Коткопер за начинаещи

Няколко съвета как да оперете котката си, ако вече е доста мръсна
18 авг 2008 09:22,
98
Коткопер за начинаещи
Снимка: Dnes.bg

Мечката се мие, чисти,
във потоците сребристи.
Има ли за тебе пречка
да постъпваш като мечка?

Детско стихче от времето на социализма,
пропагандирано най-вече в детските градини

Мечките може и да се мият, чистят в потоците сребристи, но котките не са мечки и не правят така.

Да не говорим, че те обикновено рядко виреят около водоеми, така че вероятността котка да се озове в сребрист поток по собствено желание е твърде проблематична.

По тази причина домашните котки биват изпирани насилствено. Процесът е дълъг, мъчителен и по нещо прилича на изтезанията през двете световни войни.

За тези от вас, които от скоро имат котка и се чудят дали да я набутат в пералнята на ръчен режим, или да я изправят до стената с градинския маркуч, ще опиша в стъпки акцията, наречена коткопер.

В началото бе прах. Домашната котка обича да се въргаля – по черджетата, двора, етажната площадка, да се завира в саксии, да рови пръстта с лапи и да я хвърля наоколо.

По тази причина козината бързо се изпълва с прахоляк и акари и колкото и да се ближе, котката остава далеч под санитарния минимум, определен от ХЕИ и Националната ветеринарно-медицинска служба.

С две думи – кирлива е.

Как да разберем, че й е време за пране? Когато, потупана по задника, от котката започват да излизат облаци прах /трохи, бълхи, парчета котешки бисквитки и пр./

Как да я изперем? Котките мразят вода. Освен това са хитри.

Ако се заразкарвате пред жертвата с леген в едната ръка и котешки шампоан – в другата, и й се изхилите в лицето с думите „Кой ще го къпят сега, а?“, вероятността диването да се завре зад хладилника и да живее там в следващите три години е голяма.

Затова скришно подгответе тепиха. Вземете голям леген и в него смесете в равни части: шампоан, топла вода и накрая – котка.

Преди това се снабдете с ръкавици, тип скиорски, или още по-добре – направени от сезал. Защото ще падне дране и това е гарантирано.

Борбата в легена е безмилостна и жестока и ако си мислите, че малкият хищник ще се отпусне безжизнено /освен ако не го удушите в пяната/ и ще се остави да го перете на воля, значи нищо не знаете.

Котка, къпана насилствено, се бие. Тя дере, хапе и най-вече – вие. Воят извира дълбоко от диафрагмата и се носи с такова ехо из къщата ви, че няма да е учудващо, ако съседите повикат конна полиция, жандармерия и ГДБОП.

Номерът е да не се хващате на стенанията, а да търкате и миете /лекичко!/, и да внимавате да не ви извади очите.

Когато обектът е покрит с пяна и добре изтъркан, го пооплакнете с подвижния душ. По това време стенанията ще са още по-големи, погледът ще е изцъклен, а атмосферата в банята ще наподобява сценка от „Гладиаторът“.

Следва увиване с предварително подготвени хавлии. За котковъдите-новобранци: не се плашете, но това е моментът, в който осъзнавате, че котката внезапно се е свила и поразително прилича на плъх или хомяк.

Лапите мязат на клечки за зъби, опашката – на изпран чорап и въобще целият вид на животинчето е покъртителен.

Гледката обаче е измамна. Козината има уникалното свойство да си възвръща обема почти веднага, така че веднъж пообърсан и оставен да се ближе на спокойствие, плъхът успешно ще заприлича отново на котка, но чиста.

Противопоказания: Ще ви мрази. Дълго и напоително. Възможно е и да се стигне до грозни сценки, като препикани обувки и изгризани мебели. Освен това веднъж изкъпана, котката веднагически ще се пльосне на най-мръсното място, където ще се ближе в продължение на часове.

И ще ви мрази, нали разбирате.


Положителен ефект. Поне за известно време ще изглежда прилично, няма да ръси прах и буболечки и ще е извънредно мекичка на пипане, което си е достатъчно.

Така че – ако имате котка, достигнала предела на възгледите ви за хигиена, бухвайте я смело в легена, проверено е и действа.

Ако ли пък имате друг тип домашно животно, като кон, гъска или крокодил - съвет не мога да ви дам.

Най-добре се обърнете към Столичния зоопарк или направо ги водете в автомивката.

Само предупредете момчетата да не ги мият отвътре.

Е така се пере котка!

Още от мен

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
3
 
! Отговори
te4o преди 15 години
Az kato si kupq moita i slagam edin 4orap na glavata ... i tq e kato krokodilite po animal planet :D kato ne vijda ni6to ne pravi ni6to e ako slu4aino mrudne tupvam e silno po guza i gotovo :P
22
1
 
5
 
! Отговори
котковъд преди 15 години
... домашна котка не се къпе, освен в критични случаи като: внасянето й за първи път у вас, с нещо много се е омазала и сама не може да се изчисти, или се е напълнила с *** от вашето куче (ако имате такова). Гледам котки от 4-ти клас, а сега съм на 29 така че претендирам да разбирам много от котки имала съм и по 2 наведнъж.Къпането трябва да е много рядко и само ако е крайно наложително. Слюнката на котката е уникална смес от дезинфектант, омазнител (важно за козината) и шампоан. Затова в почти 100% от случаите на апартаментно отглеждане няма нужда от редовно "пране" на котката. И ето един съвет и от мен: ако ви се струва прашна, т.е е легнала в някъде в прашен ъгъл или нещто такова, вземете една малка хавлийка, потопете я в разтвор с калиев перманганат (приличен дезинфектант-водата да е розова, а не лилава) и с мократа кърпа минете 2-3 пъти по и срещу разтежа на козината като завършите ПО посока на растежа, забършете лапичките, дупето, погалете я нежно с ръка и я пуснете.Това е достатъчно хигиенично за апартаменто отглеждано коте, което няма къде толкова да се оцапа, а в същото време е по-малко болезнено и за кокето и за вас самите.Хайде със здраве...:-)
21
1
 
4
 
! Отговори
преди 15 години
общо взето ако тръгна да си взимам котка след като я изкъпя ще трябва да си скрия обувките :)
20
1
 
4
 
! Отговори
преди 15 години
Е нашта вчера я изкъпахме не за първи път. По принцип не е хубаво да се къпят повече от 4 пъти в годината тъй съм чувал. Иначе ако има борба тя е докато се намокри цялата след това кротва, ама моята вече има поне 7 къпания и е ветеран вчера даже и не измяука. Не съм използвал леген а направо под душа. Даже като и пуснеш топлата вода по гърба и си пуска трактора т.е. мърка. Внимавайте да не им влязе вода в ушите хич не е добре за тях. Навсякъде другаде смело къпете и хич не му мислете.
19
1
 
4
 
! Отговори
Vladimir преди 15 години
Котките мразят да се къпят по ред причини , може би най-голяма е цхе те имат телесна температура 39 С и много ускорен метаболизъм. и за това ако водата е студена повечето котки изпитват затруднения да поддържат температурата си, а и козината им отделя витамини и минерали , които сами си набавят, чрез близането и . и да вметна котките отглеждани в апартаменти са си много по-мръсни от тези в къщи, вили и т.н. тези в затворени пространства имат много закърнели естествени навици, много повече бездействат и много по-малко се грижат за себеси.
18
1
 
4
 
! Отговори
Котарак преди 15 години
мяууууууууууууууууууууууууу
17
2
 
4
 
! Отговори
Rado преди 15 години
Ама разбирасе че трябва и котките да пазят хигиена :) но това си зависи от стопанина. Аз моята котка още докато беше малка я научих да се капе сама и даже да си мие и зъбите. Сега ме тормози вече и балсам да съм и купувал и даже някакви кремове за след къпане. Трудно и е но я е срам да се къпе с мен и някак си се справя и сама.Е трудно ми е да се разбера с нея по отношение на ноктите защото не си ги изрязва а си ги гризе ама предполагам не и е удобно да борави добре с нокторезачката.Що се отнася до гледанетона телевизия, гледа само по два часа на ден за да не си развали очите.Спи при мен на спалнята и доста дълго време не можах да и намеря удобна възглавница не вече и този проблем е решен.Много е лошо когато съува кошмари :))) все пак има остри нокти ...Но иначе е грижовна котка завива ме ;)Котките самного мили същества и действат много успокоително особенно когато ти се изпикават на обувките или на холната гарнитура. Не позволяват къщата да мирише на нищо по розлично от миризмата на тяхната урина. Също тка се грижат на ясякъде да е аранжирано с техните косми, коитонаират за впечатляващи.Мога много още да пиша за тези прекрасни мъркащи създания но не искам да ви отекчавам :)))))
16
1
 
6
 
! Отговори
UGIN преди 15 години
Към атробутите за къпане бих прибавил и предпазна маска като тези на заваровчиците. Ако бях носил такава последния път, когато къпах котка, нямаше да изглеждам като Рамбо натупал купчина руснаци
15
1
 
4
 
! Отговори
:) преди 15 години
na men puk stra6no mnogo mi haresa,bravo Krasi
14
1
 
4
 
! Отговори
преди 15 години
super napisano e :)
13
3
 
3
 
! Отговори
преди 15 години
Ние на нашия котарак му бием един юмрук у кратуната, да изпадне в несвяст, и така го къпем :)
12
1
 
4
 
! Отговори
mitioo преди 15 години
mnoo zabavno mi be6e dokato go 4etoh pone avtora-kata moje da e spokoina 4e me razveseli brao pak moite ovacii da se nadqvame da ima pove4e takiva veseli ne6ta podneseni s golqma doza 4ustvo za humor stiga ve4e s teq katastrofi ubiistva i tn. :)
11
7
 
3
 
! Отговори
котарана преди 15 години
Много тъпо написана статия от тъпата Красимира Хаджииванова. Страшно чувство за хумор, няма що !!! *** !!!!!!!!!
10
2
 
3
 
! Отговори
преди 15 години
Много по-яко ще стане с дълбок пластмасов бидон с капак. Пълни се разтвор на височината на котката и същата се фурга вътре да джапа и се затваря капака. След време капака се отваря и се пръска вътре с душ. Най добре е бидона да е с канелка за източване.
9
1
 
4
 
! Отговори
преди 15 години
Петя, не ми се мисли щом не си къпеш котката на какво ниво ти е хигиената изобщо.По темата - аз си имам котараче на 7 месеца и обожава да бъде къпан особено сега в жегите. Дори през деня докато е сам, му оставям леген с вода на балкона и той се плацика вътре. Къпя го сравнително често, защото все прави бели и се цапа, но проблеми не ми създава. Изобщо - имам котарак с характер на куче.
8
1
 
4
 
! Отговори
T_T преди 15 години
Поне темата беше забавно поднесена с чувство за хумор за разлика от повечето теми тука .. А няма ли начин с няква слаба упойка да се мине :)
7
1
 
4
 
! Отговори
Anonimen преди 15 години
Много приятен стил на писане - чела съм и други статии - дано по-често виждаме Ваши статии - чувството за хумор е запленяващо
6
1
 
4
 
! Отговори
чичо преди 15 години
Дано начинаещите не се откажат да отглеждат котка след като го прочетат, но си е така. Браво, Краси! Имаш свеж стил!
5
3
 
3
 
! Отговори
Петя преди 15 години
Маце, котето като се къпе, се слага и нещо на дъното на легена, поне така пише в книгите, да не се лъзга котарачето. Аз моето коте нивга не съм го мила, освен крайниците, га си стъпи в акото (кат беше малък). Само го обезпаразитявам редовно. Живея в апартамент (сравнително чист) и обикновено и котето е чисто.
4
1
 
4
 
! Отговори
преди 15 години
На нас довечера ни предстои котешко къпане, и като знам в какво се забърквам, че не ми се ще ама писана е много ***.А колкото до мяученето в легена е много сърцераздирателно, но ако отпуснеш хватката в момент на милост рискуваш да бъдеш жестоко надран и нахапан.