Борбата за възраждането на кино "Влайкова" продължава

"Оказа се, че все още стават чудеса в днешния свят", каза Олег Ковачев
2 апр 2021 12:11, Ния Христова
3

Кино "Влайкова" в столицата отваря врати през 1926 г. и е най-старото кино у нас. То е построено с дарението на родената в Битоля учителка Мария Влайкова. 
 
През годините то запазва своята дейност. Почти 100 години по-късно най-известните български артисти застанаха зад каузата да ремонтират и обновят най-старото кино у нас.
 
Председателят на читалище "Антон Страшимиров - 1926" - Олег Ковачев, е един от хората, които стоят зад проекта по възраждането на това знаменито кино. А кино "Влайкова" вече има нова киномашина и е готово да отвори врати.
 
"Започнахме почти на шега, трябваха ни 70 хил. лева. Оказа се, че все още стават чудеса в днешния свят. Събрахме парите, купихме машината. Киното работи и ако не бяха тези спирания заради вируса, щяхме да сме в горните стъпала в класацията на софийските кина", обясни той в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
По думите му хора от цял свят са изпращали пари и позитивна енергия. "В момента няма други квартални кина, то остана единственото", отбеляза Ковачев.
 
През годините са правени козметични ремонти на покрива, но дои в момента той продължава да тече на няколко места. Културните дейци се надяват местните власти в София да решат проблемите с покрива и две от стените, за да стане киното по-топло и по-уютно.
 
"Какво прави, ако някой порой се излее върху тези 70 хил. лева?", попита Олег Ковачев.
 
"Запази се и ще бъде кино докато свят светува. Опитваме се да не сме комерсиално кино. Опитваме се да вкараме много европейски филми, филми от третия свят и всякакви фестивали. Опитваме да бъдем културен арт център на София. Има прекрасна акустика и това привлича музиканти", каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
ДАЛЕЧНАТА ЗАСТАВА преди 3 години
До Анонимен///Но защо да не прожектират Винету.Преди много,ама много години имаше един филм на ГДР ,а ролята на Винету изпълняваше Гойко Митич..Някога до киното на ъгъла на ул.Юго и ул. Иван Асен имаше нещо като закусвалня или ресторант на самообслужване,като в момента цялото помещение е разделено на разни малки магазинчета.След прожекция можеше да се хапне нещо.
2
0
 
2
 
! Отговори
jambo преди 3 години
До Анонименaz izrastnah pokrai tova kino, kakvi spomeni
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво! Това е патриотизъм! Надявам се, че няма да прожектират "Винету"...