"12 години в робство" с "Оскар" за най-добър филм

"Гравитация" грабна 7 от престижните статуетки
Обновена: 4 мар 2014 09:05 | 3 мар 2014 08:08, Веселина Йорданова
46
"12 години в робство" с "Оскар" за най-добър филм
Отличените Матю Макконъхи, Кейт Бланшет, Лупита Нионго и Джаред Лето. Снимка: Ройтерс

В театър "Долби" в развлекателния център "Холивуд енд Хайленд" завърши 86-ата церемония по връчване на най-престижнитe награди в света на киното - "Оскар"-ите.

С отличието в най-престижната категория - най-добър филм - бе удостоена лентата "12 години в робство" на режисьора Стив Маккуин, съобщи сайтът Oscar.com.

Още по темата
Филмът донесе също "Оскар" за най-добра актриса в поддържаща роля на 31-годишната кенийка Лупита Нионго, както и за адаптиран сценарий на Джон Ридли. "12 години в робство" бе с 9 номинации за наградите на Американската киноакадемия.

Филмът за робството е заснет по действителен случай, описан в книгата на Соломон Нортъп. Той е носител на "Златен глобус" за най-добра драма, на БАФТА, на наградата на Гилдията на американските продуценти, на пет отличия "Независим дух" и на други награди.

С най-много "Оскар"-и тази година - 7 - бе отличена лентата "Гравитация" на мексиканския режисьор Алфонсо Куарон. Самият той получи приза за режисура. Космическата фантастика е с участието на холивудските звезди Сандра Бълок и Джордж Клуни.

С "Оскар" за най-добър актьор бе отличен Матю Макконъхи за великолепното си изпълнение на ХИВ-позитивен каубой "Клубът на купувачите от Далас". За участието си в същия филм отличието на Американската киноакадемия за актьор в поддържаща роля беше присъдено на Джаред Лето.

"Оскар" за най-добра актриса получи Кейт Бланшет за участието си във филма на Уди Алън "Син жасмин".

Като големия губещ на тазгодишната церемония може да бъде определен филмът "Американска схема". Той бе с 10 номинации, но не успя да вземе нито една статуетка.

Призът за най-добра анимация спечели "Замръзналото кралство", донасяйки първи "Оскар" за компания "Дисни" от въвеждането на категорията през 2002 г., в която през годините триумфираше студио "Пиксар". "Замръзналото кралство" спечели приза и в категорията за песен към филм - "Let It Go" (Кристен Андерсън-Лопес и Робърт Лопес).

В екипа на създателите на "Замръзналото кралство" като асистент-аниматор участва и българката Светла Радивоева. Другото българско участие тази година е във филма "Гравитация". В екипа, работил над визуалните ефекти, донесли на лентата "Оскар", е Атанас Атанасов.

В категорията за най-добър чуждоезичен филм отличието беше присъдено на италианската лента "Великата красота" на Паоло Сорентино, който, приемайки наградата, благодари на своите идоли - Федерико Фелини, Мартин Скорсезе и футболната звезда Диего Марадона.

Сред предварително обявените носители на почетни награди "Оскар" се наредиха Питър Андерсън, Анджелина Джоли, Анджела Лансбъри, Стив Мартин и Пиеро Този.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още по темата: оскаркиноBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Според мен най-голямото пропагандиране е с филма за *** ! Нищо кой знае колко въздействащо, но то се знае, има ли нещо с различен цвят на кожата, трябва да го толерираме и поощряваме ! Също така главна женска роля беше само и единствено за уникалната Мерил Стрийп ! Играта и беше просто уникална, както и целия филм " У дома през август", но само за ценителите ! Кейн Бланшет го играеше няква пикла на която са и свършили кинтите, което всяка чалга певица от софийски бар може да го изиграе !
17
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пак прецакаха Леонардо...
16
5
 
4
 
! Отговори
konsa преди 10 години
"Prisoners","Out of the furnace"-пъти по-добри филми от Вълка.
15
4
 
29
 
! Отговори
asdf преди 10 години
"Гравитация" е плосък филм, единственият от който съм си тръгнал малко след началото. Ефектите са убийствени, но е толкова плосък, че няма накъде. Все сме гледали скучни филми, но този би рекордите. Възмутително е това, което се случва.....филм, донесъл повече от 338 милиона долара приходи си остава недооценен. Леонардо е брилянтен, особено в тази си роля.Някаква пълна боза с 7 Оскара.....офффффф. В световен мащаб всички знаем, кой е истинският победител.
14
4
 
46
 
! Отговори
solaris преди 10 години
За пореден път се убеждавам,че "времето на новото кино" е пълен та*ак,на ДиКаприо не му е нужен Оскар,за да се знае колко е голям,като актъор,това момче няма една слаба роля в нито един филм,уникален,щом филми като Гравитация взимат Оскари - накъде отива киното,потресен съм,а филма Клубът на купувачите от Далас е хубав,но нищо повече,което не сме виждали,да вземат си припомнят Филаделфия с Том Ханкс и Дензъл,разликата е от небето до земята,единственото хубаво нещо е великата Кейт Бланшет,лек ден
13
4
 
11
 
! Отговори
мари преди 10 години
"Син жасмин " е много добър и Кейт си заслужава Оскар!
12
5
 
44
 
! Отговори
zara преди 10 години
"Гравитация" -добри ефекти, но плоска история.Лео във Вълкът от Уолстрийт е убийствен,велик, но той във всяка роля е такъв.
11
8
 
23
 
! Отговори
100kila преди 10 години
тая па черната грам цица нема
10
3
 
22
 
! Отговори
някаф там преди 10 години
На лепнардо пак му връчиха най- дългия...
9
10
 
43
 
! Отговори
lupi преди 10 години
Е как ще вземе "Американска схема", нали боза като "Гравитация" трябва да вземе Оскар. Светът се е побъркал,щом пъшкането на Сандра Бълок, като в старо немско порно, е не само номинирано,но и наградено. Да бяхте дали награда и на Клуни. И той изигра перфектно 5-те си минути. Лео отново остана без награда, но той си е гениален и без Оскар.
8
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
RUSH е много по-въздействащ (по истински случай) и го казвам не като фен на F1 или Бог ОДИН, а *** хамериканци гледат въртене по овал.
7
11
 
15
 
! Отговори
Богдан преди 10 години
"Гравитация" изненадващо силен и свеж, а "12 години робство" е блудкава и "правилна" пропаганда - aмериканският вариант на "Време разделно", така че затова спечели големия Оскар ...за първи път не можа да ме грабне церемонията,много фалш и вече стари, остарели муцуни въпреки гримовете
6
14
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
7 оскара, та аз заспах на този филм....
5
22
 
55
 
! Отговори
СЯНКАТА НА ЦИОН преди 10 години
Още като видях кои са номинираните филми бях сигурен, че този посветен на черните маймуни ще спечели.Разбира се, че мозъците на младото поколение трябва да продължат да бъдат промивани !Белите хора са лоши или поне са били много лоши към черните и затова сега трябва да компенсираме черните ... :)Не ви ли омръзна тази обратна дискриминация на юдеите ????Тези циганизираха и маймунизираха света !
4
5
 
25
 
! Отговори
copypaste преди 10 години
В общи линии - справедливи награди. "Гравитация" и "Великата красота" са филмови шедьоври, "Американска схема" беше леко превъзнесен, Лео си е гений и без Оскара и всички го знаят (дори и Макконъхи), наградата за "12 години робство" беше политически коректна и неизненадваща, въпреки че филмът е една обикновена пропагандна боза - американския вариант на "Време разделно". Стив Маккуин се държеше като колхозник, а не като режисьор и няма да направи никога повече нещо забележимо в киното. Както се казва - на печелившите, честито :)
3
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Gravitacia beshe nai-skuchnia film koito sym gledal ot godini..."Може би трябваше да наградим Живи Легенди или Чужденецът ?
2
16
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Gravitacia beshe nai-skuchnia film koito sym gledal ot godini...
1
15
 
45
 
! Отговори
ккк преди 10 години
нищо и никакъв филм... добър... но не за оскар... сега мразя и академията и *** още повече!