Пече се до златисто

Не, това не е рецепта за телешки шол. Това е съвет за всички кръвни роднини на Снежанка, които са врагове със светилото, наречено Слънце.
14 юни 2007 15:57,
61
Пече се до златисто
Илюстрация: Slate

От години съм развила стремеж да бъда черна. Не, не. Не искам да съм бушмен или туземец. Албанските ми примеси са ми достатъчни.

Искам просто да имам по-наситен цвят на епидермиса.  

Съгласете се – едно е да развяваш по булевардите кожа с цвят на тунквана вафла, друго е да приличаш на изкиснато парче Дунавия и първата асоциация, която будиш у околните, да е за скумрия с тежка инфлуенца.

С тази цел години наред се опитвам да се сприятеля със слънцето, но неуспешно. Мрази ме, диването, и не казва защо. В най-отчайващите моменти съм си мислела да пробвам да се пека на Луна или на пръстените на Сатурн, вместо на слънце, но по това време на денонощието обикновено съм заета с други неща.

По тази причина дори и след едномесечно море съм по-бяла от всички останали околовръст.

По-бяла от пеленачетата, които на всичкото отгоре не се пекат, щото ще им се сварят малките мозъчета.

По-бяла от всяка немска баба, руска тетка и чешки пан, които пък, колкото и да се пекат, няма какво да им се свари.

Без значение с колко вълшебства, излезли от лабораториите на козметичните компании, се поливам, мажа и втривам, добиването на приятен за окото загар е толкова непостижима цел, колкото е и откриването на студения ядрен синтез.

Вариантите са два:

1. развивам морав оттенък, благодарение на който след всяко пътно-транспортно произшествие с неправилно престроили се кухненски пердета се чувствам като премазана с пневматичен чук

2. вълшебните помади са свършили работа и се прибирам в столицата с отблясъка на японска оризова хартия от 17 век.

Затова тръгнах на солариум. Да се подготвя от рано, ако схващате каква съм лукава хиена.

Ще се лъжем със слънцето. Щото ако му се изтипосам още веднъж на плажа като Солано без захар, онова ще каже „Не, благодарЯ“ и ще залезе завинаги, което ще ощастливи единствено феновете на Станислав Лем и евентуално някоя мечтателна къртица.

Купувам карта за 100 минути. Много почерняла приятелка ме снабдява и с магическо мазило. Общите очаквания са то да подейства така, щото ако ми се наложи, да мога да се смеся с членовете на фамилия Зрънкови без да будя подозрение. 

Не знам дали сте посещавали солариум, ама ако не сте, ще ви светна как е.

Като в ковчег.

Само дето в ковчега не влизаш доброволно, а някакви услужливи хора те натъпкват вътре с все карамфилите и калиите и после те заравят в хумуса.

Тука е друго. Затваряш се сам с белотата и страховете си и си казваш, че или лягаш и се печеш, или си ходиш цяло лято като блед левкоцит и се радваш на живота, доколкото това е възможно.

И аз легнах. И се пекох. Първоначално – 5 минутки. Толкова отнема и да размразиш телешки джолан в микровълновата, само дето джоланът не вика от ужас. Или пък вика, ама кой да го чуе.

Излязох непроменена, ако не броим клаустрофобията и усещането, че устройството всеки момент ще се взриви над, под и встрани от мен и ще заприличам на кокошката, която се залепи на тавана в кухнята, когато ми гръмна вакуумната тенджера. Мисля, че части от трътката й още си стоят там, щото няма кой да ги изстърже.

Следващия път заложих на 7 минути, което вече ми костваше изгорели уши и сърбящ гръб.

Но какво са едни уши пред заветната цел да шашардисаш народа с това, че откъм епителна тъкан го докарваш като еднояйчен близнак на Петкан?

Точно така – нищо.

Защото след цялото мазане, потене и пържене до златистокафяво няма нищо по-приятно от това да чуеш „Черна си като циганка...“. Áко че не е политически коректно.

Още от мен

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Доли преди 16 години
едно лично мнение: на статията липсва стил, не е ясно посланието, губи се развръзката - в същтност, девойче, ти успя ли да хванеш тен или не? ако няма кой да ти изстръже кокошката от тавана то задръж информацията за себе си. отдавна не е на мода да не се почиства къщата, да си мързелив и да се хвалиш с това...има доста неадекватни примери. а бе - лично аз не виждам какво е вдъхновило авторката да пише тази статия...
19
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Чарли е готин,обаче моят котарак е по-хубав:)) всеки крокодил на майка си е мил:))
18
0
 
0
 
! Отговори
Красита преди 16 години
Айде, за всички фенове и любопитковци: котката НЕ е имагинерна, съвсем си е реална. Казва се Чарли, преди това се казваше Шери, но й поникнаха първични полови белези и за кратко, в този междинен момент, се казваше и Шаро, докато измисля близкото по звучене Чарли. Доказателствен материал /за наличие на котка, не на полови белези/ тук:***.snimka.bg/album.php?album_id=18056
17
0
 
0
 
! Отговори
петя преди 16 години
дайте да я видим най-после тая прословута котка!
16
0
 
0
 
! Отговори
roe преди 16 години
ако беше прочел добре написаното от мен, щеше да разбереш, че съм далече от идеята да критикувам авторката, че не е написала здравна статия. имайки предвид масовата истерия по солариумите и вече 'невръстната възраст' на запалените по тях, ми се струва че не би било зле медиите като най-силната власт в създаването на гражданско общество в България, да вземат отношение. иначе да си ексцентричен не е лошо стига да толерираш и мнението на по-стандартните.
15
0
 
0
 
! Отговори
Mormo преди 16 години
Под секрет да ви светна :) ама за добър тен трябва да севнимава МНОГО кокво, колко и кога се яде и пие. Абе "диетка" или както аз му казвам СЪОБРАЗЕНО ХРАНЕНЕ!
14
0
 
0
 
! Отговори
Kamelia преди 16 години
Вярно е, че в солариума си като в ковчег! Два пъти ходих - аз явно съм с по-издръжлива кожа от преждепишещите, но само почервенях като коренното население на Южна Америка и се обелих. Поне се радвам, че нямам слънчева алергия. Отидох два пъти на плаж и сега доволно разхождам тен по варненските улици!П.П. Ама и на плажа си е жега и може лошо да в стане - стимулирайте туристическия бизнес и си наемете чадър!
13
0
 
0
 
! Отговори
сашо преди 16 години
моля ви, авторката, тоест красита, не е написала статия, която приканва всички да идете на солариум и след това да се гътнете от рак на кожата и слънчева алергия. това е нейно лично съпреживяване и неин избор. това не е здравен сайт, предполага се че сте интелигентни хора и си преценявате вредата от пържене, стига с тоя коментар вреден ли е или не - ако на нея й понася солариума, ше си седи там денонощно със се котката и с с два компота джанки ако иска.
12
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Abe kakwo tolkowa ste se zasili da pochernqwate. Az ne sym rasist (ili po-tochno ne bqh) ama sled 4 godini w Canada, neshto cherniqt cwqt me otblyskwa po-malko. Drugo si e bqla pichka s koja kato porcelan :)))
11
0
 
0
 
! Отговори
Villi преди 16 години
A kakvi bqxa simptomite na slunchvata alergiq???
10
0
 
0
 
! Отговори
roe преди 16 години
хей, много внимавайте с тези солариуми! от личен опит мога да ви кажа че са опасни за кожата и здравето ви. след като в продължение на не повече от месец ползвах най-слабия за по 5-10 минути през 2-3 дни, започнах да получавам червени образувания по кожата си, които не само не изчезват вече година след това, ами и се разпространяват по цялото тяло. ако и това не може да ви стресне, влезте в някой сайт за рака на кожата, има безброй такива създадени от чужди организации. ще ви настръхне кожата. много ме е яд, че навън все по-малко хора ползват солариуми, разчитат на спрей тен, докато в България нямаме културата да се интересуваме за собственото си здраве. може би авторката на статията трябваше да помисли и за това.
9
0
 
0
 
! Отговори
Diana преди 16 години
мани мани вече като чуя за солариум и ми прилошава!!! на 18 год. съм и тъй като и аз сум доста бяла, тази година ре6их да ида на солариум, отидох 2 пъти, и в момента съм със слунчева алергия!!!! направо се чуда каде да си разбия простата глава, всеки месец родителите ми дават по 120лв за лекарства и кремове, на разбира се ефект няма! е това лято няма да се ходи на море или плаж, но дано след няколко години да мога да го посета!!!
8
0
 
0
 
! Отговори
Валя преди 16 години
Крайно неприятно е :) всеки получава това което не иска.Мога да предложа вариант, срещу скромната сума от порядъка на 3-4 лв си копувате от аптеката мазило с/у комари и ожурване от коприва "Псило балсам".На глед малко и невзрачно, това мехлемче прави чудеса от слава. Помага ви да не изгорите ( колкотои розова да станете не ви боли) и във същото време бавно и системно се сдобивате със страхотен тен. Метода е изпитан :)
7
0
 
0
 
! Отговори
Tина преди 16 години
Може да нямаш перфектен загар,но чувство за хумор и дар -слово имаш в изобилие!Което е за предпочитане пред варианта-индианец с пишеща машина,нали!:)
6
0
 
0
 
! Отговори
supporter преди 16 години
shtjah da si izpljuja droba...egasi smehorijata:) drugo si e macka s ten
5
0
 
0
 
! Отговори
Sake преди 16 години
Неотразимо острумна както винаги! Поздравления! И от нещо толкова обикновенно успяваш да направиш отличен и забавен материал.Продължавай само така!
4
0
 
0
 
! Отговори
Ултравиолет преди 16 години
Госпожице,Вие сте явно с "атопична " кожа!Много внимавайте,какво правите с нея,защото най-малкото е изгарянето.Човешката кожа има памет и всяко атакувано от слънчевите лъчи място след това е силно уязвимо и води до патология!
3
0
 
0
 
! Отговори
Сродна душа преди 16 години
Разбирам те Краситка, женската душа копнее черно бетче да подаде под бяла ленена пола и да смае не само света, но и околията. Аз като човек, които при първите лъчи на сълнцето погалили кожата му ставам като виден представител ан туземското племе и после щавя нервна система с догадки - е този път дали успях да го докарам до рак на кожата или не успях, се чудя дали товя нищо не прихващаш вариант не е по-добър. Ама пей сърце, нека има слънце, нека ни тресе копнеж по тен, пък...то се от нещо трябва да се умре.
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Ех, Гошо, никъв поглед върху естетиката на епидермиса нямаш:))) ама то май само жените имаме:)
1
0
 
0
 
! Отговори
edinLUD преди 16 години
Ne moga da razbera ot kuf zor ti e da imash ten. Jivei si kyf si se rodil za kvo trqbva da sledvash razni tendencii?Ako mislish che jivota kato *** e kef, to se izchukai s *** i deteto ti da june uspehi s toq "naturalen ten".- Gosho