Хубаво е, че в промените към закона е залегнало увеличение на заплатата на платените войници, както и отпадане на условието кандидатите за платени войници да са отслужили. Доста хора нямат работа и това да станат войници ги и ще ги изкушава.

Според последните промени, приети на първо четене от Народното събрание, хората с двойно гражданство няма да служат - може да стана гражданин на друга страна:).

Каталог по темата Анти военна служба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание