Какво пише в досието на Мерилин Монро?

Част от досието на актрисата е изчезнала
4 яну 2013 20:04, Елка Василева
49
Какво пише в досието на Мерилин Монро?
Мерилин Монро. Снимка: архив, Reuters

Повече от 50 години ФБР държи под ключ досието на Мерилин Монро. Когато властите най-сетне разсекретяват част от тайните дописки - общо 31 машинописни страници, наяве излизат и някои доста изненадващи факти, пише Дойче веле.

Мерилин Монро не е била проста блондинка. Точно обратното - тя е обичала да чете книги, при това много. В личната й библиотека са открити автори като Албер Камю, Джеймс Джойс, Уолт Уитман и Томас Ман. Освен това легендарната актриса е писала стихове и е била изключително чувствителен и раним човек.

А дали е била и комунистка? Да, била е - така поне твърди един анонимен източник, обадил се на 3 юли 1956 г. в редакцията на “Ню Йорк дейли нюз”. Човекът разказал на журналистите, че драматургът Артър Милър, за когото малко преди това Мерилин Монро се омъжила, бил член на американската Комунистическа партия, а религиозната им сватбена церемония била нагласена. Анонимният източник твърдял още, че Мерилин Монро се движела в орбитата на комунистите и че пари на фирмата й “Мерилин Монро Продакшънс” били открити по сметки на Комунистическата партия. За това анонимно обаждане се знае, защото седмица по-късно то било докладвано на ФБР, което от своя страна го отбелязало в досието на актрисата.

Защо ФБР е следило Монро?

Службите започват да следят Монро през август 1955 година, когато тя подава молба за виза в руското посолство. По-късно неназован източник разказал на ФБР за нейно пътуване до Мексико, където тя се срещала с американски комунисти. Същият източник твърдял, че ставало дума за бивши и настоящи членове на Комунистическата партия, както и за техни близки и познати, които се отнасяли със симпатии към комунистическите идеи и Съветския съюз. В досието е отбелязано, че именно по време на тези срещи Мерилин Монро е завързала близки отношения с човек, чието име умишлено е заличено в документацията - за да не бъде установена неговата самоличност.

Досието на легендарната американска актриса съдържа информации за нея почти до смъртта й - не само доклади на агенти, но и изрезки и снимки от вестници и списания. Разсекретените 31 страници от досието не са пълният обем на информацията, събрана от службите. ФБР твърди, че остатъкът от досието бил изчезнал при едно преместване.

За 50-та годишнина от смъртта на актрисата, починала на 5 август 1962 г., агенция Асошиейтед прес стартира голяма кампания, чиято цел бе да накара ФБР да разкрие обстоятелствата, при които е била изгубена останалата информация за актрисата. Журналистите се надяваха да разберат повече и за цензурираните места в досието - например за човека със заличеното име, с когото Монро се запознала в Мексико.

В основата на всичко това стои всъщност въпросът за смъртта на актрисата, която е обект на всевъзможни конспиративни теории. Монро е имала бурна връзка с президента Джон Ф. Кенеди, а по всяка вероятност и с неговия брат Робърт Кенеди. Президентът е бил и последният човек, който е разговарял с нея по телефона малко преди ранната й смърт. Според една от версиите Мерилин Монро е станала жертва на заговор и е била ликвидирана от ЦРУ. Има и предположения, че смъртта й може да е дело на мафията. Или пък на ФБР. А д-р Томас Ногучи, извършил аутопсията на тялото, е записал в документацията, че не изключва вероятността Мерилин Монро сама да е посегнала на живота си.

Каква ирония само!

Но и други въпроси остават без отговор. Един от тях е особено интересен: прав ли е бил анонимният източник, който се обадил в редакцията на “Ню Йорк дейли нюз”? Бил ли е наистина Артър Милър подставено лице на комунистите? Самият той разказал веднъж пред разследваща комисия, че през 30-те години е членувал в марксистка група. Нищо повече. И все пак: факт е, че след 1936 година Артър Милър е откровен антифашист; през 1937 година е мълчалив наблюдател на показните процеси на другарите в Москва; изолационист в периода 1937-1939 г., когато Съветският съюз и Хитлеристка Германия са съюзници; и отново антифашист след нападението на Германия над Съветите; по-късно отявлен критик на войната в Корея и т.н. и т.н...

Може пък наистина Артър Милър да е повлиял на съпругата си по отношение на политическите й убеждения. Ако това действително се е случило, ще се окаже, че сексиконата на свободния Запад е била комунистка. И това ако не е ирония на съдбата...

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
9
 
3
 
! Отговори
:) преди 11 години
и още: днес е 4.01.2013 година и на мен изобщо не ми пука как сте и какво ще стане с вас:) колко е хубаво!:)
18
8
 
3
 
! Отговори
:) преди 11 години
и още: когато се разболеете от рак, спомнете си, че в ,,онкологията,, не ми дадохте даже здрав стол, на който да седна.
17
12
 
7
 
! Отговори
:) преди 11 години
това, че е имала библиотека с книги, не значи, че е можела да чете:) и още: любовта е за двама, но винаги ще се намери някоя к.рва, която не може да чете:)
16
15
 
4
 
! Отговори
. преди 11 години
т.нар. мерилин монро е краят на Мадона, което пък, за мое най-голямо удоволствие, е краят на к.рвата, която наричате ,,мадоната,,ручайте си го с кеф:)
15
0
 
9
 
! Отговори
Много ви се ще преди 11 години
Не да възродите Монро, а темата за комунизма.А той е вече много познат.Идеал за масите и материал за върхушката.Нищо чудно Монро да е превърната в съвременната Мата Хари и това да я е затрило.
14
2
 
42
 
! Отговори
Ivan преди 11 години
Izvinete me che pisha na latinica, no nqmam sega kirilica. Merilin Monro q ubiha, zashtoto be liubovnica na J.F. Kennedy i znaeshe prekaleno mnogo neshta. Samiqt Kenedy se opita da spre internacionalnite bankeri(evreite), koito upravlqvat zadkulisno vsqko pravitelstvo na sveta.. Samo glupacite vqrvat na partiite i izkustvenoto protivopostavqne na iztok i zapad, komunizym i kapitalizym.Otvorete si o4ite Hora! Vijte koi e Roschild, Rockefeler, Warburg, Morgan i togava 4ak pi6ete!!!
13
2
 
8
 
! Отговори
Да преди 11 години
До АнонименЩе продължаваш да си представяш в мокрите си сънища!А като се събудиш ще те е яд, че е била комунистка Мъкаааа
12
2
 
14
 
! Отговори
Uncle Mickey преди 11 години
Ами те и досиетата като са таквиз подплътени от анонимни източници, не се чудете що всички ги мислят за втора ръка хора тия хамериканци, а държавния им секретар си лекува мозъка. Егати корпорацията .......... ъъъъ държавата.
11
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
хеепи бърдей.... мистарр президент... блюблю бл топла семенна течност задави дебелите устни...
10
23
 
24
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 11 години
...доста сладникава и с леко поведение, давала е на всеки мъж, който си поиска. Няма лошо. Третокласна артистка с хубави форми.
9
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Говорит Массква, Другарко Монро, пожалста явитес у централе КГБ.Спасибо!
8
3
 
20
 
! Отговори
Репресиран анонимен преди 11 години
Я, коментара ми изчезнал. Ама мога да го повторя за неразбралите. Пацифист не е = на комунист. Няма да пиша отново, че статията е елементарна. Нито ще пиша "Пфу!!!!" :)
7
5
 
9
 
! Отговори
военен преди 11 години
Тя е колежка от разузнаването. Но не оцеля.
6
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не ми се вярва да е била каквато и да я описват ,аз досега капиталист обичащ камерите да му човъркат егото не съм виждал.Kато видите някоя холивудска звезда да си дари всичко каквото има набедете тая звездa за комунист
5
10
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Още една жертва на евреите понеже е била жената до големия Дж.Ф.Кенеди!
4
15
 
12
 
! Отговори
дядо преди 11 години
не е вярна в такава демократична държава като щатите неможе да те следят заради убеждинията титова са пълни измислициза най-демократичната държава
3
24
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всичко се върти около една ******ка!
2
8
 
17
 
! Отговори
Бай Онзи преди 11 години
Ако има и зрънце истина от това ,което се говори ,че е Руски шпионин -няма нищо чудно в това ,че досието и го няма ...
1
24
 
20
 
! Отговори
реалист преди 11 години
Омръзна ми да чета за ку..ски истории!!!!