Комар на хоризонта

Най-горещият ден. След най-горещата нощ. Лятото не е това, което беше.
26 юни 2007 11:35,
52
Комар на хоризонта
Илюстрация: СВ

Събуждам се точно в 6 без 10.

Всъщност, глаголът „събуждам се“ предполага допреди малко да си извършвал действието „спане“, което в моя случай би било наистина пресилено.

Ако да подскачаш цяла нощ из чаршафите, опитвайки се да екзекутираш стадо блатни комари, може да бъде наречено спане, окей. Но аз не съм съвсем съгласна. 

Всъщност, съществуват известни доказателства, че поне за малко съм била в страната на сънищата.

Имам пропуснат разговор в началните часове на нощта /следващия път бъди по-настоятелен, моля/. А това, Уотсън, означава, че явно съм склопила очи и съм се оставила на летящите динозаври да ме оглозгат жива.

Преди това съм отворила всички врати и прозорци, защото по съществуващите физични, биологични, медицински, природни и всякакви други закони и конституции това би трябвало да причини бурно течение. Вихър. Тайфун, ураган и смерч.

Или поне блед повей.

Такъв обаче отсъства.

Вместо това, температурата на съскащата ми кожа се покачва до около 673 градуса по Целзий, Фаренхайт и Шпонхоер-Карник и започвам да се чувствам като коренен обитател на пустинята Гоби.

Някакъв изчезващ вид пясъчен гущер или друго люспесто влечуго.

Лежа и се опитвам да дишам. Не че ми се диша особено, но безусловните рефлекси не питат. Завиждам черно и неблагородно на анаеробните организми и им пожелавам да се спънат някъде вкупом.

Спомням си как допреди малко съм лочила ледена бира с лимон. Две ледени бири с лимон. Очите ми аха да се навлажнят от умиление, но микроклиматът не позволява такива телесни своеволия, така че склерите послушно се изсушават и сбръчкват.

Спя по епидермис. И по комари. Ние с тях вече даже си ходим. Нямаме сериозна връзка – по-скоро one night stand. Като се изконсумираме, единият умира. Засега смъртната статистика се води от тях, но няма да е задълго.

С всяка изминала сутрин заприличвам все повече на болен от вариола бедуин. Ако продължава така, скоро няма да ми остане кръв за смучене. Разбира се, някой съвестен човечец би могъл да понапръска из града и да умори гадините, но към момента това не се предвиждало.

Евентуално към август. Не се уточнява коя година.
 
За сметка на това баш през най-горещия ден /днес/, в центъра на София и разни столични квартали щели да спрат водата. 

Въпреки че като се замислиш – за какво наистина би могла да ти притрябва вода на 40 градуса? Евентуално само... така... да се поразхладиш... ако не е много нахално... или да изнаглееш тотално и да... пийнеш една чашка... Но не. По-добре не. Баба ти все се е разхлаждала.

Унасям се. Приютила съм бездомно семейство кръвожадни динозаври, които удобно са се настанили по кълките ми и вечерят шумно. Зарязвам ги – просто нямам сили за повече битки.

Събуждам се точно в 6 без 10.

Комарите, милите, още спят. Решавам да ги оставя – и те душа носят. Освен това носят и два литра кръв от личния ми организъм, кръвна група А, резус фактор положителен.

Ако ги размажа, стаята ще заприлича на месарница. А както споменах, вода днес няма да има, така че ще си тъна в трупове, хемоглобин и еритроцити до есента.

Дотътрям се немощно до кухнята и отварям хладилника. За пръв път през живота си се изправям пред такъв тежък избор.

Да опъна ледената бира или да си направя горещо кафе? От Бекс могат да се застрелят с техните тъпи дилеми – виж, моето вече се нарича проблем.

Излизам от нас с мисълта за Христина Балинска.

Имам перверзни, мръснишки, развратни миражи, свързани с нея.

Искам довечера да ми стои по кожух и да ми говори напевно за градушки, преспи и ниска слоеста облачност.

Защото днес ще е най-горещият ден. И вода няма да има. Само комари.

Ако оцелея - ще се запиша за Сървайвър. Ако не – ще пия една студена вода. На оня свят. Там сигурно я има в изобилие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
4itatel преди 16 години
Kakto e kazal Velikiat Kombinator "KRIZA V JANRA"Krasimira ima stil, no malko temite...Ima AC i mreji protiv komari...
30
0
 
0
 
! Отговори
ghost преди 16 години
Scalata na Spoheuer-Karnik e za porazhenia ot zemetresenia. Temperaturnite scali sa na imenata na Celsius, Farenheit i Kelvin.Pozhelavam uspehi na avtorkata i da bade malko po-tochna s fizichnite velichini i scalite za izmervaneto im.:)
29
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Понякога има и по-слаби статии, но тази беше великолепна. Страшно се смях, благодаря!
28
0
 
0
 
! Отговори
Vielica преди 16 години
abe krasita e varha:)))
27
0
 
0
 
! Отговори
Нанчи преди 16 години
Още се смеем с колегите! Браво, Красита! Както винаги можеш да намериш и в най-омразната и кървава картина достатъчна доза хумор!! :))))
26
0
 
0
 
! Отговори
august преди 16 години
но напоследък тази рубрика става все по-скучна и по-скучна и по-трудночетима и това е. при това, както отбелязах вече, при добри принципно автори.Жалко, навремето си започвах деня с четене тук.
25
0
 
0
 
! Отговори
monka преди 16 години
Поредната доза смях от теб, за което благодаря. Голям талант си!
24
0
 
0
 
! Отговори
българин преди 16 години
Просто си велика :) Права си за комарите - тази година ходят на шестици. Четири хващат одеалото и го повдигат, петият хапе, а шестият гледа да не дойде някой :)Между другото - един изпитан съвет как да се оттървете от всякакви гадини по тавана и стените, без да омазвате всичко с тленните им останки. Сипвате в чаша малко веро и допълвате с вода, докато пяната стигне ръба. Може и с бира, ако сте с меко сърце и обичате безсловесните твари или се опасявате да не нахлуят зоополицаите от Маями и да ви арестуват за жестоко отношение към животните. След това любезно поднасяте чашата ПОД гадинката. Тя се стряска (а може би надава радостен вик, не съм сигурен), безпогрешно скача в пяната и се пренася във вечните кървави полета или където там отиват комарите след смъртта си. А на вас ви остава само да се оттървете от труповете, изливайки ги в тоалета. Алтернатива - оставяйки чашата с все още студена бира незабелязано на бюрото на шефа.
23
0
 
0
 
! Отговори
Dedo Liben преди 16 години
Требвало е лирическата героиня в този сюблиментарен момент на нощта да използвува ЧЕСАЛО!Но ЧЕСАЛО от мъжкий род.Та хем да я плясва нежно по епидермиса и така да мори хапещите гадини, а дека не е успял да я почесва нежно. Освен това с другата ръка е можел да вземе една буца или бучка лед от хладилника и бавно да намазва подутите от охапване места с цел кръвосвиване и успокояване.Пък колко още други неща може това ЧЕСАЛО. Ей на, питайте баба Йовка, от колко време комар не я е хапал, и папатак не я я помирисвал!
22
0
 
0
 
! Отговори
гост преди 16 години
...безжалостната стилистика не е за всеки лъжица. Амок? Комарени набези? Нощите на Халбирия по време на демонтиран софийски водопровод? Или просто поредната тривиална война на популациите. Лечимо е...с гаджета , с глетчери по бялата линия , с мустикерки от щраусови пера и с купички лют пладнешки таратор за комарите ;)
21
0
 
0
 
! Отговори
Nuchi преди 16 години
Mnogo e jhubav\o,ot sarce se smjah,pak pichi,.Krasi
20
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
mnogo svejo v taya jega! Na6eto si istinsko survival rality show! prekrasno e, 6te mi durji hladno:))))))
19
0
 
0
 
! Отговори
Tih1 преди 16 години
Статията е добра!!!На който не му харесва се подръгне дето не го сърби и да става от компа :)))
18
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
nqma nishto oswejawashto; istinata e, 4e e dosta zle
17
0
 
0
 
! Отговори
klaus преди 16 години
Това не беше много добро. В последно време историиките са доста еднообразни, малко досадни дори
16
0
 
0
 
! Отговори
ida преди 16 години
Моите съболезнования за комарите! Разбирам много добре как се чустваш, защото дори и 100 човека да има около мен и един комар да се появи, пак от мен ще смуче. Дори и таблетките Райд и други мазила не помагт, за да се оттърва от гадната напаст. А статията е страхотна, както и всички ти останали. Винаги ме развеселяват и с нетърпение чакам следваща.
15
0
 
0
 
! Отговори
leny преди 16 години
Blagodarq!!! :):):)
14
0
 
0
 
! Отговори
Ula преди 16 години
винаги ме усмихва всичко писано от тебе :)
13
0
 
0
 
! Отговори
Чичо от село преди 16 години
Не става само с писане, Краси. Съжалявам, но опита ти за оригинален текст е пълна "халва-боза" или "гола вода", ако това ти пасне повече. Съжалих, че си загубих времето да го прочета.
12
0
 
0
 
! Отговори
mika преди 16 години
уникална си, както винаги и пак ме разсмя /за мой ужас, защото съм сама в офиса и веднага ме разкриват че не работя. Работата ми е чудесна, но за жалост не предизвиква у мен бурен смях/. И аз тази нощ едва оцелях от жега, а приятелката ми, която ми е на гости спа с юрганче и съвсем, ама съвсем завита. И спа непробудно цяла нощ. А аз бях заета да я гледам и да се чудя що природата се гаври така с нас и призори реших че въпреки крехката ми възраст явно ме е връхлетял климактериума. Защо иначе ще ми е толкова горещо. А днес в офиса ни се развали климатика и сега съм много, много гореща. Приятен и прохладен ден, красита и мерси че пак ме разсмя до сълзи