Почина продуцентът на "Полет над кукувиче гнездо"

Саул Зейнц е трикратен носител на "Оскар"
6 яну 2014 13:26, Петя Славова
0
Почина продуцентът на "Полет над кукувиче гнездо"
Снимка: Reuters

На 4 януари в САЩ на 92-годишна възраст почина световноизвестният американски продуцент и сценарист Саул Зейнц, съобщиха световните информационни агенции.

Зентс е издъхнал в дома си в Сан Франциско, щата Калифорния.През последните години Зентс е страдал от болестта на Алцхаймер.

Саул Зентс е роден през 1921 година в щата Ню Джърси в еврейско семейство, преселило се от Русия, пише БТА. Участва е във Втората световна война. След края й е работи в звукозаписната компания Fantasy Records.

Сътрудничи със световноизвестни музиканти като Дюк Елингтън. Той открива и прави популярна една от най-известните американски рок групи "Кридънс клиър уотър ривайвъл", с която по-късно се съди.

От 70-те години на миналия век Зейнц се заема с продуцирането на филми. Той е трикратен носител на "Оскар" - за работата си над "Полет над куковиче гнездо" /1975 година/, "Амадеус" /1984 година/ и "Английският пациент" /1996 година/.

Зентс е известен още като ръководител на компанията Middle-Earth Enterprises, която притежава правата върху екранизацията на "Властелинът на пръстените " и "Хобит" на Толкин, както и върху използването на имената на героите от романите на писателя.

Той е планирал екранизацията им още през 1970 г., но така и не е осъществил замисъла си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари