Ако си извън "нормата", влез в "Рай: Надежда"

Филмът - тази вечер по телевизия Bulgaria ON AIR
Обновена: 5 яну 2016 13:42 | 5 яну 2016 08:16, Петя Славова
7
Ако си извън "нормата", влез в "Рай: Надежда"
Снимка: София филм Фест
Не е лесно да си тийнейджър и да носиш товара на свръх теглото със себе си. Това ще усетим в "Рай: Надежда" на австриеца Улрих Зайдл.
 
Мелани е едва на 13 години, но вече знае какво е да си отхвърлен от обществото, защото излизаш от допустимата "норма". 
 
През ваканциите момичето е в австрийски лагер за деца, страдащи от излишни килограми, където се опитва да стопи част от тях. Постепенно се влюбва в учителя си, което е съвсем нормално за нейната възраст, но в този случай той е с около 40 години по-голям от нея. 
 
Зайдл обича да улавя хората, които излизат от допустимите рамки. Вглежда се в навиците им, в извратеността на някои от тях, скрита зад привидна усмивка, мил жест, нехаен поздрав.
 
Това негово взиране в скритото у човека може да се проследи още от първите му игрални филми "Модели" и "Кучешки дни". 
 
"Рай: Надежда" всъщност е само  последната част от трилогията му, чието начало идва с "Рай: Любов", последвано от "Рай: Вяра".
 
Любопитното е, че и трите филма са част от конкурсните програми на три от най-големите световни фестивали. Първият се състезава в конкурса в Кан през 2012, вторият е в конкурса във Венеция, а третият – "Рай: Надежда", се състезава за Златна мечка в Берлин през 2013. 
 
Първоначалната идея е била "Рай" да е един филм, в който режисьорът да разкаже паралелно три истории на жени от едно семейство. Първата потегля към Кения на секс-туризъм, другата се опитва да пропагандира католицизма, а третата - Мелани прекарва известно време в лагер за намаляване на наднормено тегло.
 
Снимките и на трите части са организирани между октомври 2009 и септември 2010 в Кения и Виена, в естествена среда.
 
И в трите части Зайдл показва завидна наблюдателност и изследователска дарба да познава живота в дълбочина. Без да поставя диагнози на персонажите си, режисьорът прецизно отброява лицемерието у обществото, показвайки му, че всяко излизане от рамката, колкото и да не си признава, хич не му е и чуждо.
 
Гледайте "Рай: Надежда" на 5 януари от 20.30 часа по телевизия Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
1
 
! Отговори
Васил преди 8 години
Не съм голям фен на европейското кино, но до сега по тази телевизия са давали само интересни филми за това ще се опитам да го гледам, пък ще видим.
1
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Зайдл е страхотен режисьор, гледала съм филма му "Кучешки дни", това е истинско кино