"Пясък в чекмедже" или докъде може да ни отведе едно пътуване

Наш филм е хит в YouTube след международен кинофестивал
4
"Пясък в чекмедже" или докъде може да ни отведе едно пътуване

Броени часове след премиерата в Дома на киното в София в рамките на международния фестивал Sofia Biting Docs, новият български документален филм "Пясък в чекмедже" вече има хиляди гледания.

Става въпрос за документална поредица с проф. Калин Янакиев, която компактен екип телевизионери стартира през 2009 година, като на шега. За историята на този успешен проект, смайващо реализиран без никакъв бюджет, разказва пред Dnes.bg Надя Христова, автор на поредицата.

Когато започват да снимат първия филм, колегите им не спират да се интересуват как успяват и кой го финансира.

"Питаха ни - студио, къде снимате? Екип? Продуценти? Всъщност... бюджет няма", обяснява Надя и добавя: "Правим филмите за добрата идея, pro bono".

"Днес, след три успешни проекта с общо над 20 хиляди гледания в YouTube, вече не е нужно ги убеждавам никого, че това е възможно. Просто питат кога започваме следващия", разказва още Надя, която е майка на четири деца и от седем години живее във Великобритания.

Седем години след реализирането на първите два успешни филма, "Чудо голямо" и "17 мига до края на света", вече е факт и "Пясък в чекмедже".

Лентата запознава зрителя с чаровната пътешественичка Гинка от Габрово, която разказва за пътешествията си из тропиците и представя своя оригинална класация с топ дестинации. Паралелно с плажовете с бял пясък, камерата води зрителя и при малка, но сплотена имигрантска общност в графство Кент, Югоизточна Англия.
"Стремежът ни беше по ненатраплив и непретенциозен начин да създадем филм за нашето духовно пътуване, за търсенето на райското място. Изглежда ние го дирим по хоризонталата, но сме споходени от него по вертикала“, споделя авторката.

Междувременно, не спират реакциите на зрителите в социалната мрежа:

"Това е филм за красотата – за добрия вкус към нея, за порива да я съзрем и за усилията да я увековечим в мигове, когато място, спомен и начин на съществуване са едно и също... Задължителен за гледане и споделяне!" - Смилен Марков;

"Благодаря за изживяването! Вълнуващ филм!" - Димитър Яранов;

"Потопих се в една красива перспектива, едно чисто дръпване на пердето на бита, в уверение за истинската опора, а тя е вътре у нас" - Джина Силвестър;

"Филмът успява да провокира човек много да се замисли за пътуванията по вертикалата и хоризонталата и отвъд" - Делян Захариев;

"Един филм за пътуването по вертикала, за търсенето на онова, което е отвъд и за местата, които ни спохождат. Замислящ филм, дори и отвъд християнската
тематика" - Десислава Пътева;

"За пътуващи навън и навътре, по хоризонтала и вертикала, за всички! Гледайте го! Заслужава си!" - Яна Яворова
"...Много ни развълнува. Отнесе ни и ни размечта" - Десислава Петкова.

"Пясък в чекмедже" наистина успява да изкаже много за скромните си 48 минути.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ето гов YouTubehttps://youtu.be/51DKpxpm4M8
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
https://youtu.be/51DKpxpm4M8
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде можем да го гледаме,някой да сподели
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ехаа, цици, яко ;)