Загубих се

Аз и прословутата ми разсеяност. Бе, аз имах ли глава, или нямах?! И въобще, как съм оцеляла в тоя живот, като съм така завеяна?
28 авг 2007 15:53,
49
Загубих се
Илюстрация: СВ

Загубих се. За трети път тази година. Т.е. загубих документите си, но то същото, като да загубиш себе си – без документи все едно те няма. Кога и къде съм ги затрила, убийте ме, не знам. Установих, че ги няма, когато ми потрябваха в една банка.

Не се притесних особено: често сменям чантите си, твърде вероятно е просто да не съм ги преместила от едната в другата поради разсеяност. Да, ама никъде ги няма – проверих къде ли не.

Аз и прословутата ми разсеяност.

Ако помолите приятелите ми да ме определят с една дума, всички без колебание ще кажат: „разсеяна“. И, защото съм разсеяна, всекидневно върша големи глупости и попадам в идиотски ситуации. Но не страдам поради това, свикнала съм със себе си, търпя се и стоически понасям последиците от разсеяността си.

И приятелите ми не се сърдят, защото си ме знаят. И аз си се знам, затова всичко си записвам, но пък се разсейвам и не проверявам записките си.

Та с този недъг си живея вече няколко десетилетия и оцелявам, засега.

Нямам представа къде да документите ми, погледнах дори в контейнера за боклук на улицата. Защото именно там ги бях метнала предния път.

Разсеяност.

Излизам от вкъщи, за да напазарувам в близкия супермаркет и попътно да хвърля боклука в контейнера. В ръцете си нося само плика с боклука и портмоне.

Минавайки покрай контейнера обаче хвърлям всичко, което нося, и продължавам към магазина. Пазарувам и когато трябва да платя, установявам, че няма как – нямам пари. „Нищо, де - казва продавачката, която си ме знае (често си забравям портмонето) – после ще ми платиш“.

Но вкъщи портмонето го няма. След кратък анализ на събитията от последните минути става ясно, че в разсеяността си съм го хвърлила на боклука. Хукнах да си го взема, че в него са и съвсем новите дубликати на документите ми (само седмици преди това забравих портмонето с оригиналните в тоалетната на една бензиностанция).

Надзъртам в контейнера – боклукът ми там, заедно с боклука на цялата махала, а розовото портмоне не се вижда. Връщам се вкъщи и, въоръжена с една метла с дълга дръжка, подновявам търсенето.

Ръчкам с дръжката в боклуците - там трябва да е портмонето – може би на дъното, та нали само преди минути собственоръчно го метнах. Но не го намирам... Трябва с ръка да се пипне, с тази дръжка не може да се рови качествено.

Е, направих го. Влязох в контейнера. Влязох и зарових ей с тия две ръце в боклука. Гадост и гнус! Ровя аз усърдно, а минаващите по улицата ме гледат кой с отвращение, кой със съжаление. И съседи ме видяха – някои поспираха да ме попитат какво става, други ме подминаваха тактично, преструвайки се, че не са ме забелязали.

Но такова чудо не можеше да мине незабелязано, повярвайте. Защото драматичността на ситуацията се подсилваше от крясъците на 5-годишния ми син, който подскачаше до контейнера, вдигнал ръце към мен, и викаше колкото му глас държи: „Искам и аз! Иска-а-ам и аз в контейнера-а-а! Моля те, вдигни и мен! Искам и аз да вляза-а-а! Искам! Иска-а-ам!

За него това би било върховно изживяване, а за мен е едно отвратително преживяване и срамно петно в биографията. И петната по дрехите ми си ги биваше, след като преустанових търсенето на розовото портмоне. Не го намерих, примирих се и започнах да се подготвям психически за нова среща със служителките в паспортното и КАТ.

Историята има продължение. В 12 часа през нощта, отивайки в същия магазин, за да си купя цигари и минавайки покрай същия контейнер, клошарят, който кротичко си ровеше в него, виждайки ме, каза: „Пари нямаше“.

Същевременно вдигна ръце в красноречив жест „не бях аз“ (футболистите често вдигат пред съдията точно по този начин ръце, когато са фаулирали някого). Жестът изразява невинност.

К-к-какво?!“ - запецнах аз, недоумявайки.

Портмонето ти е в 4-то районно, ама пари нямаше. Аз го намерих, и го занесох там, документите ти са вътре“. Беше ме разпознал по снимката.

Ъ-ъ-ъ, да! Да. Пари нямаше“ - казах твърдо, халал да са ти 30-те лева в портмонето, помислих и добавих на глас – Благодаря! Много благодаря!

Бях готова да го разцелувам и да му дам още пари - та този човек ми спести толкова нерви в паспортната служба.

Отидох в 4-то РПУ и си взех портмонето с документите, а дежурните полицаи си умряха от смях, като разбраха каква е историята му. Такова не били виждали – да си метнеш портмонето в контейнера! Поне им развеселих скучната нощ.

Сега загубих тези документи отново. В контейнера ги няма - поне на пръв поглед. Къде и кога съм ги загубила, не знам.

Разсеяност.

Като се оплача на приятелите си, че отново съм си загубила документите, те неизменно ми задават следните два въпроса, при това смеейки се неутешимо:
1.Да си хвърляла боклука тези дни?
2.Да си ходила в тоалетната на някоя бензиностанция?

Ама никак не ми е смешно на мен. Особено случая с тоалетната изобщо не е смешен, защото тогава никой не беше занесъл „загубените“ ми документи в полицията. Тогава, пак от разсеяност, си забравих портмонето в тоалетната на една бензиностанция.

На път за морето, спрях да заредя бензин. „Догоре“, казах на момчето, и влязох, за да ползвам тоалетната и да си платя. И тъй като нямах джобове, си носех портмонето в ръка. В тоалетната го оставих на мивката, защото ми трябваха ръцете, после отидох да плащам на касата, ама нямаше с какво. То вече не беше в тоалетната.

На записа от камерите в бензиностанцията се виждаше девойката, която беше свила портмонето ми с документите и стотици левове, но ченгетата не успяха да я хванат. Жалко!

И така, на път за морето, на излизане от София, аз се озовах без документи и без пари...

Ха познайте дали пък не отидох на море!

Още от мен

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
lili преди 16 години
Аз пък не мога да разбера, защо хора с ампутирано чувство за хумор, продължават да четат рубриката "Извън релси" и после вкиснато да коментират, че нямало новини в нея. Ами тя не е предназначена за новини все пак.
27
0
 
1
 
! Отговори
Пипи преди 16 години
Е защо сега тъпизъм....на мен ми хареса, забавно е, а освен това си изглежда напълно достоверно. И аз имам приятелка която е супер завеяна, като ходихме едно верме на море тя така си криеше парите, за да не и ги откраднат, че после сама не си ги намираше и падаше едно дружно търсене....
26
0
 
1
 
! Отговори
aol преди 16 години
Интересно как като на толкова хора не им харесва написаното, са се побъркали да четат историята и да я коментират... :))))
25
0
 
1
 
! Отговори
Nony преди 16 години
За да намалиш възможността за загуба на документите просто не ги слагай в протмонето. Можеш за ги сложиш в калъфче за документи което да носиш самостоятелно във вътрешното джобче на чантата. Така при следващото загубване на протмонето ще си спестиш разходите и нервите по изваждането на новите документи.
24
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Още от името ти(Дуче Михо)личи,че ти си уникален човек:)Ама просто при твоя стил на писане неможе да се появи т.нар. "читателска умора".Повярвай ми:)И само да вметна,че май Видка не е прочела историятя си,преди да я пусне да я четат и други.Извинявай мила,ама това,което си написала е абсалютен тъпизъм...
23
0
 
1
 
! Отговори
kurzk преди 16 години
ot tova koeto pishe ako ima 1% istina azi plashtam dokumentite.Tova sa palni gloposti neznam zashto gi pishat tuka da gubqt vreneto s nebivalici.
22
0
 
1
 
! Отговори
bo преди 16 години
Това отдавна не е информационен сайт, а популярен начин за задоволяване на незадоволени псевдолитературни и псевдожурналистически напъни на лица, които нямат шанса да се появят в сериозно издание или изобщо медия. Изумително е колко внимание се отделя на подобни жалки прояви на оригиналничене, но фактът, че и ние с Вас сме се отразили тук е доста красноречив, уви! До Видка: позволявам си да отбележа,че времето, което сте отделили да изложите "потресаващата" си история, щеше да даде повече резултат, ако го бяхте посветили на 5-годишния си син. Миосля, че и той щеше нещо да спечели, и ние нямаше нищо да загубим!...
21
0
 
1
 
! Отговори
Becko преди 16 години
Vidke,ia si ia karai sys ili bes st jleza, sys ili bes sexualno balasirani hormonalni potoci. ama kato pishesh nemoi chedo da kompilirash razkazi na systedki deto gi e plesnala kriticheskata. da, zla e dnes chatnicata-neshto ne si ucelila temata. pishesh za bukluci, , kenfi i che si trygnala na more sys niakolko stotin lv. syshto izrechenieto za kakvo si izpolzvash rycete v kenefa e zabelejitelno.Becko
20
0
 
1
 
! Отговори
Nikito преди 16 години
Супер си Видке, хич да не ти пука от разбирачите, дето си мислят, че са мнооого голяма работа, само умните хора правят глупости, за глупаците това е постоянно състояние и затова те не могат да те разберат;-))))
19
0
 
1
 
! Отговори
Qvor преди 16 години
qwno nqmat chuvstvo za humor ili puk sa s neshto v zadnika. za men puk e polezna informaciqta kude mogat da se sreshtnat zableqni devoiki. kofi za ***, po toaletni v benzinostancii, vie ako se zadrusteni *** zad komputara moje i vie da doidete da tarsite tam, moje puk edna ot tezi devoiki da vi varje
18
0
 
1
 
! Отговори
selianina s koleloto преди 16 години
Vidka e hubavica ama golemi gluposti pishe.
17
0
 
1
 
! Отговори
иванчо преди 16 години
Абе какво ни интересува личните ти проблеми? :)
16
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Милата!! Кураж!! Сподели със специалист ,може и да ти няма нищо.
15
0
 
1
 
! Отговори
дуче Михо преди 16 години
Ако това,което си написила по-горе е плод на фантазията ти,мога откровенно да ти кажа .че не е смешно,а безинтерсно и скучно като литературно произведение.Посредствеността и липсата на образност в изразните средства и пълната липса на стил (отсъствието на пряка реч)провокира така наречената "читателска умора",която се изразява в прекъсване на четенето някъде между 10-ти и 15-ти ред.Ако ли това,което си написала наистина се е случило с теб,то е сериозен медицински или душевен проблем.Свръхредуцирането или намаленото отделяне на хормони от щитовидната жлеза е фактор за подобно анамнетчно състояние ,както и падането на глава в детска възраст. Не е за пренебрегване и социално битовия климат в който си израснала примерно побоища и битовия алкохолизъм увреждат тежко психиката на детето.Възможно е причината за това да е в прединталния ти период ,тогава се формира мозъка на плода и всякакви неблагополучия и сътресения на майката се предават на детето.Така,че остави писането,то не е за тебе,а отиди на психолог,гинеколог,вентролог и геолог.Ако те не ти помогнат намираш Станка врачката от Костинброд бабата на Азис,която ще направи от теб нов човек.
14
0
 
1
 
! Отговори
asd преди 16 години
Пии витамини
13
0
 
1
 
! Отговори
Niki преди 16 години
ако си го преживял лично. Имам впредвид и двете - откраднаха ми портфейла и нито можеш да си извадиш нова дебитна карта (искат документ за самоличност) нито да се платиш за нови документи (искат пари). Добре, че са приятелите!А за хвърлянето на *** си спомням как на пожар стигнах от Младост до полиграфическия за точно 3 минутил не днам с колко съм карал но беше защото без да мисля изхвърлих заедно с *** и чисто новите дрешки на детето, които жена ми даде да прибера защото били за след 6 месеца. И когато се прибрах нещо ми липсваше... отне ми повече време да се сетя какво и да преровя цялата кола от колкото да се върна обратно до кофата за *** пред къщата на тъщата.А уж не съм разсеян. Няма застраховани!
12
0
 
1
 
! Отговори
блейко преди 16 години
И аз съм голям блейко. Скоро изгубих джиесема някъде, веднъж тръгнах без документи и казах на кондуктора в рейса, че са ми ги откраднали (така си мислех), а се оказа, че са в къщи, губил съм ключовете си, и пр. То може ли човек да е винаги тук и сега? Да не медитираш, да не мислиш за нищо друго, ...?Трябва май да я видя тая щитовидна жлеза ;-).То обикновено гениите, или поне одухотворените хора и интелектуалците, са разсеяни, не знам за Видка, но явно е симпатяга. Проклетниците и катилите не вършат такива работи.Шибаното е, че дубликати се вадят с голям зор и разправии, май и глоби има...А гледната точка и чистосърдечната реакция на детето хич не са за пренебрегване...
11
0
 
1
 
! Отговори
Аз преди 16 години
Няма нищо лошо в това една забавна история, в която авторката е проявила самоирония, да ни поразвесели в поредния ден, изпълнен с мрачни новини. И все пак е в "Извън релси", а не в "Новини". Браво на авторката! Успя да ме накара да се усмихна! :)
10
0
 
1
 
! Отговори
хехе преди 16 години
един разумен човек! Хубаво, може и да е забавна история, но за десетина реда. Това е прекалено. дори се повтарят факти "бях си го забравила в тоалетната на бензиностанция" поне два пъти! Добре де, ти като забравяш, ние - не! Какъв е този редактор, който пуска тези неща?
9
0
 
1
 
! Отговори
Баба Меца преди 16 години
Това излияние по повод на такова важно и грандиозно събитие е достойно за дневничето на някое 13-годишно момиче. Това информационен сайт ли е или сайт за *** в края на краищата?!? Какви са тези опити за журналистика, литература, не знам и аз какво точно се опитвате да творите... Направо е жалко! Няма ли сериозни неща, за които да се пише? Какво става, бре?!?