Нова интерпретация разказва за Васил Левски

Премиерата на филма е днес в НДК
16 фев 2015 15:15,
13
Нова интерпретация разказва за Васил Левски
Снимка: YouTube

Игралният филм "Дякон Левски" на Максим Генчев - режисьор и сценарист, ще има премиера тази вечер от 19.00 ч. в зала 1 на НДК, съобщават от екипа.

В ролята на Апостола на свободата е Веселин Плачков. Участват и Симеон Филипов, Максим Генчев, Ники Сотиров, Ивайло Аспарухов, Стоян Цветков, Горан Гънчев, Петьо Цеков, Якуб Бахар, Тезджан Ферад, Деляна Добрева, Мехмед Билял, Николай Янев, Николай Тодоров, Цветомир Ангелов-Цуки, Цветомир Нешев.

Оператор е Христо Генков, художник - Николай Нинов. Музиката е на "Исихия". Продуцент е д-р Златина Филипова, изпълнителен продуцент - Деси Ковачева.

Образът на Васил Левски оживява в нова интерпретация, различна от досегашната портретна представа - жив и емоционален, едновременно човек и светец.

Филмът води зрителите през живота на Апостола от детските години до извисяването му на бесилото - българската Голгота. Погледът на Максим Генчев е на наш съвременник, но в изразните му средства се редуват магически историзъм и почти документална стилистика, отбелязват от продукцията.

Основните сюжетни линии в "Дякон Левски" са пет. Акцентите са върху отношението на Левски към религията, борбата за свобода, към майката, любимата и към самия себе си.

Филмът е заснет на 40 места в България - Видин и "Бабини Видини кули", Велико Търново, Копривщица, село Мокреш и в много манастири, с художествен екип от 250 души. В най-мащабната сцена участват 500 статисти.

Вижте и трейлъра на филма:
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дразнещи малки нещица - музиката поне от трейлъра е мароканска средновековна. Кучето е с доста съвременен вид. Впечатлението е за доста елементарно и повърхностно историческо представяне на друго време със съвременни средства. Режисьорчето да гледа Козият рог - един от най-великите български филми, който е пример за филмово изкуство по принцип и в световния стандарт.
8
0
 
3
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Големи надежди се възлагат на този филм, отдавна нищо не е снимано за Левски, трейлъра засега не вдъхва доверие с тези холивудски похвати. Дано не е разочарование.
7
0
 
8
 
! Отговори
Homer Simpson преди 9 години
Гледах филма и мога да ви кажа,че нищо не разбрах ....не се разбира кой е Левски и за какво се бори...жалко наистина....като филм пълна боза която няма кой да изгледа докраи.
6
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никой не познавам от актьорите и създателите на филма изброени в статията.Засега не очаквам и нищо добро в този филм, дано не изляза прав. Образът на Левски всеки българин го носи в сърцето си и едва ли ще ми хареса нечия интерпретация. Тази работа не е за всеки.
5
0
 
13
 
! Отговори
кк преди 9 години
"Филмът води зрителите през живота на Апостола от детските години до извисяването му на бесилото....""Филмът е заснет на 40 места в България - Видин и "Бабини Видини кули", Велико Търново, Копривщица, село Мокреш и в много манастири...."Това разминаване ме смущава - в родното му място няма снимки.И... всеки българин има изграден "свой" Левски в сърцето и в душата си. Трудно ще се намери образ, който ще се докосне до нашия Левски.Затуй авторите да не се сърдят, око не харесаме филма
4
0
 
6
 
! Отговори
Пако преди 9 години
Като слушам как са слагали реплики от бъзикилийкс в устата на главния герой ... кой знае каква ли боза ще се окаже. Жалко ....
3
22
 
1
 
! Отговори
Българче преди 9 години
Няма нови, няма стари интерпретации, защото за всички що-годе просветени българи с православно самосъзнание е ясно, че всички революционери са членували в тайни масонски организации или чисто и просто са били марионетки на юдео-масоните. Натрапените ни от комунистите "национални герои" са се борели за "чиста и свята република", при положение, че монархията е единствената богоустановена форма на държавно управление, а републиката - утопия.
2
0
 
8
 
! Отговори
Т Томов преди 9 години
До Анонимен1 Така е . В метоха към църквата Свети Димитър в Стара Загора са запазени реликви и документи за неговото монашество там . Музея е скромен , но изключително интересен .
1
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дано не съм прав , но мисля че монашеското име на Апостола е Игнатий , а Левски е светски прякор. Така че е имало Дякон Игнатий , но Дякон Левски...