Прекалено кратък за Оскар!

Може ли продължителността да спре "Гравитация" за отличието?
2 мар 2014 07:58,
16
Прекалено кратък за Оскар!
Кадър от "Гравитация". Снимка: Александра филмс

По отношение на наградите Оскар, размерът има значение, пише БиБиСи. Историята показва, че в категорията “Най-добър филм” става въпрос по-скоро за маратон, а не за спринт.

Което повдига въпросът дали хитовата британска лента “Гравитация” има шанс за отличието при положение, че продължителността му е 91-на минути.

По отношение на най-дългия филм с Оскар победителят е лесен за отгатване. Със своите 238 минути или почти 4 часа “Отнесени от вихъра” гордо заема първото място, но в интерес на истината с не особено голяма преднина.

Ленти като “Лорънс Арабски”, “Бен-Хур” и “Кръстникът II” са с продължителност над 200 минути. И доста филми от наградените с Оскар през годините са дълги около границата от 3 часа.

В действителност едва 2 ленти по-кратки от 100 минути са печелили Оскар – “Ани Хол” през 1977-ма година (93 минути) и “Да возиш мис Дейзи” през 1989-та година (99 минути).

По принцип стандартът за продължителност на един филм е между 90 и 120 минути. Но бърз преглед в последните 85 години показва, че големите победители са средно по 2 часа и 20 минути.

От друга страна “Гравитация” е филм със съвсем малък актьорски състав, лимитиран диалог и времетраене, което позволява да изглеждаш лентата цели 2 пъти и пак да ти остане време за последните минути на, да речем, “Ганди”.

Критиците определят произведението на Алфонсо Куарон като “стегнато, чисто, просто” - характеристики, които се далеч от историческия профил на носителите на Оскар-и. Освен това Куарон залага основно на визуалните ефекти.

А това определено не е коз при впечатляването на журито. Крещящ пример е случилото се с “Аватар”, който се срина в най-престижната категория за сметка на военната драма “Войната е опиат”.

Иновациите в снимането не ти печелят Оскар, изтъкват специалисти пред БиБиСи. И отчитат, че въпреки глобалния успех на филма, “Гравитация” може би няма необходимото, за да спечели сърцата на Американската филмова академия.

От британската обществена медия обаче отчитат и една тенденция в полза на космическия трилър.

През 90-те години отличията обират безкрайни като време класики – “Смело сърце” (182 минути), “Английският пациент” (162 минути), “Списъкът на Шиндлер” (195 минути), “Титаник” (194 минути) и “Танцуващия с вълци” (181 минути).

Но от началото на 21-ви век предпочитанията са към леко по-къси филми. В последните 3 години дори сме свидетели на невиждана поредица от победители с времетраене под 2 часа - “Речта на краля”, “Артистът” и “Арго”.

И все пак сред тазгодишните номинации “Гравитация” си остава истинско мъниче. Особено в сравнение с 3-часовия “Вълкът от Уолстрийт” на Скорсезе.

Дали размерът ще има значение за пореден път, предстои да разберем в нощта на 2-ри срещу 3-ти март.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Филмът е пълна малоумщина. За какви оскари, за какви 5000 евро си говорим.
14
0
 
2
 
! Отговори
solaris преди 10 години
Вижте тази боза със Сандра Бълок,а сега вижте филма със Мерил Стрийп,няма значение кой е и какъв е,все е номинирана за оскар- защо ли ?Тия американци са малумни във имдб оценката на филма е 8.2,та на Кръсника и Изкуплението Шоушенг е 9.1 тия не са добре с главния мозък...без коментар съм.
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е визуалните ефекти, 98% от целия филм вероятно, са нечовешки. Иначе съм съгласен, че като история няма необходимото за Оскар.
12
3
 
7
 
! Отговори
tyo преди 10 години
Всеки Оскар за тази тъпня ни приближава до свършека на света.
11
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Cheta komentarite i...nie bulgarite sme totalni typaci.
10
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хахахахаха, българските киномани отново са се изказали...единия не знае какво е "астрофизик", на другия му бил нереалистичен, трети ни говори как никога никой не е кацал на Луната, майко мила. Филмът си е готин, трябва да вземе Оскар поне за специални ефекти и музика.
9
5
 
14
 
! Отговори
ДЕНДИ-ПЕНДИ преди 10 години
и какво му беше хубавото на филма, бозица си е ,тази Бълок се разкарваше между станциите все едно ходи до кварталния магазин където е на 3 мин. път , пълни измислици поне да беше по реален
8
3
 
5
 
! Отговори
до 7 преди 10 години
Ами от правителството са ги натиснали ,като не могат да вдигнат совалката ,поне да я гледат виртуално как излита.Най-добра реплика в киното си остава "Една малка крачка -една голяма лъжа за човечеството"
7
4
 
14
 
! Отговори
lupi преди 10 години
Много неща могат да спрат за Оскарите този,дори не мога да го нарека, филм: пъшкането на Сандра като в старо немско порно, някои сцени, на които доста астрофизици биха се посмели. Като цяло скучен, муден филм, който не ми даде нищо ново. Още се чудя какво изобщо прави в номинациите тази боза.
6
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако правилно разбирам минусите, които сте поставили за "12 Years a Slave", то българите не трябва да гледат хубави американски филми, само ***, пропаганда и само турски сериали.
5
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гравитация е много посредствен филм.На който му се гледа голямо американско кино, ще гледа "12 Years a Slave" (2013), режисьор Steve McQueen.
4
1
 
14
 
! Отговори
Тръба преди 10 години
Детските на Дрисни са вредни за здравето. Както си върви и почват песни, танци. ЕХОО! Никой никога умира. Хумора те разсмива с малоумието си. Хепи-енда винаги е толкова мазен, че ме принуждава да разтоваря самосвала с кюспето. Това дори като дете съм го ненавиждал. Дрисни си е чалгията в анимацията.
3
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Филмът е доста ***.Специалните ефекти донякъде го правят зрелищен,но сюжетът прилича на взет от комикс.Кво им стана на тези режисьори само филми взети от евтини комикси правят.Нищо не могат да измислят.
2
4
 
19
 
! Отговори
vivian преди 10 години
Филмът беше леко постен и скучен,според мен. Добри визуални ефекти, които евентуално може да бъдат наградени и толкова.
1
23
 
9
 
! Отговори
чехака преди 10 години
Филма беше много смислен, заслужава Оскар...