Филмотеката "черпи" с любовна анимация

Естествено датата е 14 февруари
6 фев 2013 16:24, Петя Славова
0
Филмотеката "черпи" с любовна анимация
Ищван Сабо. Снимка: Reuters

Любовта в анимацията ще ни покаже Националната Филмотека в кино "Одеон". Датата естествено е 14 февруари - Деня на влюбените Свети Валентин и Свети Трифон Зарезан.

Прожекцията е с вход свободен от 19.00 часа и " включва избрани заглавия от Световния фестивал на анимационния филм - Варна-2012.

По-рано същия ден - от 17.30 часа ще бъде показан продукцията на Ищван Сабо от 1970 г. "Любовен филм" - част от панорамата за 75-годишнината на режисьора.

Юдит Холас, Андраш Балинт, Едит Келеман, Луцина Виницка играят в лиричния киноразказ на фона на събитията в Унгария между 1944 и 1966 г.

Още от деца Янчи и Каста са неразделни. Преминала през изпитанията на войната, тяхната детска привързаност с времето се превръща в силна любов. Но идва 1956 година. Смутена и изплашена от събитията, Ката заминава за чужбина. За любовта на двамата герои това заминаване се оказва фатално. Защото Янчи осъзнава, че дори и голямата му любов към Ката не може да го накара да измени на своята родина.

Панорамата на Сабо започва на 9 февруари с "Мефисто" /1981/ по романа "Мефистофел" на Клаус Ман с участието на Клаус Мария Брандауер, Кристина Янда, Илдико Баншаги, Ролф Хопе, Дьорд Черхалми.

"Оскар" за най-добър чуждоезичен филм, награда за сценарий и наградата на ФИПРЕССИ в Кан са в колекцията на продукцията - "вълнуваща драма за кариерата на един актьор в нацистка Германия, за отговорността на твореца, за разрушителната сила на компромиса в името на успеха", пише БТА.

Клаус Мария Брандауер е в главната роля и в "Ясновидецът" /1988/, номиниран за "Златна палма" и "Оскар" - философска творба, висш образец на интелектуалното кино, в която сюжетът и формата са изцяло разтворени в идеята, един от върховете в творчеството на Сабо според специалистите. Мая Коморовска и Франтишек Печка сасред актьорите в "Будапещенски разкази" /1976/ - "филм-символ, в който авторите утвърждават силата на човешкия дух".

В първите дни след войната няколко души, останали без дом, намират изоставен трамвай. С неимоверни усилия го поставят върху релсите, превръщат го в свой пътуващ дом и започват да го бутат към града - през препятствия, изпитания, драми. . .

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари