Оскари 2011 – по-бели от всякога

През 2010 Холивуд пренебрегна афроамериканските актьори
Обновена: 21 фев 2011 09:25 | 19 фев 2011 08:02,
86

Хейти МакДениъл печели Оскар за поддържаща роля за изпълнението си в „Отнесени от вихъра”(1940 година). Снимка: Getty Images/Guliver Photos
В 10-те филма, номинирани за тазгодишната голяма Оскар награда, можем да видим британски аристократи, лесбийки от Лос Анджелис, ято „лебеди”, шумна компания от харвардски зубъри, клан боксьори от Масачузетс, наркодилъри от Мисури, ловци на глави от Дивия запад, крадци на сънища и анимационни играчки. Безспорно изключително цветна палитра по отношение на жанр, теми, чувствителност, стил и амбиция.

Но, както отбелязва New York Times, и доста хомогенна, що се отнася до актьорския състав. Прави впечатление, че белите изпълнители на главни и дори на поддържащи роли са почти пълно мнозинство. Дори във времената на очевиден расизъм в голяма част от САЩ в средата на 20 век Хейти МакДениъл печели Оскар за поддържаща роля за изпълнението си в „Отнесени от вихъра”(1940 година).

В тази връзка тазгодишната „белота” е дори заслепяваща, коментира авторитетното издание.

Само преди девет години Дензъл Уошингтън („Тренировъчен ден”) и Хали Бери („Балът на чудовището”) станаха първата двойка афроамерикански актьори, получили Оскар за главни роли. Уошингтън стана едва вторият след Сидни Поатие при мъжете, а Бери директно зае историческото място на първата чернокожа дама с отличие за главна роля.

И двамата не пропуснаха да подчертаят респекта към своите предшественици, които трябвало да се борят с расовите предразсъдъци и не получили заслужено признание. „Този момент е много по-голям от мен”, изхлипа през сълзи Бери, когато получи статуетката. Още повече че тя й беше връчена за ролята на вдовица на екзекутиран чернокож, в която се влюбва екзекуторът (закоравял расист) на мъжа й.

А за 73 години преди това безценните статуетки са получавали едва 7 чернокожи актьори.

След триумфа на Уошингтън и Бери, Холивуд и Американската филмова академия демонстрираха, че цветът на кожата вече не е определящ в голямото кино. Джейми Фокс („Рей”) и Форест Уитакър („Последният крал на Шотландия”) взеха Оскар за най-добри мъжки роли, Морган Фрийман („Момиче за милион долара”) – за поддържаща. При жените Дженифър Хъдзън („Момичета-мечта”) и Моник („Прешъс”) отсрамиха нежния пол.

Разбира се, всичко това не е заключителен етап в раждането на нов пострасистки Холивуд (както и избирането на Барак Обама за президент не сложи край на 400-годишната американска драма с расизма). Но въпреки това в първото десетилетие на 21 век се появи вярата, че старите демони на подозрения и предразсъдъци са заключени.

Така възниква въпросът: Тазгодишните Оскари аномалия ли са, или сигнал за тревожна тенденция?

Истината е, че Академията не работи във вакуум. Просто тази година силни, качествени филми с афроамериканци в главните роли отсъстваха от списъка с холивудски продукции. Което не се беше случвало от началото на 80-те години насам. Тогава (с някои изключения, разбира се) екшъните, фентъзи и филмите за супергерои бяха територия, запазена ексклузивно за бели актьори, а драмите бяха съсредоточени върху ирландските квартали. Дори лентите за супертандеми между двама мъже, които винаги са били стъпало за междурасово екранно партньорство, се оказаха територия само за белите.

Само преди година видяхме лентата „Прешъс”, която с помощта на изпълнителните продуценти Опра Уинфри и Тайлър Пери стигна от фестивала за независимо кино Сънданс до номинация за Оскар, да се превръща в символ на ново афроамериканско течение за качествено кино. От Дисни пък за първи път имаха чернокожа принцеса в анимацията „Принцесата и жабокът” (3 номинации за Оскар). 

Може би се оказва, че 2010 е била просто крещящо изключение от генералното правилно за расово разделение? Може би сега Холивуд, претендиращ за бастион на либерализма, се връща към негласното съобразяване с предразсъдъците от миналото.

Минало, в което на големия екран чернокожите актьори, допуснати до роли, различни от портиери и сводници, се брояха на пръсти. През 60-те големият пробив дойде от титаните Сидни Поатие и Хари Белафонте. Два филма с Поатие – „В топлината на нощта" и "Познай кой ще дойде на вечеря” – получиха общо 17 номинации за Оскар през 1968 година и го направиха световна звезда.

Неговият пример дава началото на дълъг, бавен процес по интегрирането на афроамериканските кино дейци като значима част от филмовата индустрия – първоначално в независимото, извънхоливудско кино, където се изявяват Чарлз Барнет, Хейли Джерима, Били Уудбери и Джули Даш.

Еди Мърфи с ролите в „48 часа” и „Ченгето от Бевърли Хилс” е единственият ярък лъч в гореспоменатия период на деление през 80-те. След това обаче започва инвазията, поведена от режисьора Спайк Лий и истински големи звезди като Дензъл Уошингтън, Морган Фрийман, Уил Смит, Форест Уитакър, Джейми Фокс, Хали Бери и редица други не чак толкова успешни, но значими фигури.

Тези актьори съвсем плавно се наместиха в големите холивудски продукции и спечелиха световна слава с филми, далеч от проблемите с расовата дискриминация.  Тези актьори влязоха в роли на добри ченгета, на лоши ченгета, на супергерои, на съдии, на президент и дори на Господ (Моргън Фриймън в комедията „Всемогъщия Брус”). Тези актьори обраха множество награди, за каквито предшествениците им само са мечтали.

Но тази година Оскарите ще са „бели”. За догодина ще видим. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още по темата: оскар 2011
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
0
 
! Отговори
lilly alex преди 13 години
e boze zawo ne se gleda na individa i talanta i da se komentira? zawo se gledat zveta na kozata i zabite?rasisti. mi vizte Obama, Naumi,DJeki 4an,....i.t.n. i vizte sebe si.garvanar e 4eren no e ptiza. svinqta e rozava no e grozniza.
78
0
 
16
 
! Отговори
God преди 13 години
Няма такава раса като афро-американец. Има африканци и американци. Има чернокожи американци, които на испански са ги наричали "негро", т.е. чернокож. *** е обидна дума само за някой, който се срамува от цвета на кожата си. "Афро-американец" е толкова нелепо, колкото да наричаш белите "кавказки тип", или евро-американец. Емигрантите от Африка в Европа не се наричат "евро-африканци". Американците да спрат с тази псевдотолерантност, заради която да измислят нови думи.
77
6
 
8
 
! Отговори
Грую преди 13 години
Мразя расизма, но повече мразя черните!
76
6
 
3
 
! Отговори
аз преди 13 години
мразя расизма
75
5
 
16
 
! Отговори
Лея преди 13 години
Моля братя българи пишете на кирилица, защото тя е създадена само за нас и се гордейте с нея.Лично аз говоря няколко езика и пиша на тях.Първите ми букви бяха латинските, след това спрях да ги уча, за да се науча на български и след това продължих.Но съм изключително горда с моята писменност.Останалите народи нямат този късмет освен гърците и някои други.Това показва, че сме един от древните народи.Пишете на кирилица.Това е привилегия.Бъдете горди, че това е така.А дъщеря ми се казва Свобода
74
5
 
5
 
! Отговори
Лея преди 13 години
В Америка винаги е имало расизъм и ще има.Белите американци не приемат черните.Каквото и да става това е истината.Те не търпят и другите раси, а имат претенции и към комунистите.И сега е така.Всеки, който отива в Америка трябва да знае, че отива в една консервативна страна, която е на пластове.Американците съвсем не са демократични и добронамерени.Те са големи егоисти дори в семействата си.Буквално изритват децата си вън от къщи след 18 години.Не признават други народи и култури .
73
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Холивуд пренебрегна афроамериканските актьори??? Е хайде стига бе! Дай да им дадат всички награди, само щото са черни!!! Иначе е дискриминация!! Белите общества сзвсем изпедерастяха и заради комплексите за вина на една шепа бивши колониално сили трябва днес всички от европейски произход днес да се кланяме на *** и *** ли?
72
11
 
14
 
! Отговори
Лея преди 13 години
Всяка раса трябва да си знае мястото, лично аз не мога да гледам филми пълни с черни, защото не разбирам техните мимики, те имат по-специално държание и друг различен хумор, държат се много свободно без задръжки.Освен това не харесвам танците, танцуват като маймуни и така се дерат като пеят и всички български *** ги имитират, а българите имат специфични чисти гласове и не могат да пеят така и се получава гротеска. Да сте видели наплив на оперни певци ***?Те нямат култура като на белите.
71
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И какво толкова страшно е стано? Просто така се е случило, че тази година няма афро-американец с роля за Оскар. Това, не означава, че има расизъм. То не е хубаво да си дискриминиран, ама има някаква граница. Да нестане като наш ***. От толкова много толерантност та чак ни се качи на главите! Та и в САЩ така. Който заслужава Оскар ще го получи без значение на расата, но да се правят драми от това, че 1 година няма номинирани от дадена раса е меко казано глупаво.Не мислите ли?
70
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
жълта сензацияОпитват се да създават проблем там където го няма - най-вероятно са закъсали за парички
69
0
 
9
 
! Отговори
дф преди 13 години
ЗАГЛАВИЕТО Е РАСИСТКО А?КОГАТО Е УДОБНО Е РАСИЗЪМ,А КОГАТО НЕ ЗАГЛАВИЕ НА СТАТИЯ.ДВОЙНИЯТ СТАНДАРТ ВИНАГИ Е НАЛИЦЕ.
68
3
 
8
 
! Отговори
Nanev преди 13 години
Всички сме ХОРА. Точка по въпроса.
67
4
 
1
 
! Отговори
Анна преди 13 години
BET - black entertainment television къде спи ? Къде са им качествените продукции ? За да има номиниран черен актьор за Оскар,трябва да има отпуснати пари за производство на качествен филм,написване на качествен сценарий ! Кой отпуска основно парите за такива продукции - да си дойдем на думата - евреите ! Така че кръга се затваря !
66
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сега ще го изкарат дискриминация и сегрегация и другата година ще ги раздадът почти всички на печки, вместо на всекимо според заслужилото
65
5
 
1
 
! Отговори
И английски знае! преди 13 години
Going with the wind = epic failure!
64
1
 
10
 
! Отговори
И английски знае! преди 13 години
Абе отрежете я тази "Кримена" от Ст.Загора, бе хора! На какво прилича това? То бива неграмотност, бива, но чак толкова! Да престане да замърсява българския език! ИСпадала в Омиление от "Отнесени от вихъра"! Че и на английски цитира наименованието на филма!
63
2
 
28
 
! Отговори
Оскар преди 13 години
Чернокожите актьори са не по-малко талантливи от белите. Истината е, че почти във всеки американски филма присъства и чернокож актьор. Ролите им са в широк диапазон- от незначителни, до главни. Можем да ги видим не само като крадци, престъпници, а и като генерали, прокурори, учени и т.н. Това, че тази година няма роля на такъв актьор, достойна за "Оскар", не означава нищо. Защо трябва да се отличават ежегодно, само заради квотата ли?
62
4
 
9
 
! Отговори
blue star преди 13 години
NA KOITO NE MU HARESVAT OSKARITE - PONEJE BILI BELI - DA OTIDE V AFRICA I DA SI ORGANIZIRA CHERNI OSKARI , NALI TAKA. DA NE BI TE MNOOOOOGO DA OBICHAT BELITE V AFRICA . NE STAVAITE SMESHNI - SHTOM NESHTO NE IM IZNASYA I BELITE BILI RASISTI. VSEKIMU SPORED UMA I SPORED ZASLUGITE. A, MEJDU DRUGOTO VSICHKO DO KAKVOTO SA SE DOKOPALI [NAPRAVENO OT BELI ,RAZBIRASE] SA GO SKAPALI - PRIMER E ZIMBABVE
61
20
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Изводът е, че черните не могат да играят.
60
7
 
8
 
! Отговори
галактика преди 13 години
Страхотни зъби има черната раса и то естествени ----- Каква ли е тайната