Колко е важно да бъдеш...далновиден

Или какво да направим, за да не зависим от инфлацията, брутния вътрешен продукт и последиците върху петрола след урагана "Катрина"
17 ное 2005 13:32,
Колко е важно да бъдеш...далновиден

От днес сме на 1.50, казва шофьорът, докато се катеря в маршрутката. Удрям си главата във вратата, но не заради ценовия шок, а защото бързам да се натъпча.

Иначе рискувам да ме изсипе на завоя край автотехникума, тъй като отскоро линията имала нови шефове и те очевидно държат пътниците да бъдат откарани по най-бързия начин, дори и ако в края на пътешествието приличаш на трупен материал, престоял дълго време в някой микроязовир.

Докато с едната ръка се крепя по решетката зад гърба на шофьора, с другата почвам да ровя по джобове и чанти, за да намеря още 50 стотинки, та да му се издължа. В бусчето, което хвърчи като току що изстреляна от Байконур совалка, има цифром и словом 19 човека, плюс една голяма раница, пльосната в краката на правостоящите, плюс огромна гума, която по мои наблюдения не е от маршрутката, а от някой ЗИЛ, но по неясни причини трябва да стои вързана с канап зад шофьора.

Всичкото това великолепие се носи тържествено по булевард „Мадрид“, а от време на време зад мен някой изкряква: „А до Централна гара ходите ли“? А по Козлодуй минавате ли“, „А до ЦУМ отивате ли“? Накрая не издържам и уведомявам широката общественост, че маршрутката ходи и до Централните гробища, с което разговорът замира.

Пътувам си аз и си мисля, че вече ще пристъпя към крути мерки спрямо транспортните ми неволи.

Автóбус, както се казва, отдавна съм отказала да ползвам, тъй като вътре често няма атмосфера, в смисъл, че въздухът се състои предимно от въглероден двуокис поради липса на прозорци. А и концентрацията на човешки същества е толкова голяма, че често, след като сляза там където желая или където тълпата ме изсипе, съм имала съмнения за нежелана бременност. После ходи доказвай, че знаеш смисъла на израза „семейно планиране“.

Затова смятам да събера всичките си спестявания и да си закупя магаре. Първо, не отделя вредни емисии газове, които да са забранени по смисъла на Протокола от Киото и други важни международни нормативни разпоредби.

Второ, излиза по-евтино от маршрутка и такси, взети заедно. Купуваш му там един-два самоковски картофа, не че и на тях не им вдигнаха цените заради последствията върху петрола след урагана „Катрина“. То и магданозът поскъпна, но аз си го отглеждам в саксиите на балкона, а котката го препикава редовно и той расте буен и екологично чист.

Трето, магарето ще взима редутските баири далеч по-лесно от рейс 72. Ще му вържа по една бохча отстрани, където ще си държа това, което досега съм носила в чантата си.

Няма да има нужда от винетка, предполагам, нито от талон за синя зона. Няма да ползвам и знак за първа степен инвалидност с придружител, за да си паркирам магарето пред работата. Магарето няма да закъснява, а аз да кибича по спирките като суяк. Повишаването на цените на бензина за масови потребители с 1 стотинка, считано от полунощ, също няма да ме интересува, защото, както споменах вече, моето магаре ще се зарежда с моркови или целина.

С магарето няма да ставам обект на операция „Светлина“, „Респект“, „Шок“ и други страшни прилагателни и съществителни. Няма да ходя на годишен технически преглед, нито ще ме спират катаджии. В дупки също няма да попадам, защото магаретата са разумни същества, макар на външен вид го докарват малко имбецилно, и в дупки не влизат. Също така, не вярвам и да ми го откраднат или пък да го вдигне паяк.

Разбира се, сигурно ще ми е малко по-студено зимно време, отколкото ми е в маршрутката, но поне ще съм свободна валенция и придвижването ми към и от работа няма да зависи от международното положение, брутния вътрешен продукт и тайфуна „Стан“.

Затова сега следя внимателно пазара на магарета в страната и смятам още на следващата кушия да се сдобия с описаното добиче. Всъщност на кушиите май пускат само коне, но не е изключено да има и дегизирани катъри.

Не съм измислила още къде да го съхранявам през нощта, защото на балкона ще ми е трудно да го курдисам. Но пред блока ни има достатъчно незаконно построени гаражи и понеже никой от общината не им обръща внимание, смятам и аз да си пльосна един.

Имам сигурното усещане, че като вдигнат маршрутките на 2-3 лева, магаретата внезапно ще станат една от най-търсените стоки. Може дори и автокъщите на Горубляне да почнат да ги зареждат. На това аз му викам далновидност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание