Пусни, гадино!

Как се вади кърлеж от тийнейджърски крак в жежка лятна нощ
27 юни 2007 12:10,
30
Пусни, гадино!

Красимир Георгиев, автор в Blog.bg

Снощи, значи, след полунощ, звънливо тийнейджърско гласче прекъсва трескавия ми сън, изпълнен със запотени халби, блондинки и кой знае защо - папагали, и ме призовавава обратно в реалността.

В горещата, потна и задушна реалност.

Надигам измъчено глава, отскубвам се от полепналите по мен чаршафи и впервам мътен и нефокусиран поглед в това произведение на младежкия ми темперамент.

Цялата ми поза излъчва заплаха: "А си ме събудила за простотия, а съм ти резнал джобните!"
   
- Тате, извинявай, ама само виж това тука на крака ми какво е..., а в гласчето й се прокрадва паника. Спомням си нервно времето, когато почти всеки ден ни тормозеше с майка й да я проверяваме бенка по бенка дали някоя от тях случайно не се е превърнала в кърлеж. Това беше отдавна и бях останал с убеждението, че тези времена са безвъзвратно отминали.

Стягам се, фокусирам се максимално и след дълго и упорито издирване най-сетне откривам крака й. Детето досетливо светва лампата и ми подава лупа. Мдам. Не е бенка. Има крачета. Брех, да му се не види.
  
- Мхм...кърлеж е - произнасям на глас.
   
Детенцето се пули нещастно, но аз вече смело съм прекрачил прага, от който няма връщане назад към страната на халбите и блондинките и стоя здраво стъпил с двата крака в настоящия момент. Буден съм напълно, с две думи. Готов за действие.
   
- Какво ще правим сега?! - треперливо се информира горкото.
    
- Споко -
викам й - страшно няма! Знам ги аз как стават тия работи!
   
Детенцето въздъхва нещастно, а аз в ситен тръс се понасям към кухнята, откъдето се връщам с бурканче сол и бутилка олио. Понеже с хлапето се познаваме отдавна, тя прекрасно знае, че татко й често е не особено адекватен, ако го събудиш рязко, та паникьосано пита:
       
- Какво правиш? Ще ме готвиш ли?!
   
- Не – отвръщам, твърде е горещо. Само малко подправки ще ти сложа за вкус.
   
Обяснявам й търпеливо каква е системата за вадене на кърлежи, разработена от поколения баби по метода на пробите и грешките. Детето се поуспокоява. С докторски тон (ясна дикция, топли обертонове и плавна реч) казвам:
   
- Няма страшно моето момиче, няма да боли. Сега седнете на кушетката, ако обичате, и заемете удобна поза, защото ще отнеме малко време.
   
Посолявам, намаслявам, изчаквам. Докато чакаме, като всеки съвременен човек сверявам познанията си за кръвопийците с информацията, посветена на тях из световната мрежа. Не трябваше да го правя! Оказа се, че моята методика се споделя от един немалък, но ограничен кръг хора, докато други яростно я отричат.

Съветите варират от "Изгори го с цигара!", минават през "Не го гори вникакъв случай!!! Не го мажи с нищо!!! Вади се на сухо, с пинсети докато е жив!" и стигат до култовото: "Остави го да се насмуче, той като се наяде, сам ще падне!".

Също разнобой имаше и по въпроса да се върти ли кърлежът и ако да, то накъде: да се върти, да не се върти, по часовника, обратно на часовника - общо взето това са основните варианти. Фуй.

Попадам и на статия за кърлежите, публикувана в сайта на някой от РИОКОЗ-овете (май великотърновския).

Още в началото обаче в смут ме хвърля изречението, започващо с думите: "Леко заПилият се кърлеж може лесно да се изтегли и с ръка, но задължително с ръкавица..."

Хм. Абе май вместо да го мацам с олио, трябваше да почерпя звяра една-две малки мастики (та белким се "запие леко").

Решавам да не вярвам повече на писаното слово. Връщам се при разположилото се удобно на моето легло хлапе и финтово измъквам гадината с плавно въртене, обратно на часовниковата стрелка. Туй то.

След което я помолих да ми освободи постелята и до четири сутринта броих овце. Някои овце имаха кърлежи.
    
Тази сутрин занесох животното в ХЕИ за изследване.
   
А сега малко усмивки от старите ленти: мой приятел работеше в завод, където повечето персонал беше... ами... хм... колоритен, да го наречем деликатно. Цветнокож, така да се каже.

Та едното персонал хванало кърлеж и другото персонал иска да му го вади (кърлежо, де). И кандидат-фелдшера пита моя приятел:
    
- Абе шефе, ай кажи ко съ прай сега тука, бе, кът съ стиска туй хайванче и не ще да съ пуска?
    
- Ами намазваш го с мас и после го въртиш обратно на часовника - подмята през рамо нашият и отива да си наглежда машините.
   
Няколко минути по-късно с половин ухо дочува как из цеха броди някаква мургава сянка и търси часовник. Като добра душа, винаги готова да откликне на човешките проблеми, викнал мургавелкото и му връчил собствения си часовник, предполагайки, че горкият просто не се сеща накъде се въртят стрелките.

След половин час отива да нагледа подопечните си и заварва сценка, напомняща вуду ритуал, в която основна роля има именно неговият така щедро предоставен часовник.

С мърморене и припяване, човекът допира часовника с циферблата нагоре до впилият се добитък, казва заклинание, вдига часовника , поглежда го отдолу и недоволно мърмори. След което всичко се повтаря.
    
- Кво прайте бе?! - ошеметено пита нашият приятел.
    
- Ми шефе, ма ти нали каза с обратното на часовника, ама не става, бе! Не хваща!

Красимир Георгиев, автор в Blog.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
0
 
! Отговори
Leia преди 16 години
Na moito selo babite si imaha sobstveni metodi za vadene. I vinagi stavashe!!! Ama ne ponmi kak. :-( Kato malka sa mi izvadili niakolko. :-( Golemi gadini! Za shtastie ne se zarazih ot nishto, ama na edna baba sinat i beshe pochinal ot karlezh :-( Zarazil se i ne vzel merki...tazhno! Ama v Sofia nali praskat protiv kalezhi?
28
2
 
0
 
! Отговори
Жоро преди 16 години
До автора: мисля че най-доброто което можеш да направиш е да редактираш статията, например да добавиш забележка в която да кажеш че кърлежа не трябва да се убива или върти по никакъв начин, а да се извади бавно и внимателно по възможнст без никакви завъртания - най важното цял!. Най- добре при лекаря, но ако и той иска да го маже с олио... по-добре сами. След това при ходене при лекаря, в продължение на 6 месеца или година - не съм сигурен, по каквато и да е причина задължително казваш че си имал кърлеж, за да се предвиди опасността от Малайска или каквато там беше треска. Този доктор който е писал долу също ми се вижда прав, въпреки че с тия леки завъртания... добре го е описал ама малко си противоречи с тях.
27
2
 
2
 
! Отговори
A.milanov преди 16 години
Кърлежи - страшно много са и над 1/3 пренасят зарази.Какво се прави. 1- во , да се потърси лекарска помощ.Изваждане на място. N.B.- ЗАПОМНИ ДОБРЕ !!! Само със СПЕЦИАЛНА ПИНСЕТА- струва 16.80 лева.Кърлежа е кръвосмучеща гадина. Заразите се намират в стомашната му система, а не в слюнката.Няма опасност от заразяване при забиването в кожата , а при опита за отсраняването му.МНОГО ГРЕШНО - НИКОГА НЕ ГО МАЖЕТЕ С ОЛИО , СПИРТ ИЛИ ДРУГИ МАЗИЛА. По тоя начин го задушавате ! / бабини деветините ,че се отпускал - преди да издъхне повръща част от стомашното съдържимо , като прибира леко и шипчетата на главата си. Но я се отскубне я не ,но 100 % е изплюл заразите които носи !!!!! / ЗАПОМНИХТЕ ЛИ - НИКОГА !!!!! ПРИ ОПИТ за премахване без инструмент - се скъсва коремчето и главата остава забита. Т.е. пак го задушавате и пак се САМОЗАРАЗЯВАТЕ - най вече като го завъртите няколко пъти и му осучите вратлето.ИЗВАЖДАНЕ - Захваща се със СПЕЦИАЛНАТА ПИНСЕТА главата на кърлежа - която е много твърда.Силен натиск към кожата за добър захват -но не грубо ! Бавно и много внимателно завъртане 2-3 пъти на пинсетката БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ В КОЯ ПОСОКА - внимаваме за живота на кърлежа , като наблюдаваме, че въртим главата ,а не коремчето !!!, така разкъсваме кожата в залавното място !!! ПОСПЛЕ ЛЕКО И ВНИМАТЕЛНО ИЗДЪРПВАМЕ НАВЪН ЦЕЛЯТ КЪРЛЕЖ С ГЛАВАТА . ДЕЗИНФЕКЦИРАМЕ МЯСТОТО СЪС СПИРТ И ВЕДНАГА ЛЕКАРСКА ПОМОЩ !! Кърлежа затваряме в шишенце - на теритотията на Р.България само няколко лаборатории правят необходимите изледвания -виж в Internet. Втори начин - с игла от спринцовка - повдигаме кърлежа с лист хартия, забиваме иглата 2-3 мм. плътно и успоредно на главата-режеща част към главата, и натискаме като лост - 2,3,4,5,6....пъти докато излезе ЦЯЛ. ЗАПОМНИХТЕ ЛИ САМО СЪС СПЕЦИАЛНА ПИНСЕТА за кърлежи ИЛИ ИГЛА ОТ СПРИНЦОВКА !!!!!Д-р Андриан Миланов 0895 642 988 sofinformproduct.com
26
2
 
0
 
! Отговори
Авторът преди 16 години
е случката с часовника, а другото е съвсем прясно :)))
25
2
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
а като е от преди 5 години, защо пишеш "снощи"?
24
2
 
0
 
! Отговори
ha ha ha преди 16 години
Priznavam si .Mnogo se smjah .Super .Pozdravi na avtora
23
2
 
0
 
! Отговори
per.lovem преди 16 години
Статията ми хареса, а продължението е още по - добро. Поздравявам автора и да продължава все така с настроение да пише.
22
2
 
0
 
! Отговори
Димитри преди 16 години
Браво, трябва да пишеш всички новини така поне ще са по весели! :)
21
2
 
0
 
! Отговори
an преди 16 години
Хвала на автора. Отдавна не бях се смяла така. Страхотно чувсво за хумор. Що се отнася до нашите *** събратя те са нескончаем извор на бисери.
20
2
 
0
 
! Отговори
hapana преди 16 години
men mi se zabi karlej skoro.obadih se na lekarq si--kaza da mu sloja tampon s nqkakav mazen krem- da se zadu6i.sled 30 mn. otidoh i go izvadi bez problem-celiqt.estestvenno mi biha i vaksina za vseki slu4ai.ako nedai si boje vi se slu4i da vi ohape karlej hodete na lekar.
19
2
 
1
 
! Отговори
Glas преди 16 години
Важното е авторското усещане,но използвам случая.Изкарах лаймска болест преди няколко години.Кърлежът ми се беше забил в една гора край Франкфурт.Разхождах се по къси ***,но никога след това не съм го правил.Никакви добитъци няма там из горите и не съм подозирал последствията от ухапването.У нас ми се е случвало поне 10 кърлежа да си вадя,но без последствия.Лечението е със силен антибшотик само ,ако е открито в ранна фаза.Никакъв алкохол два месеца.Съвет - преди ваденето намазване с каква да е мазнина или крем,след 10 минути се изтегля и мястото се натърква със спирт.Ако ти е писано ще ти се размине само с това.Наблюдавайте ухапаното място в следващия месец.Ако се зачерви и в средата стане лилаво /т.нар. "биволско око"/ следват лекари и пр.След всяко скитане сред природата хубаво си огледайте тялото.Използвайте услугата на подходяща съседка да ви разгледа там,където не сте могли.
18
2
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Абе хора, що така захапахте автора?! Готино си го е списал, успя даже да ме разсмее... Вие, като сте толкова отворени, що не седнете да понапишете нещо?Ама е по-лесно да се критикува отколкото да се твори...Я, вземете се укротете!
17
2
 
1
 
! Отговори
Пак авторът преди 16 години
Съжалявам, ако съм засегнал автора на коментар 15. Имам навика да се шегувам и с професори, и със смъртта, и с тероризма, и със собствените си кусури. Професорите правят едни глупости, манговците други, комшиите ми трети, майсторите трети, а аз си имам собствен репертоар. Хайде холан, расизъм... А историята не е виц, а си е съвсем натурална, макар че с годините и аз, и приятелят ми сме я разказвали толкова пъти, че може и като виц вече да битува - все пак случката е отпреди повече от 5 години.... Апропо, тоя същият заклинател обясняваше, че на "самолетната" му чиния и било паднало "окото" ( в превод: бил му се счупил конвертора на сателитната чиния); а в друг разговор обясняваше, че "елката" на телевизора не работела (дистанционното се скапало, ако не сте се сетили още):))) Тъй де.
16
2
 
0
 
! Отговори
Расист преди 16 години
Добро, марш в *** махала, че много жега и се разсмърдя на *** тука.И между другото пиши на кирилица, знам че по тея махали сте неграмотнички ама все пак...!!!!!!
15
2
 
0
 
! Отговори
dobro преди 16 години
abe, avtore, my ti mai kato malak ne sa ti turali pamuci v ushite drde si zaspival s vashite u ednostaikata panelna, a?sega si sednal da spisvash iztyrkani murgavi pritchi i da mutirash vicove koito sa sytvoreni v original za milicioneri. ako si gramoten zemi si izmisli vic, zemi si syszdai algoritmi-kvo trchish mejdu kuhniata i hola , hvanal v edna ruka sol vdruha olio kato toku shto ujenen jenski pedras, be kretene? a tova s murgavite e prikrit rasizym. ili kazvash ***, ako neznaesh kvo e tova, togava ***-te samite taka si kazvat-bydi edin ot tiah. i za po dobro intelektualno izrastvane -ia zemi idi da pojiveesh v katakombite pod Centralna gara da te otmaat kak si treba-che tuku vij smeniaki rezbata , tj donavivaiki harpuna che ot teb izleznal skluptor opivasht malki meki plastiki dorde gi utvtyrdish , ti avtore, neskoposan.
14
2
 
2
 
! Отговори
Lanvin преди 16 години
Значи, първо кърлежите са членестоноги имат хоботче, което служи за пробиване на кожата, за пиене на кръв, а за закрепване върху гостоприемника притежават кукички, които се намират върху коремната му част, та мисълта ми е че кърлежът се върти за да се освободят кукичките, и не се маже с олио и т.н. тъй като се най-добре е да е жив докато се изважда.Много ми е интересно ако си забиеш една кукичка - рибарска в крака дали без някакви въртеливи движение ще можеш да си я извадиш при положение, че знаеш какви са куките и как се контрират? Тъпо е да се изказват компетентни мения без да се знаят най-елементарни неща!!!
13
2
 
0
 
! Отговори
fui преди 16 години
Това Фуй за благозвучие ли е или за пред цензурата?Цитат:Също разнобой имаше и по въпроса да се върти ли кърлежът и ако да, то накъде: да се върти, да не се върти, по часовника, обратно на часовника - общо взето това са основните варианти. Фуй.
12
2
 
0
 
! Отговори
Авторът преди 16 години
Само ми дайте кърлежи и всичко ще пробвам! Само ако може вече да не лазят нашата фамилия повече :-/ Пък тя идеята всъщност беше да се посмеем, не толкова рецепти да борим. А то ако не беше посред нощите и ако не знаех, че колкото по-дълго стои кърлежа и смуче, толкова по-голям е шанса за зараза, щяхме да изприпкаме при джипито, та да го поразсеем малко от бабичките с кръвно... Ама на, късмет :)
11
2
 
0
 
! Отговори
Spiro преди 16 години
"Извади си ти кърлеж по тоя метод ! Успех ти пожелавам, Спиро!Аз па не мога да разбера защо се некой требва да коментира БЕЗПОЧВЕНО?!Прочети малко , като не вярваш и после коментирай ако има нужда!"Къде да прочета бе моето момче или момиче, къде да прочета ? Кажи ми къде си чел/а, че трябва да се върти кърлежа, че и аз да се просветля малко ? Извадил съм над 100 кърлежа от хора и незнам колко още от животни. Хем не знаете, хем с голяма готовност хващате вяра на бабините глупости. Ами *** и питай някой лекар трябва ли да се върти кърлежа "обратно на часовниковата стрелка" (о, глупост !), пък после засечи колко време ще ти се смее. Ейййй, това човешката глупост е голяма трагедия. До автора - да, успял си този път да го извадиш без да го скъсаш, верочтно защото си го хванал на правилното място. Един съвет от мен - следващия път не го върти, така е по-вероятно да го скъсаш. То не че е голяма трагедия ако се скъса, но просто ваденето на останалата част после е по-трудно.
10
2
 
0
 
! Отговори
Авторът (същият тоя, преди 16 години
Колкото хора - толкова и теории. Затова се бях така ошашавил снощи. Всеки твърди, че неговата теория е по-вярна, та затуйа аз така, както си знам.... пък то взе че стана :))) Сигурно и другите методи действат, щом си имат поддръжници. Дерзайте, приятели! А резултатите от изследването на гадината ще са готови утре... Малко ми е нервно поради което ;)