Вдъхновяващи ленти се борят за "Оскар"

Вижте подробности за номинираните кинопродукции
22 фев 2015 22:00, Екип на Bulgaria On Air
4
Вдъхновяващи ленти се борят за "Оскар"
Снимка: Архив Reuters

Кой ще грабне приза за най-добър филм на наградите "Оскар"? Това е най-големият въпрос на грандиозната филмова церемония. Вижте повече за вдъхновяващите филми, номинирани за престижната награда.

"Бърдмен" - Супергероят на поход срещу Холивуд. Кинолентата полита на крилете на Майкъл Кийтън - залязла звезда от комиксови филми за супергерои, която се опитва да избяга от това амплоа и да покаже, че може повече. История за творческа тревожност и лутане между фантазията и реалността, “Бърдмен” функционира като метакоментар на комерсиалното кино. Филмът работи на много нива, а изобилието от теми, символи, препратки и намигвания е голямо. Неслучайно „Бърдмен" взе два Златни глобуса и има 9 номинации за „Оскар.

Девет номинации за Оскар има и уникално сниманият "Гранд Хотел Будапеща". Действието се развива в труднодостъпна местност в земите на измислената Република Зубровка. Филмът разказва за легендарен портиер, който работи в известен европейски хотел между двете световни войни и за неговото приятелство с млад служител. Историята включва и резки промени, които преобразяват Европа през първата половина на XX век. Сладка носталгия, колективна памет, любов, семейни тайни, приятелства и налудничави взаимоотношения.

Една друга история, но съвсем реална, ни завладява в "Игра на кодове". В мрачните дни на  Втората световна война брилянтният математик Алън Тюринг от Кеймбридж е вербуван от британската армия. С помощта на няколко бързи умове със слабост към кръстословиците, Тюринг разбива кода Енигма, служил на нацистите за предаване на секретни съобщения и така съкръщава Втората световна война с поне две години.

„Понякога хора, за които никой няма представа, вършат неща, които никой не може да си представи“. Работата на Тюринг е вдъхновила десетилетия изследвания на това, което днес наричаме компютри.

Биографичният разказ за блестящия физик и космолог Стивън Хокинг – "Теорията на всичко" вече бе удостоен с наградата за най-добър британски филм. Историята на физика, чийто интелект вниква в космоса, докато тялото му е покосено от неврологична болест, не поставя акцент толкова върху постиженията на Хокинг. Това е затрогваща история, но не за любовта към физиката, а за физиката на любовта.

На съвсем истински събития е базирана и историята "Американски снайперист" на Клинт Истууд. Лентата разказва за морския пехотинец Крис Кайл. И макар че мненията отвъд океана са разнопосочни и мнозина се питат дали творбата не е опит отново да се заговори за войната в Ирак, филмът получи шест номинации за "Оскар".

В навечерието на "Оскарите" разгорещен дебат за достоверност предизвика още един претендент за статуетки – филм, посветен на действителни събития и хора. Кинолентата "Селма" дори беше прожектирана в Белия дом по искане на президента Обама. Филмът описва епизод от дейността на бореца за граждански права на чернокожите Мартин Лутър Кинг.

Независимата лента за съзряването "Юношество" вече затвърди победния си ход към "Оскарите", след като спечели Златен глобус за най-добър филм. Американският драматичен филм е сниман рекордните 12 години. Кинолентата вече спечели Златен глобус и е с шест номинации за Оскар. Филмът разглежда израстването на малко момче на име Мейсън - от момента на раздялата на родителите му до влизането му в колеж.

Претендент за отличие е и музикалната драма "Камшичен удар". Лентата проследява историята на младия барабанист Андрю, който преследва амбицията си да стане велик барабанист, попада в елитна музикална консерватория под безмилостните наставления на бруталния перфекционист Терънс Флетчър , който би подложил на всичко един млад музикант, за да го направи велик.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Микс" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще прегледам трейлърите и ще прочета коментарите в замунда, ако някой от филмите си струва, може и да го дръпна.
1
1
 
6
 
! Отговори
Някой си преди 9 години
До АнонименФилмът, че е ***, *** е. Ама излезе преди 1 седмица, няма как да е в тези оскари. Не се излагай.