Филм, посветен на Григор Кумитски на So Independent

Фестивалът се открива на 22 октомври
Обновена: 20 окт 2015 11:21 | 20 окт 2015 11:14, Петя Славова
0
Филм, посветен на Григор Кумитски на So Independent
Снимка: НДК

Независимото кино на Америка за шести път е събрано  в селекцията на So Independent. Събитието ще бъде открито на 22 октомври с “Mistress America” в кино “Люмиер”. В това кино, както и в салоните на Дом на киното и филмотечното "Одеон" ще се прожектират 23 филма в рамките на феста. За първи път ще има прожекция и на български филм - "Семейни реликви" на Георги Черкелов, а тук ще се състои и премиерата на филма "Пътят на буките", както и филм, посветен на оператора Григор Кумитски, който загина това лято, докато спасяваше младо момиче от удавяне.

Директорът на Двореца обяви и новината, че в рамките на 60 дни ще бъде закупена специална киномашина за Зала “Люмиер”, с което тя ще се превърне в истинско функциониращо кино. “Във Варна със “Златна роза” започнахме един труден, но много важен разговор за бъдещето на фестивалите. Подкрепата ни за So Independent не е просто емоционална, а професионална подкрепа - за качествените продукти, свързани с културата и киното”, каза Боршош. Той изрази надежда, че вече започнатите разговори за мястото на фестивалите и бъдещето на киноиндустрията в България ще продължат в Двореца.

Специални гости на фестивала тази година са: Джери Карлсън, ректор на факултета по кино на Университета в Ню Йорк и специалист по латиноамериканско кино; Изабела Ценкова, продуцент на спечелилия голямата награда на Сънденс 2015 г. за документално кино филм “Глутница”, която също пристига специално от Ню Йорк, за да представи лентата на българската публика. Специалните гости ще участват с лекции в тазгодишното издание на SО Academy, която се осъществява със специалната подкрепа на НДК и ще се проведе на 26-ти и 27-ми октомври от 15:30 до 18:30 в Литературен клуб “Перото”.

В контекста на възобновените дипломатически отношения между САЩ и Куба за първи път фестивалът ще покаже съвременно кубинско кино.

За първи път тази година So Independent ще връчи наградата “Независим дух на София” в категориите “Най-добър документален филм” и “Най-добър игрален филм”, като победителите ще бъдат определени от публиката. Трофеят е изработен специално за кинофорума от живеещия във Франция художник Стефан Николаев и ще бъде поднесен лично от директора на Двореца Мирослав Боршош.

Фестивалът завършва на 1 ноември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: So Independent
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари