Полет над птиче гнездо

Обзор за епизоотичната обстановка в българското общество след оповестяване на информациите за опасност от разпространение на азиатски грип
17 окт 2005 16:19,
Полет над птиче гнездо
Илюстрация: Corbis
Като при всяка масова истерия, особено свързана с болести, и тази покрай птичия грип не подмина българите. Всеки, прочел поне един материал за това заболяване, със сигурност се е замислил дали не развива описаните симптоми.

82-годишната ми баба, например, преди няколко години се беше заинатила, че има СПИН, съдейки по рентгеновата снимка на тазобедрената й става. Така че, четейки за симптомите на птичия грип, които са симптоми и на най-обикновена настинка, нищо чудно да си внушите, че сте болни.

От друга страна пък може и да е много вероятно това да се случи. Ето, на мен например ми се изправя косата всеки път, когато съседът отгоре започне да си храни гълъбите. В смисъл, че сбира пернатите от околните блокове и ги кани на разпивка на неговия си балкон, където също така има импровизирана мандра и автосервиз.

Една приятелка от входа дори ми сподели, че излизайки да разхожда кучето си онзи ден, върху главата й се изсипала около половин килограм сурова царевица, което очевидно е била закуската на пършивите вирусоносители.

И при положение, че непрекъснато чета как в Плевенско намерили умряла чапла, а в Бургаско – корморан, какво ми остава да си мисля за лешоядите от седмия етаж над мен?

Затова преустанових достъпа на домашната ми котка към балкона, тъй като тя не е информирана за опасността и току виж затворила хранителната верига с някоя вкусна и грипозна гугутка.

Семейството ми, което се слави като надарено с висока хигиенно-епидемиологична култура и силно развито чувство за граждански дълг, обмисля възможността да залепи бележка във входа ни, най-вероятно с Локтайт, Поксипол или домашно забъркан цианакрилат. С нея ще забраним хвърлянето на храна на всякакви летящи животни, било то прилепи, щъркели, лебеди или врани с цел опазване на общото здраве.

В случай, че бележката не подейства, майка ми се е заканила да се пребори по радикален начин с наплива на гълъби над нас, като обеси един от тях на перваза. Предположението ни е, че висящият труп би подействал рестриктивно на останалата част от ятото и то ще отлети да си ръси грипа по други земи.

Кварталната магазинерка пък престана да си зарежда бакалията с птиче месо, тъй като хората отказвали да го купуват и то изоставало, така че ако не от птичи грип, евентуалният клиент има опасност да се разболее от бруцелоза. Затова сега там може да си закупиш само македонска наденица, омекотител за пране и китайски клечки за зъби, въпреки че не е ясно дали ще има какво да чоплиш с тях.

Аптеките пък регистрираха невиждан ръст в продажбите на противогрипни ваксини, макар и те да не пазят от птичи грип. Освен това народът масово купува антибиотици, аналгин и аспирин - ей така, да има.

За разлика от аптеките, подозирам , че магазините за животни за отчели спад в продажбите на канарчета, папагали, горска зидарка, скорци и други представители на летящата фауна. Виж, за щраусите не съм наясно дали биха могли да пренасят вируса. Ако искате да станете горд собственик на такава разновидност домашен любимец, моля, обърнете се за съвет към директора на националната ветеринарна служба или агенцията по епизоотии.

Но най-сигурният начин да се предпазите от евентуално заболяване от птичи грип е провеждането на елементарна профилактика.

Варете яйцата по 12 минути, ако въобще намерите яйца в магазина.

Печете птичето месо на температура над 70 градуса /и споделете с нас откъде сте го купили/.

Не хранете гълъби на прозорците си – най-малкото перушината, която хвърчи, докато се бият за коричка хляб, е пълна с какви ли не гадости.

Не хранете и никакви други фтички, колкото и сладки да изглеждат.

Когато отидете в някоя кръчма, спокойно си поръчайте пилешка супа. Там тя рядко се прави от пиле, просто така й викат.

И последно – не се поддавайте на масова истерия. Доказаните случаи на пренасяне на птичи грип върху човешки същества е станало само при хора, които са имали директен контакт с птици. Така че, освен ако не сте човек с обсесивно-компулсивна мания да си общува с кокошки, опасност няма.

А лично за мен, както казва Удхаус, вероятността да попадна в един и същ социален кръг с грипозна кокошка, е твърде проблематична.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание