Коледата възможна

Едно кратко наблюдение за това как столичната празнична украса, която до скоро старееше, но не растеше, сега май е променила традициите
16 дек 2005 12:38,
Коледата възможна
Някои от елхите в София - тази пред ЦУМ /сн. 1/ и тази до Руската църква. Снимки: "Emax-studio", Dnes.bg
Коледа съвсем приближи нашите географски ширини. Не че на други места не е, но тази година може да се каже, че се усеща нещо като коледна атмосфера по софийските улици. Че и по някои тротоари също.

По силата на традицията, която диктуваше празничния вид на столичните улици досега, софиянци бяха свикнали да гледат една-две проскубани елхички на ларгото пред президентството и с това коледният дух се изчерпваше.

Всъщност, не се изчерпваше за по-наблюдателните, които можеха да видят украсата по булевард „Витоша“ и на 19 август. Тя просто там си виси, за да не се налага следващата година пак да се вади и закачва. Просто гáсиш лампите на 5 януари и ги включваш пак на 1 декември.

С течение на годините се появиха и разни дядомразовци – впоследствие -коледовци, които обикновено стоят застопорени пред магазините из града и ти се завират в лицето. Мен лично доста ме стряскат тези същества, особено когато някой има неблагоразумието да ги бутне и с това да предизвика мощен хо-хо-хо кикот и некоординирано клатене на крайниците. У дядоколедата, не у мен.

Тази година обаче почувствах силно приятна изненада, когато преброих повече от три елхи в София. Първа, естествено, бе тази пред ЦУМ, която събра и доста деца при официалното запалване на лампичките.

След това видях, че има коледно дръвче на мястото на бившия мавзолей /колко по-прекрасно от онази влажна гробница/.

Преди два дни пък открих, че има и великолепно светещо дърво до Руската църква, което вече много ме учуди.

Очевидно апетитът е дошъл с яденето и разни хора /не знам точно кои, но им благодаря/ са установили връзката между естетическата наслада от вида на украсена елха и създаването на коледна атмосфера.

Тук-таме из столицата могат да бъдат забелязани и разни лампички по уличните стълбове, както и светещи рекламни табла, пак по стълбовете.

Даже снощи се въртях около едно такова, за да видя дали все пак не е реклама на лютеница или препарат против гъбички и покрай фунгуса да са плеснали и едно новогодишно поздравление. Нещо в стил: „Айде да ви е честита 2006-та без гъбички“.

Но не, беше си чисто коледно пожелание, без никаква реклама – и от едната, и от другата страна. Красота.

Такава е коледната ситуация в идеалния център на София и определено тя е доста по-добра от предходните години. Разбира се, извън този ареал настроението наподобява руска драма, разказваща как дедушка току-що се е обесил в плевника, както казва Удхаус.

Из столичните квартали, с повече взиране, може да бъде забелязана някоя и друга примигваща лампичка на будката за цигари. Докато се взираш обаче, твърде много рискуваш да паднеш в някоя кална дупка или ров на строяща се кооперация.

Защото на Редута, примерно, всичките сгради ги строят до сантиметъра, в който започва улицата и хората, които от няколко милиона века са двуноги същества и не ползват помощта на други образувания, за да се придвижват, няма как да минат.

На цялата тази красота, естествено, няма как да бъде поставена коледна елха с играчки, лампички и тринайсет сребърни звездички, около нея да танцуват джуджета, елени и елфи, а в корените да са наредени пасторални фигурки на овце, Дева Мария, малкия Исус и други религиозни персонажи.

Празничната атмосфера в квартала се изчерпва с един гирлянд, увисен над свинския шол в бакалията и с продавачките в същата тази бакалия, които си слагат готини светещи шапчици. А, и с надписа в плод-зеленчука, който е поставен над бидона с бамята. Но като се замисля всъщност, така е по-добре, защото културният шок е доста приятен, сблъсквайки се с елхите и играчките в центъра на града.

Та с този кратък очерк исках да пресъздам своето възхищение, удивление, смайване, слисване и учудване /“Синонимен речник, издание 1974 г, София/ от това, което очите ми виждат в „Расте, но не старее“.

Толкова чак ми е приятно, докато се разхождам из София, че следващия път, когато някой от клатещите се дядоколедовци ми се изкикоти в лицето, ще взема да го тупна приятелски по гърба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание