Първият път

В който досущ като Пипи и аз се качвам на кон. Мислите, че е лесно ли? Помислете си пак.
16 авг 2007 14:47,
37
Първият път
Илюстрация: СВ

Реших се трудно. Но накрая склоних.

Викам си – аре, бе, хората под Северния полюс се гмурнаха и то с батискаф, ти се правиш на интересна за един кон.

Всъщност, тя е кобила. Казва се Донка. И е красива. Има големи черни очи и прекрасна грива.

Отначало я гледам отдалече. Жената, с която ще взимам първия си урок, ми казва да се приближа, обаче аз й обяснявам, че съм тежко далекогледа и я скивам идеално и от 15 метра.

След малко се престрашавам.

Хапе ли, питам аз, щото откъде да знам – може да е от някаква кръвожадна порода и да ми налети, после ходи обяснявай в Пирогов, че не те е трепал мъжът ти, а те е гризал кон. 

Каролина – жената, която притежава Донка, пренебрегва със завидно спокойствие леещия се от мен идиотизъм.

Качвала ли си се някога на кон, пита ме тя, като че ли не е очевидно.

Не, само на тролей петица, казвам аз, щото това си е чистата истина. Обаче майка ми е яздила камила, а баща ми е скачал с парашут. А пък по китайския хороскоп съм чистокръвен кон, изчуруликвам гордо и задъхано.

В каролинините очи проблясва сянка на съмнение относно менталното ми равновесие, но я пропъжда бързо и професионално.

Значи ти е за първи път, обобщава ситуацията тя, а аз кимам отривисто с глава нагоре-надолу и наляво-надясно, за да изчистим всички недоразумения.

Хайде, качвай се, приканва ме, все едно ще се возя на велосипед, а аз поглеждам ниската слоеста облачност около донкините хълбоци и забивам копита в прахта.

Виж какво, отвръщам й – аз на това високо животно не мога да се кача. Предлагате ли някакви други опции? Например осел?

Не, нямало осел, само Донка била на линия, така че – да се мятам. Ти си дългокрака, ще се справиш лесно, казва тя небрежно. Ей тука крачето и се дръж за гривата.

Няма ли да я оскубя, продължавам с разумните аргументи. 

Нямало било.

Ми, добре, казвам отчаяно, и пристъпвам към действие. Изведнъж се озовавам горе - не помня как точно, тъй като получих временна амнезия, но резултатът бе налице – аз отгоре, звярът – между краката ми.

Йе, бейби, почти се задавям от радост аз, като че ли току що съм обяздила див тексаски мустанг, а Каролина ме поощрява щедро някъде от низините.

Чувствам се като Райна Княгиня и Жана Д'арк едновременно. Само дето не развях везано знаме, но то е щото не си го взех – оставих го да се пере.

Сега не се притеснявай, малко ще клати, ще друса и ще подскача, казва Каролина, обаче аз съм толкова въодушевена от новите хоризонти, открили се пред мен, че не ми пука за временните транспортни неуредици.

Кобилата изглежда отегчена и я разбирам – всеки ден някакви досадни навлеци я скубят по косата и й лазят по лумбалните прешлени. Почваме да обикаляме в кръгче, докато на всички участници в движението им се завие свят, след което сменяме посоката.

През това време Каролина ми говори. За конете и хората. Имала 17 коня. А ти животни имаш ли, пита ме.

Да, изфъфлям сконфузено – котка. Хората имат цял рояк коне, аз съм тръгнала да се хваля с малкия смрадливец.

Е, и рибки съм имала, добавям с майчина гордост – скаларии при това. Но котката ги излочи от аквариума с все чорбата, уточнявам причините за смъртта им аз, за да не вземе да си помисли, че съм ги сготвила на Никулден.

И на мен ми умря един кон, казва Каролина, а аз взех да долавям лек аромат на жито и да се депресирам от гробарския тон, който разговорът придоби.

От какво, питам все пак, че иначе е някак невъзпитано. Очаквам да ми каже, че се е гътнал от плеврит или гръдна жаба. Тежката действителност обаче ме плясва звучно и насмалко да се срутя от връх Донка.

Ми, дойде един ветеринар да го кастрира, но получи кръвоизлив и умря. И сега е във фризера. Конят, не ветеринарят, отвръща спокойно Каролина.

Как така във фризера, потрисам се аз и ме хваща яд – можех и аз да замразя скалариите и да ги извадя за някои особено видни гости, като инкасаторката за водата, например.

Е, не сме го яли, щото все още ми е малко тъжно. Може би към Коледа, продължава напевно тя, а животното под мен започва да цвили тъжно по загубената дружка, превърната в криогенен експонат.

Като изчерпахме траурните теми, обсъдихме седлата и юздите. И лечебните свойства на конната езда. Сърца лекуват ли, питам я, а тя кима утвърдително.

Харесва ми все повече.

Накрая каза, че трябвало да слизам. А, викам, не мърдам оттука, и поглеждам надолу. Това са към пет-шест метра, уточнявам аз нежеланието си да се отлепвам от донкиния гръбнак.

Според  нея обаче нямало друг начин. Взе да ми разправя някакви врели-некипели – че всички все някога слизали. Погледнах я недоверчиво и доста неохотно се свлякох на земята.

Долу ми каза, че ако продължавам така, след известно време ще бродя сама из необятните поля наоколо. Повярвах й и обещах да ида пак. Такава перспектива не е за изпускане.

А пък който иска да се гмурка с батискафи – да се гмурка. Въпрос на вкус, както се казва.

Още от мен

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
1
 
! Отговори
D.Dinev преди 14 години
Е няма такъв смях!!!
35
0
 
1
 
! Отговори
anelia преди 16 години
:) tva e super we xora ;))) mn se nakefix katu go pro4etox
34
0
 
1
 
! Отговори
dorichela преди 16 години
Много се забавлявам докато чета тия нещица! Супер са!
33
0
 
1
 
! Отговори
Don_4i4o преди 16 години
За първи път от доста време насам чета нещо толкова свежо.
32
0
 
1
 
! Отговори
Nasko преди 16 години
Адски свежо и с невероятно чувство за хумор,за пръв път чета нещо от теб и вече съм влюбен,даже тайничко завиждам на Донка и не не знам защо ме обзема непреодолимото желание да бъда на нейното място :))))))))
31
0
 
1
 
! Отговори
мимето преди 16 години
Ох, щях да се напикая от смях, честно..... Красито е неповторима :)))))))))))))
30
0
 
1
 
! Отговори
ful преди 16 години
super si krasi davai v sy6iq dyh
29
0
 
1
 
! Отговори
milena преди 16 години
Харесва ми.Много гладко ти върви мисълта.Обичам да чета и твоят стил ми допада
28
0
 
1
 
! Отговори
Sani преди 16 години
Смях се с глас. Отказа ме да ходя на езда през този и следващите 5 живота, благодаря.
27
0
 
1
 
! Отговори
сребърната преди 16 години
Краси... това дето си го написала, че звучало нелепо кон да те ухапе... хммм... майка ми я е хапал кон, както кротко си минавала с колегите покрай него и той точно нея си избрал и я наръфал по рамото. Така че, повярвай ми, хич не е "***" този твой въпрос :)
26
0
 
2
 
! Отговори
u-ha преди 16 години
Краси, пишеш страхотно! Радвам се, че се "върна". Много ме развесели и си припомних времето, когато аз се качих за първи път на горкото животно. Беше топло, мен "хем ме сърбеше, хем ме болеше". бях чувала, че е готино, но като се изправих пред съществото с огромни очи, направо.......не исках вече. Накрая с общите усилия на няколко човека се озовах горе...:) Това озоваване ме беше скъсало от смях, защото ме е много гъдел, а всички бяха толкова настоятелни, че трябва да успея да се кача и помагаха...:). Поздравявам те- продължавай в този дух:)
25
0
 
1
 
! Отговори
Roza преди 16 години
Za pyrvi pyt otvarqm tozi site i sym vpe4atlena. Nastroenieto mi se podobri zna4itelno.... :)))
24
0
 
1
 
! Отговори
Благо преди 16 години
Ха-ха ... а сега е ред на кобилката. Нека каже как Краси се е справила с язденето! ;-Р
23
0
 
1
 
! Отговори
аз бре преди 16 години
Момиче, имаш перо. Браво!
22
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Много претрупано. Не издържах до края.
21
0
 
2
 
! Отговори
tania преди 16 години
Искам да благодаря на Красита, че споделя случките от нейния живот по този невероятен начин-така достигаш до много хора и ги правиш щастливи :), затова и аз да кажа-пиши по-често!
20
0
 
1
 
! Отговори
Ilian преди 16 години
Къде се загуби?? Да пишеш по често. :)
19
0
 
1
 
! Отговори
shami преди 16 години
Mistique, виждам, 4е си успяла да заредиш батериите, или по-скоро да нато4и6 перото....да забършеш клавиатурата:) Май, не само на мен бе станало мъчно за твоите разкази.....Поздрави:)
18
0
 
1
 
! Отговори
Михаил преди 16 години
Може би това беше най-доброто. Досега разбира се.
17
0
 
1
 
! Отговори
сара преди 16 години
Колко готино! Пиши по-често Красита! Много се развеселих.