Кино за маниаци

Филмите в програмата на Салон на изкуствата
3 апр 2013 16:43, Петя Славова
0

Кадър от "Причина да живееш". Снимка: НДК

Богата филмова програма обещават организаторите на тазгодишния Салон на изкуствата. Очакват ни няколко  предпремиерни заглавия, обединени под името „Киномания представя”, както и корейско, испанско, иберо-американско и българско кино.

Изборът на Киномания се фокусира върху три заглавия, които зрителите ще могат да гледат на 19, 20 и 21 април в кино „Люмиер”.

„360” е първото заглавие от поредицата, което комбинира модерен и динамичен рефрен от истории за единни, свързани характери от различни градове и държави, в една ярка и напрегната история за любовта от 21-ви век. Филмът е с участието на Антъни Хопкинс, Джуд Лоу, Рейчъл Уайз и Бен Фостър.

„7 дни в Хавана”(7 días en La Habana) обединява усилията на 7 режисьори, които представят уникалния си поглед към познато (и не толкова) място, разказвайки истории, които изпълват с живот туптящото сърце на Хавана. Във филма участва Емир Костурица, Даниел Брюл и др., а режисьорският състав включва: Бенисио дел Торо, Лоран Канте, Гаспар Ное, Пабло Траперо, Елиа Сюлейман, Хулио Медем и Хуан Карлос Табио.

На любовна тематика пък е френско-италианската продукция „Това лято”(Un été brûlant), заснета в двата най-романтични града в света – Париж и Рим. Филмът проследява връзката между художник и актриса. В ролята на актрисата е италианската икона Моника Белучи, а в художника се превъплъщава французинът Луи Гарел, син на режисьора на филма - Филип Гарел.

Истинската история на Да Хье, изгубила годеника си в автомобилна катастрофа, е в центъра на корейската продукция „Причина да живееш”, която може да се гледа на 23 април от 19.00 часа в кино „Люмиер”. Виновникът за трагедията е 15-годишно момче, което избягва от мястото на произшествието, но младата жена му прощава и дори подписва петиция в негова защита. Година по-късно тя прави документален филм, чиято идея е да бъде премахнато смъртното наказание, изисквано от католическата църква. Да Хье се връща назад към спомените и болката, интервюирайки други “жертви”, които са успели да простят.

Българското кино в рамките на Салона е представено от два филма на Лиза Боева и Ицхак Финци. На 22 май в кино „Люмиер” от 19.00 часа могат да се видят филмите „Вера” и „Космос”.

От 12-16 юни, отново в „Люмиер”, ще можем да се насладим и на традиционния ежегоден Фестивал на испанското и иберо-американското кино.

18-то издание на Салон на изкуствата обединява над 90 събития, разпределени в периода 9 май – 26 юни, както и закриващо събитие на 1 юли. Програмата е обособена в осем тематични блока, включващи: детски салон, поп, джаз и рок изпълнения, класика, кино, театър и танц, български фолклор, книги и изложби, както и Ден на отворените врати на НДК, Дни на корейската култура, “Софийски музикални седмици” гостува на Салона на изкуствата” и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари