Кино, правещо се от непрофесионалисти

В Кан откриха "работилница за любителски филми"
Обновена: 15 юли 2015 13:35 | 15 юли 2015 13:30, Петя Славова
1
Кино, правещо се от непрофесионалисти
Идеята за "Работилницата" е на режисьора Мишел Гондри. Снимка: архив, Reuters

Град Кан, където се провежда един от най-важните кинофестивали откри своята "работилница за любителски филми". Идеята е на френския кинодеец Мишел Гондри, която ще позволи на феновете на седмото изкуство да направят своя кратка кинотворба за три часа, предаде Франс прес.

На публиката в Кан се предлагат десетина студийни декора, като вагон, през чиито прозорци могат да преминават най-различни пейзажи. Сред предоставените декори фигурират също дискотека и полицейски участък, пише БТА.

"Работилницата за любителски филми" се роди през 2008 година в Ню Йорк. Тя посети различни градове, сред които Сао Пауло, Париж, Ротердам, Йоханесбург, Москва, Казабланка, Токио и др. Всеки град се ангажира да предостави на любителите съответните декори, аксесоари и костюми.

"Това не е толкова кино инициатива, а по-скоро ателиета за развлечение", изтъква френският режисьор и сценарист Мишел Гондри, който пристигна от САЩ, за да пререже лентата на "работилницата" в Кан.

"Целта на начинанието не е да откриваме таланти, а да покажем, че човек сам може да се справи и да завърши проекта си. Резултатът е готов само след три часа", заяви Гондри.

Проектът за "Работилницата за любителски филми" е безплатен и е финансиран от града. Група от 5 до 20 души си избира вида филм и неговото заглавие. Нахвърля се и сценарият. През последните 45 минути започват снимките със студийните декори, без дубли. На третия час може да се гледа творбата и всеки си тръгва със своето DVD.

"Работилницата" отвори врати във Фестивалния дворец и ще продължи до 28 август.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То политика се прави от непрофесионалисти, пък колко му е един филм да направят?