Голямото ядене

Настъпващите празници идват с обещание за адско преяждане, подуване и натъпкване - както всяка година
23 дек 2005 15:21,
Голямото ядене
Илюстрация: Corbis

Остава съвсем малко до Бъдни вечер и респективно Голямото плюскане и всеки с трепет и известен ужас очаква кулинарната страхотия, която приближава.

Какво да правим, за да не се подуем, пръснем и разпорим или пък може би нищо не трябва да правим и най-добре да се оставим на природната си лакомия?

Не е зле предния ден да не хапвате нищо по-обемисто, калорично и питателно от пащърнак, сминдух или в краен случай – сушени теменужки. Така гарантирано си отваряте достатъчно място за поглъщането на половин питка, една чиния боб, тринайсет сарми и пет-шест парчета баклава, без късметите.

Няма да ви лъжем – в деня с пащърнака ще сте доста гладни, ще ви се иска да изядете всичко що видите околовръст, в тежките случай домашната котка може да придобие доста апетитен вид. Бъдете силни, не се поддавайте на стомашните сокове и не посягайте с брадвичка към елхичката – игличките й не са особено ядивни.

Така ще дойде Бъдни вечер, а вие ще сте добре подготвени за кулинарната вакханалия, която започва така:

Греяна ракия – задължителен преамбюл, който подготвя коремчето, затопля го и ви кара да се чувствате като змей, дракон и проскубан цирков лъв, взети заедно.

Още на първата чашка бузките грейват, а на втората вече със сигурност тупате по рамото съседа си по маса и му наливате щедро, дори това да е баба ви. Моята баба например много се влияе от тази течност и след втората чашка започва да вдига едни и същи тостове през период от точно 9 минути.

След като позагладите косъм с шльокавицата, се преминава към: туршия, боб, чесън с орехи, още един вид туршия, придружена от капково напояване с вино.

От време на време е препоръчително да палите по цигарка, за да ви отдъхнат кътниците и лицево-челюстните свръзки и да не ви падне пломбата на горен пети десен.

Тези, които не пушат, могат да се разходят до другата стая, до полеят някой кактус или да почистят печката.

След известно време идва ред на питките. В нашето семейство традицията, която се е зародила преди мен, повелява да има питка за всяко семейство, така че на масата изведнъж се стоварват 5-6 и отначало малко се чувствам като в софийския хлебозавод, да не говорим, че покривката потъва в брашно тип 500.

Всеки с трепет отваря своята, започва да реже, избират се парчета и се започва Голямото Ровчене.

Ценната нумизматика, която варира от един шилинг до 50 стотинки, емисия 92-ра година, генерира огромен интерес от страна на участниците. Масата бързо потъва в трохи и общо взето гледката наподобява голяма хранилка за изгладнели гълъби, без хвърчащата перушина.

След като парите бъдат изровени, напрежението рязко спада. Идват сармите, които ухаят прекрасно и вървят добре с всичко, изядено досега. Като начало почнете с два броя и увеличавайте в стройна прогресия. Редувайте питка – туршия – боб – сарми.

Дъвчете бавно и смазвайте хранопровода с вино. Откопчайте каквото можете да откопчаете /ако средата го позволява, най-добре се съблечете голи/, за да осигурите достатъчно място за нещата, които следват, а именно: баница с късмети, баклава с късмети, ошаф, мандарини, портокали, кексове, банани и ябълки.

Много добре знаете, че хората се обиждат, като откажеш да им ядеш храната, така че ако едната леля е направила баница и другата – също, ще ви се наложи да изядете и двете. Баници, не лели.

Накрая на вечерта най-вероятно ще се чувствате като близък роднина на различни видове морски бозайници, а именно тюлен, морска крава и морж. Въпреки че всяка година се заричате никога, ама никога повече, да не поглъщате такива количества храна, това не се случва. Не се натъжавайте обаче - такова е положението почти навсякъде.

Очевидно коледният дух у нас е тясно свързан и с коледното тяло, което трябва да бъде добре охранено, за да сме здрави, щастливи и доволни от живота.

Ние искрено ви пожелаваме да сте именно такива, а що се отнася до преяждането – взимайте пример от бабата в рекламата, която с песен на уста уведомява широката общественост „вече ми е леко, чувствам се добре“.

Наздраве от екипа на Dnes.bg :)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание