Към труднодостъпните места с "Керван сарай"

Програмата пак е част от Sofia Menar
5 яну 2016 12:00, Петя Славова
0
Към труднодостъпните места с "Керван сарай"
Снимка: Позор ООД

Нови околосветски предизвикателства предоставят филмите от програмата „Керван сарай”  на феста Sofia Menar . По традиция тези истории отвеждан към непознати и труднодостъпни кътчета по Земята.

„По стъпките на Бога” следва поклонническия маршрут на католически свещеник, който решава да измине пеша пътя от родния му дом в Лихтенщайн до свещения град Йерусалим и обратно. Филмът документира пътешествието му, което продължава 459 дни, минава през 26 страни и приключва с изминати 13 969 километра.
 
Британските авантюристи Том Алън и Леон Маккарън решават да пътуват по най-дългата река на Иран - Карун, използвайки собствени сили и средства. Тяхната цел е да се запознаят с културата и географията на тази слабопосещавана от туристи страна и заедно с това да изживеят незабравимо приключение. Но когато спокойните води на Карун стават бурни, се замислят дали това, с което са се захванали, е „лъжица за тяхната уста“. „По течението на река Карун” е вторият филм на Том Алън, попаднал в селекцията на „Керван сарай”, след изключително успешния „Джанапар” преди 3 години.
 
„Тичай свободно – Истинската история на Кабайо Бланко” проследява живота на американската легенда в бягането Кабайо Бланко, и стремежа му да създаде ултра маратон в Медния каньон в Мексико, за да популяризира и запази бегаческата традиция на митично племе свръхбегачи Тараумара. Бивш боксьор, бунтар и свободен дух, Кабайо Бланко е запленен от индианското племе още при първата им среща през 1994 г. и оттогава не спира да се връща, за да бяга редом със съвършените природни бегачи. С ненатрапчив подход печели доверието им и бавно започва да попива тяхната култура.
 
В „Споделена мечта” приятели от детството решават да последват мечтата си и да обиколят света с велосипеди. Предстои им да изминат 54000 км изпълнени с необичайни предизвикателства. Изправени са пред безводието на Атакама и Австралийската пустиня,  страдат от влагата на амазонската джунгла, плават на собственоръчно построен сал по река Юкон, минават по най-високото боливийско плато и изкачват планината Тян Шан при Киргизстан. В продължение на три години по пътя, изпълнени с безброй изпитания и срещи, те осъзнават величието на човеката същност.
 
В рамките на Sofia Menar  ще бъде и премиерата на новия филм на Атанас Куцев „Истинско щастие”, който показва живота в будистки манастир в покрайнините на Катманду, Непал. Филмът ще срещне зрителите с монасите, които обитават манастира, с българка, която помага като доброволец там и с жената, която се е посветила на каузата да финансира духовната обител. 
 
Преди прожекцията на филма Атанас Куцев ще представи и книгата си „Между Нирвана и Самсара”, в която ще ни покаже Непал и Индия в най-откровената неподправеност на тези странни светове.
 
Sofia Menar ще продължи до 31-ви януари в салоните на Дома на киното, Културен център G8, Евро Синема, Чешки център, Институт Сервантес и къща музей Панчо Владигеров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари