Окопна война на местния вот в София

"Медиана": Челната тройка е Фандъкова, Кадиев, Прошков
13 окт 2011 20:00,
141
Окопна война на местния вот в София
Снимка: БТА

Йорданка Фандъкова засега води в надпреварата за кмет на София. Ако изборите бяха днес, тя щеше да получи подкрепата на 41,2% от софиянци.

Втори остава опонентът й от БСП Георги Кадиев с 26%, а трети – кандидатът на Синята коалиция Прошко Прошков с 10,8 на сто. Това сочат данните на агенция „Медиана“ от проучване, проведено между 6 и 11 октомври сред 703 души.

До Прошков се приближава кандидатът на Атака Николай Пехливанов, който има подкрепа от 8%. Следват Владимир Каролев от НДСВ с 4%, Ангел Джамбазки от ВМРО с 2,5% и екскметът на София Стефан Софиянски, който отново атакува поста, с 2,1%.

Това са прогнозните резултати в урните на изборите – в тях са включени хората, които най-вероятно ще гласуват на местния вот. Изключени са избирателите, които рядко гласуват, колебаят се дали ще гласуват и не смятат, че предстоящите избори са важни.

„До голяма степен вотът в София ще е партиен, битката не е мажоритарна“, смята Колев.

Наблюдава се и необичайно за местни избори втвърдяване на избирателите около техните партийни кандидати – най-вече при БСП и ГЕРБ. Това важи и за президентските избори. При Синята коалиция обаче мобилизацията е по-слаба и има разпръскване на гласовете.

Очаква се и висока избирателна активност за местните избори в София – общо около 70% от запитаните твърдо заявяват, че ще пуснат бюлетина.

Ако активността е висока, се заформя балотаж, на който Фандъкова ще се изправи срещу Кадиев. Ако обаче избирателната активност е ниска, около 50%, може да не се стига до втори тур и Фандъкова да спечели още на 23 октомври, прогнозира Колев.

„Политическата битка за София е ожесточена. От едната страна е разнородната „анти-ГЕРБ“ група, която иска да удари шамар на управляващите, а от другата – привържениците на ГЕРБ, които искат да си защитят властта“, обясни Кольо Колев.

„Възможностите за преливане на гласове на втори тур са минимални. Всеки си воюва срещу всеки, води се окопна война“, подчерта той. 

Едва под 2% от симпатизантите на Кадиев например биха гласували за Фандъкова, а за останалите изобщо не става и дума. Също съвсем малко – 10% от симпатизантите на Прошков, биха подкрепили Фандъкова.

„Голяма част от избирателите се притесняват от възможността ГЕРБ да овладее всички власти“, посочи социологът Кольо Колев. Затова и мнозинството от избирателите биха предпочели кметът на столицата да не е от ГЕРБ.

Макар че тя води в класирането, близо 43% от запитаните искат следващият кмет на София да не е от ГЕРБ, а от друга партия или независим. 44% от софиянци искат София да има нов кмет, 32% са на мнение, че Фандъкова трябва да спечели втори мандат.

Като цяло оценките за нея са умерени – нито подчертано позитивни, нито негативни.  Повечето хора я определят като кмет „средна хубост“ – 41,6 на сто. 30% смятат, че си върши работата добре, а 13,4 на сто са на противоположното мнение.

„Фандъкова не се оценява пряко като кмет, а чрез отношението към ГЕРБ, съответно против нея са симпатизантите на опозиционните партии и разочарованите от управляващите“, обясни социологът Кольо Колев. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
2
 
9
 
! Отговори
Съседа на Садул преди 12 години
ДАНКА ДА ХВАЩА ПЪТЯ ИЛИ И ПУСКАМ САДУЛ!!!
48
2
 
8
 
! Отговори
leonsio преди 12 години
Добре, де, Фандъкова ще спечели и какво! Победила е БСП. И до там. А после!?!?
47
0
 
11
 
! Отговори
Калин преди 12 години
АНДРЕЙ РАИЧЕВ И КЪНЧОТО ПАК СА ПРИБРАЛИ ЕДИНИ ПАРИ .. ЗА ГОЛФ ОБЕКТИ :)
46
0
 
8
 
! Отговори
Калин преди 12 години
ТОВА КМЕТА НА САМОКОВ ЛИ Е ? А БЕ .. ФЪНДЪКОВА БИЛА ОТ СОФИЯ ... ВЕРНО ЛИ? ПО КОИ ПОСТАВЛЕНИЯ Я ОЗЕМЛИХА ?:)КОЙ ТАРАШИ ИМОТНИЯ АРХИВ НА СТОЛИЧЕН РАЙОН ? КЪДЕ СЪЩАТА .. СТРОИ ..:)
45
0
 
2
 
! Отговори
a преди 12 години
a
44
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
С цялото си уважение към Фандъкова, ама учителка акъл за кмет няма... Да не говорим, че е пионка на ББ и не направи нищо женицата, откакто е кмет. Лични обещания даде на много хора, нито едно не изпълни. Аз ще гласувам за Прошко, защото, каквото е обещал за Лозенец, е направил. Ясно е, че интелигенцията и скъпите квартали ще гласуват голяма част за него, а в Люлин, Младост, Обеля, Дружба и прочее леля Данче води.
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ooo iavni niakoi bulgari obi4at da im navliza lo6i4ko :)))) izbrahte si GERB i taia i kvo? Haresa li vi taka malko krizata,bezraboticata yvelichenieto na cenite? Vsi4ko tva garnirano s bezkrainoto piskane 4e vidite li drygite sa vinovni ne te.$e drygite praviat dalaverite i izmamite hahaaa. Ni6to de Bulgarina go e dokazal ne edin put v istoriata: Obi4a da my e gadno, Obi4a da my e zle! posle 6to taka... mi 6to koi vi go izbira? Lelia Stefka? 4i4y Pe6o? hahahaha derzaite mazohisti - OFTE MOFTE
42
3
 
13
 
! Отговори
leonsio преди 12 години
Герберите отдавна настъпиха мотиката повсеместно. Предупреждават ги да не продължават, ама като не знаят какво е мотика- нека си я настъпват перманентно! Да си трошат главата! Счупеното носи щастие!
41
0
 
4
 
! Отговори
leonsio преди 12 години
Герберите отдавна настъпиха мотиката повсеместно. Предупреждават ги да не продължават, ама като не знаят какво е мотика- нека си я настъпват перманентно! Да си трошат главата! Счупеното носи щастие!
40
3
 
5
 
! Отговори
до 39 преди 12 години
Стига си предлагал този *** Витков бе,помисли малко, може ли такъв *** да бъде президент,то бива простотия ама ако такъв *** като Витков стане президент по добре да закриваме държавата.
39
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
АНМЕТ-чо, ти пък сега от Варна ли си бе, мамул
38
2
 
4
 
! Отговори
За Витков! преди 12 години
Нещастие ,само това ни чака ако продължават да ни оправляват партийките и партийчетата от прехода!
37
3
 
4
 
! Отговори
Бай Ставри преди 12 години
Тоя пехливан- некакъв борец ли е?
36
4
 
7
 
! Отговори
АТАКА ПОБЕДА преди 12 години
Николай Пехливанов кмет на София!
35
0
 
5
 
! Отговори
leonsio преди 12 години
И тук май балотажа ще е без водача на тройката, ако има дебат!
34
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
az sam ot varna vie to sofiq vinagi ste bili po dalnovidni i pravi v izbori ne davaite Kadiev da pripari i do mqsto
33
7
 
23
 
! Отговори
Българин преди 12 години
От мен запомнете - ако ГРОБ спечелят изборите, значи има измама, има манипулация !!!! Неслучайно при преброяването лъсна истината - в избирателните списъци фигурират огромно количество "мъртви души" - "избиратели" съществуващи само на хартия, но не и в реалността.Тези "избиратели", ***, ушевите - ТОВА са поддръжниците на ГРОБ !!! При честни избори и избирателна активност над средната ГРОБ ще понесат катастрофална загуба, после вот на недоверие и Боко, Цецо и останалите престъпници - ВЪН
32
2
 
12
 
! Отговори
Дървен Шопов преди 12 години
Нема да пусна "фандък" ни на селската даскалица стрина Дана, ни на кадията, ни на прошляка, ни на мьекащото пехливанче...*** "българските" селски фамилии и манталитет!!!!
31
6
 
5
 
! Отговори
Българин преди 12 години
...и аз съм за ВМРО !!! Само те отдавна се опитват да насочат влиянието на обществото към РЕАЛНИТЕ проблеми - обезбългаряването на България, мангаелизацията и, безнаказаните беззакония на мръсната раса, терорът на монополите !!! Винаги са били последователни !!И още нещо - в много публични сайтове има анкети - и за местни и за президентски избори - досега не съм видял НИТО ЕДНА анкета, в която слугите на престъпникът борисов - плевнята и фъндъка да водят... НИТО ЕДНА !!!
30
3
 
16
 
! Отговори
Българин преди 12 години
"....в тях са включени хората, които най-вероятно ще гласуват на местния вот...."ЕТО КЪДЕ Е ТАЙНАТА НА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ПРОУЧВАНЕТО НА ТИЯ Т.НАР. "СТАТИСТИЦИ" !!!! Явно си правят анкетите основно в *** гета, а мен никога не ме питат, защото вярват, че няма да гласувам... НО МНОГО ГРЕШИТЕ, ГОСПОДА ПЛАТЕНИ НАГАЖДАЧИ !!!! Ще гласувам - и моят вот ще е АНТИ-ФЪНДЪКОВА - защото искам да живея в ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА, а не в *** МЕГАКАТУН !!!!