Хапливи документални филми на Sofia Biting Dogs

Прожекциите са от 10 до 17 октомври
3 окт 2013 16:30, Петя Славова
0
Хапливи документални филми на Sofia Biting Dogs
Снимка: Позор ООД

От 10 до 17 октомври в София за първи път ще се проведе фестивалът за документално кино Sofia Biting Docs. В рамките на седмица българските зрители ще видят 19 премиерни заглавия, засягащи важни теми като нарушаването на човешките права,  интеграцията на малцинствата в обществото, проблемите с околната среда, ще се запознаят с интересни истории и хора, ще бъдат информирани и провокирани да дискутират темите, които засягат филмите.

Фестивалът ще бъде открит в Дома на киното с дебютния филм на Нина Пехливанова и Петя Накова „Ром Кихот”, проследяващ събитията в живота на четирима от обитателите на ромската махала в Кюстендил. В циганския квартал има благоустроена част, в която живеят героите, както и гето, а по средата е площад с магазини и кафенета. Между тях съществуват пародийни контрасти и неизбежни прилики.

В програмата са включени както високобюджетни продукции като отличените в Сънданс „Кралицата на Версай” и „Детропия”, носителят на „Сезар” за най-добър документален филм „Невидимите” и фаворитът на фестивала в Джайпур „Стихиите”, така и интересни интимни истории като „Червено зеле и чимшир” – портрет на две семейства с немски и турски корени, които често си задават въпроса ”Кой е чужденецът в семейството?” и „Малкият Ханой” представящ седем години от живота на две виетнамки и една баба от Чехия, която ги учи на езика, обноските и кухнята на една екзотична за тях страна.

Един от акцентите на фестивала е индийският „Да създадеш творец”. Филмът разказва за бурния живот на Каламандалам Гопи, в който той, със страст и упорититост, се превръща в най-добрия изпълнител на една от най-старите класически танцови форми в Керала - древното изкуство Катхакали.

В „Най-тежкото състезание” режисьорът Ахим Михаел Хасенберг следва участниците в едно изключително предизвикателство за човешкия дух.

В рамките на фестивала в Червената къща ще се проведат три дискусии. След прожекцията на „Прозрачно” ще разберем „Какво е да си бежанец в България”, „Стихиите” ще ни накарат да си зададем въпроса „Мислите ли екологично”, а след „Невидимите” ще разберем за „Предизвикателствата пред ЛГБТ общността в България”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари