"Бащата" на Криси Грозева и Петър Вълчанов в Балканския конкурс

Филмът им получи голямата награда "Кристален глобус"
16 яну 2020 22:07, Петя Славова
0
"Бащата" на Криси Грозева и Петър Вълчанов в Балканския конкурс
Снимка: София Филм Фест

Носителят на голямата награда „Кристален Глобус” от Карлови Вари "Бащата" на Кристина Грозева и Петър Вълчанов става част от Балканския конкурс на 24-ия София Филм Фест.

За разлика от предишните две творби на успешния авторски тандем Кристина Грозева – Петър Вълчанов, създадени по истории от новинарските хроники, "Бащата" е семейна драма, която съчетава комични и абсурдни елементи. Филмът е разказ за живота на баща (Иван Савов) и син (Иван Бърнев) след смъртта на майката в семейството. Двамата потеглят към приключение, а по пътя ще се наложи да се срещнат с някои премълчани тайни и вини...

Абсурдът е предпочитана тема за филмите на двамата режисьори, партньори и в живота, но "в "Бащата" абсурдът не е външно обстоятелство, а произлиза от вътрешния свят на героите", споделя Петър Вълчанов.

По отношение на творческите усилия, които влагат в своите филми, Грозева и Вълчанов заявяват, че "винаги работят заедно, като един организъм, и обичат да се забавляват по време на снимачния процес".

Като най-труден момент по време на снимките на "Бащата" двамата определят "една каскада от края на снимачния период, която ни изправи на нокти, но слава богу, Иван Савов овладя ситуацията и именно дубъла, в който това се случи, остана във филма".

През 2019 "Бащата" спечели едно от най-високите отличия в историята на българското кино – "Кристален глобус" за най-добър филм в Карлови Вари. Освен това филмът триумфира и на фестивала на българското игрално кино във Варна със "Златна роза" за най-добър филм, с наградата за сценарий – за оригинална драматургия и ярки персонажи, с наградата за мъжка роля, присъдена на Иван Бърнев и Иван Славов – за оригинална интерпретация на персонажите и убедително взаимодействие; също така спечели голямата награда на фестивала в Тирана, наградата за режисура и наградата на публиката в Сахалин, Русия, както и наградата за най-добър филм, наградата на младежкото жури и на критиката на филмовия фестивал в Арас, Франция.

Предишните два филма на Грозева и Вълчанов – "Урок" (2014) и "Слава" (2016), спечелиха не само десетки награди на много международни кинофестивали, но и симпатиите на българските и чуждестранни зрители, които имаха възможност да ги видят навсякъде по света.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари