Окопна война на местния вот в София

"Медиана": Челната тройка е Фандъкова, Кадиев, Прошков
13 окт 2011 20:00,
141
Окопна война на местния вот в София
Снимка: БТА

Йорданка Фандъкова засега води в надпреварата за кмет на София. Ако изборите бяха днес, тя щеше да получи подкрепата на 41,2% от софиянци.

Втори остава опонентът й от БСП Георги Кадиев с 26%, а трети – кандидатът на Синята коалиция Прошко Прошков с 10,8 на сто. Това сочат данните на агенция „Медиана“ от проучване, проведено между 6 и 11 октомври сред 703 души.

До Прошков се приближава кандидатът на Атака Николай Пехливанов, който има подкрепа от 8%. Следват Владимир Каролев от НДСВ с 4%, Ангел Джамбазки от ВМРО с 2,5% и екскметът на София Стефан Софиянски, който отново атакува поста, с 2,1%.

Това са прогнозните резултати в урните на изборите – в тях са включени хората, които най-вероятно ще гласуват на местния вот. Изключени са избирателите, които рядко гласуват, колебаят се дали ще гласуват и не смятат, че предстоящите избори са важни.

„До голяма степен вотът в София ще е партиен, битката не е мажоритарна“, смята Колев.

Наблюдава се и необичайно за местни избори втвърдяване на избирателите около техните партийни кандидати – най-вече при БСП и ГЕРБ. Това важи и за президентските избори. При Синята коалиция обаче мобилизацията е по-слаба и има разпръскване на гласовете.

Очаква се и висока избирателна активност за местните избори в София – общо около 70% от запитаните твърдо заявяват, че ще пуснат бюлетина.

Ако активността е висока, се заформя балотаж, на който Фандъкова ще се изправи срещу Кадиев. Ако обаче избирателната активност е ниска, около 50%, може да не се стига до втори тур и Фандъкова да спечели още на 23 октомври, прогнозира Колев.

„Политическата битка за София е ожесточена. От едната страна е разнородната „анти-ГЕРБ“ група, която иска да удари шамар на управляващите, а от другата – привържениците на ГЕРБ, които искат да си защитят властта“, обясни Кольо Колев.

„Възможностите за преливане на гласове на втори тур са минимални. Всеки си воюва срещу всеки, води се окопна война“, подчерта той. 

Едва под 2% от симпатизантите на Кадиев например биха гласували за Фандъкова, а за останалите изобщо не става и дума. Също съвсем малко – 10% от симпатизантите на Прошков, биха подкрепили Фандъкова.

„Голяма част от избирателите се притесняват от възможността ГЕРБ да овладее всички власти“, посочи социологът Кольо Колев. Затова и мнозинството от избирателите биха предпочели кметът на столицата да не е от ГЕРБ.

Макар че тя води в класирането, близо 43% от запитаните искат следващият кмет на София да не е от ГЕРБ, а от друга партия или независим. 44% от софиянци искат София да има нов кмет, 32% са на мнение, че Фандъкова трябва да спечели втори мандат.

Като цяло оценките за нея са умерени – нито подчертано позитивни, нито негативни.  Повечето хора я определят като кмет „средна хубост“ – 41,6 на сто. 30% смятат, че си върши работата добре, а 13,4 на сто са на противоположното мнение.

„Фандъкова не се оценява пряко като кмет, а чрез отношението към ГЕРБ, съответно против нея са симпатизантите на опозиционните партии и разочарованите от управляващите“, обясни социологът Кольо Колев. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
29
 
7
 
! Отговори
софиянка преди 12 години
Да това е ТЯ-нашата кметица:Данчето Фандъкова!Най-честният кмет!Успех,но не с 41%,а с 51%!Успех!
68
0
 
9
 
! Отговори
Улеонсио преди 12 години
*** се пише, с О, не с У. с У се пише Улав като тебе, неграмотен трактор такъв...
67
12
 
10
 
! Отговори
leonsio преди 12 години
13.11.2011г. Взривиха колата на Сашо Диков! Вън герберастите от политиката! Вън от България! Разследване, съд и присъди! Стоп на мутризацията на "Дондуков". Гласувайте за ГЕРБ за да спим спокойно! УЛИГОФРЕНИ! p.s. освен, ако, Станишев не е виновен за взрива
66
0
 
10
 
! Отговори
Лихвар преди 12 години
Я вижте патриотите на Каракачанина какви са убавци: Двама души се разследват за лихварство, съобщи на пресконференция шефът на варненската полиция комисар Димитър Димитров. По думите му разследваните са ползват с временен имунитет във връзка с избирателния кодекс. става дума за кандидати за общински съветници от листата на ВМРО в Суворово. Това са 27-годишният Любомир Димов и Данаил Йорданов на 36 години. blitz.bg/news/article/120155
65
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Понеже селяните в София станаха повече от софиянци, ще гласуват за *** от компир.
64
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Данче, много се престараваш. Днес следобяд от какъв зор твоите хора асфалтираха на Княжево в проливния дъжд ? Цялата ви работа е такава, до следващия дъжд.
63
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
само Каракачана (Българско Овчарско Куче) ще дави тоз *** ГЕРБ. .... Атаката са със Боко пуделчета. Това Волен , Плевня са все държанки на Боко.
62
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НЦИОМ Е СОЦИЛОГИЧЕСКА АГЕНЦИЯ НА БЮДЖЕТНА ИЗДРЪЖКА , КАК ТАКА СТАВА ЧЕ Е ВЗЕЛА ПАРИ ОТ ГЕРБ, като ще взимат пари от партии да станат частна агенция... Тя работа стана като с дарителите на МВР
61
2
 
7
 
! Отговори
акан :) преди 12 години
герб в окопитите :) да идва станишката с трактора да ги закопават и костов после може да си прави върху тях градинка за зеленчуци и цветя , а сидерката да извърши ритуалния танц на мъртвите , след това всички се надявам да ги навести средноазиатски трипер с много бяло течение от дупетата и да се пръснат като дини по *** в страшна агония и омазване до ушите :)
60
8
 
5
 
! Отговори
КОМУНИСТИ преди 12 години
Последния път когато дойдоха големците от ЕС *** гръмнаха Галерия.Днес отново има големци и хоп бумнаха колата на Сашо Диков!
59
3
 
11
 
! Отговори
nabludatel преди 12 години
NQMA DA E KMET,E PA NQMA,OTI NI6TO ZA COFIQ CVQCTNO NE NAPRAVI!!!!
58
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
от интернет сайтовете най-много пари ГЕРБ са дали на Фокус и Дарикнюз няма нито една новина за ВМРО в тези сайтове.
57
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ОКОПМА Я ,ТОКУ ЩО ПО НОВИНИТЕ ДАВАХА ЕДНА КОЛА ВЪВ СОФИЯ ПРОПАДНАЛА В ОКОПА
56
14
 
13
 
! Отговори
Realnost преди 12 години
Ами реално Кадиев е по-малкото зло от Борисов/Фандъкова или Костов/Прошков. Поне ще разбие корупционните схеми в София.
55
3
 
15
 
! Отговори
!?!?! преди 12 години
Герберите водят ДЪРЖАВНА предизборна кампания - и медии и статистики им се слагат!Разчитат, че софиянци няма да гласуват и с купени гласове ще направят даскалицата, т.е. ББ кмет на София!На 23 ще видим ;)
54
3
 
18
 
! Отговори
BG преди 12 години
Трябва ни висока избирателна активност, за да елиминираме комунистическото и турското влияние. Гласувайте!
53
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
dobre de Фандъкова ste e kmet do kato e kmet!amo posle ia ФанA дъкATA ia ФанA дъФkATAste glasuvam za neia kato vidia kak ste debatirayt s Kadiata i posle kato iz4eta vestnicite s komentariite- ako nema takova teatro, bez da mu mislia puskam biuletinatat za Kadiata
52
3
 
8
 
! Отговори
draznitel преди 12 години
Чудех си дали да е Пехливанов или Джамбазки, ама щом тука викате ВМРО, ще се съглася. Лошото е, че ще се разцепят гласовете и пак некой серсемин/ка ще изберат
51
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Българина обича да със силните на деня , не пука дали са корумпирани и крадливи, проблема на българина е вече не вярва на социолозите и не незнае кой е силния кон.
50
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не ми пука какво пишат социолозите , представят желаното за действително , откъде взе Атака 7% в София , Аз съм ВМРО и Джамбазки , не ми пука от тез платени мекерета социолози. Само да напишат партията в изледването иначе си в графа в други искат 6000евро. И проценти с дават отгоре ако плащаш. Погледнете в БГНЕС колко пари са дали на социолози. вкл. НЦИОМ .