Цената на живота с "Балада за войника"

Филмът - тази вечер по телевизия Bulgaria ON AIR
6 окт 2019 10:13, Петя Славова
16
Цената на живота с "Балада за войника"
Снимка: Bulgaria ON AIR

Поглед към Великата Отечествена война отправя Григорий Чухрай с филма си, превърнал се в класика "Балада за войника".

В основата на историята е съдбата на младия войник Альоша Скворцов, извършил подвиг в последния бой, в който влиза армията му. За награда получава двудневен отпуск и възможност да види майка си.

По пътя към родното село помага на девойка да се скрие във вагона и да стигне до своята гара. Вкъщи успява да отскочи само за минутка и тръгва обратно към фронта, където обаче не се връща. Чухрай обединява съдбата на безбройните жертви на войната, "убили" и щастието в техните семейства.

Историята е лична, преживяваща. Времето е трудно, но човечността не може да бъде лесно победена. Любовта съществува на всяка крачка и под всякаква форма - тази към майката, към детето, към семейната двойка, към романтичните искри в младостта.

Младежът с детско лице се превръща в еталон за сложното време, не позволило на много млади хора да изживеят живота си. Срещата с майка му, макар и кратка, ще бъде последна в живота му, мимолетното запознанство с момичето Шура (Жана Прохоренко) ще бъде неговата първа и единствена любов.

"Балада за войника" е с множество отличия:Специална награда на журито от Международния кинофестивал в Кан, Франция (1960), Награда Златна врата за най-добър филм от Международния кинофестивал в Сан Франциско, САЩ (1960), Награда Златна врата за най-добра режисура на Григорий Чухрай от Международния кинофестивал в Сан Франциско, САЩ (1960), Награда БАФТА за най-добър чуждестранен филм (1962) и Награда Бодил за най-добър европейски филм от (1961).

Ролите са поверени на Владимир Ивашов, Жана Прохоренко, Антонина Максимова, Николай Крючков, Евгений Урбанский. Гледайте "Балада за войника" на 6 октомври от 22.30 часа по телевизия Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Каменният Гост преди 4 месеца
До А, стига, бе...Свястна пералня се показва в супермаркета, не в световното кино. Шекспир не е знаел за съществуването на перални, нали така. Софокъл също.Много глупави и посредствени хора се нароиха, но и те ще си заминат. Завинаги.
14
1
 
4
 
! Отговори
хей, компетентентния преди 4 години
преди мен - били втълпявали на руснака тема за смърт и война ли? Ами от столетия не са спрели да скачат по Русия като гладни чакали - Европа, а сега и Америка. Явно на теб някой ти е втълпил нещо срещу Русия...Ммм?
13
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този филм се появи преди 60 години и от тогава не могат да измъдрят почти нищо свясно. Ако не беше великата междусъюзническа война темата щеше да е великата октомврийска революция.На руснака му се внушава непрекъснато темата за война смърт и пр. за да му се втълпли че има и още по лошо и да не иска качествен живот .
12
12
 
3
 
! Отговори
А, стига, бе... преди 4 години
СТИГА С ТАЯ ВОЙНА, БЕ..! ДЕ ПОКАЖЕТЕ ПОНЕ ЕДНА СВЯСТНА ПЕРАЛНЯ, .... ХАХАХААААА... 80-г. СЛЕД ВОЙНАТА, ОЩЕ СИ ПЕРЕТЕ УСРАНИТЕ *** НА РЪКА! ..
11
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Филма е класика в жанра си за тези които могат да го разберат. Актьорите които играят във филма са над световно ниво. Едва ли някога ще се родят такива. Сегашните пишман актьори играят изкуствено като кукли на конци.
10
0
 
11
 
! Отговори
Така преди 4 години
изживявахме този филм! Беше 1960-1962г.Ние- 15-17 годишни...Не може да отречем- бяхме влюбени в "несбъднатата" любов: по-късно- Татяна Самойлова в "Летят жерави"...Но....изкуството е едно, животът -друго...
9
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имаше виц за този филм по соц времето. Някакви зевзеци бяха го прекръстили на Баба Дала на Войника.
8
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Помислете си Човек, ти си мръднал ментално.Направата на такъв филм било подвиг?Направата на пропаганден филм по поръчка на КПСС и с обилно финасиране какъв подвиг е?
7
21
 
5
 
! Отговори
Сата Н преди 4 години
Филмчето е като за идьоти, измислен сюжет, изкуствена игра. И не усещат как се излагат с тия калъпи салун, дето ги влачат за вкъщи и американските консерви, с които се подкупват.
6
4
 
25
 
! Отговори
ПОМИСЛЕТЕ СИ... преди 4 години
НЕ СЕ ПОДИГРАВАЙТЕ.ДА НЕ ВИ СЕ СЛУЧВА ДА ИЗЖИВЕЕТЕ ТРАГЕДИЯТА НА РУСКОТО НАСЕЛЕНИЕ.НАПРАВАТА НА ТАКЪВ ФИЛМ Е ПОДВИГ ТРУДЕН ЗА РАЗБИРАНЕ ОТ ХОРА НЕ ПОЗНАВАЩИ РУСКИТЕ РЕАЛНОСТИ ПРИ СЪЗДАВАНЕ НА ФИЛМА.РЕАЛНОСТА Е ЖЕСТОКА:НВОЙНИКЪТПРИСТИГНАЛ НА ФРОНТА(по официални данни) Е УБИТ ;1/ СЛЕД 15 ДНИ ПРИ НАСТЪПЛЕНИЕ2/СЛЕД 30 ДНИ ПРИ ОТБРАНАДАНО НИКОГА ПОДОБНА УЧАСТ ДА НЕ ВИ СЕ СЛУЧВА НА ВАС И НА ДЕЦАТА ВИ
5
6
 
8
 
! Отговори
Прекрасен фильм преди 4 години
За близо 60 години вече го научихме наизуст.
4
17
 
5
 
! Отговори
Калоян-Ромеубиецът преди 4 години
Когато, над София мръкне и Ушев си легне пиян.... Отново, пред бюста на Левски букети от факли горят.... И страшно проклинат чорбар..... Елате... И ний ще ви спрем... България ражда Левскари... Левскари без брой и без чет!
3
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Филма е измама, защото мобилизацията в съветите започва в началото на ВСВ, през лятото на 1939, а не през лятото на 1941
2
15
 
12
 
! Отговори
Страшен филм преди 4 години
"Баба дала на войника"!
1
11
 
28
 
! Отговори
Веско преди 4 години
Един много хубав филм.