Глутница мафиоти

В последната книга от серията „Лешоядите” на Александър Томов, мафиотът Емил Дъбов е изправен пред финалната битка за живота си
7 юли 2008 14:20,
Глутница мафиоти
Корица: Хермес

След “Мечът на групировката“, “Милион от лукавия”, "Триумфът на лешояда" и „Концерт за лешояди”, на пазара е петата и последна книга от серията „Лешоядите” на Александър Томов - „Глутницата” .

В нея отново централно място е отделено на проблемите, свързани с нашата съвременност и на противоречията, които съпътстват живота на днешния българин.

В книгата Томов прави равносметка на настоящето, поглеждайки в близкото минало, криещо много важни отговори.

Посредством един измислен персонаж, събрал в себе си характеристиките на престъпния бос, Томов стига до важни изводи за корените на престъпността, за нейната глобализация и за психиката на един потенциален престъпник.

Обикновено хората, независимо от това дали са добри или лоши, са продукт на държавата, в която живеят и на обществото, от което са неделима част.

Емил Дъбов – героят на всичките пет романа от серия „Лешоядите”, е типичен пример за това. Страстите му са пречупени по неподражаем начин през нашия български манталитет. 

В „Глутницата” авторът продължава да изследва корените на организираната престъпност у нас и стига до извода, че по модел тя е много близка до руската. Близък до руските олигарси е и героят Дъбов.

Натрупал значителни капитали и сдобил се с голямо влияние и власт, той се превръща в пречка, която трябва да бъде премахната.

Страховитият Емил Дъбов трябва да бъде унищожен. Това е окончателната присъда на негови врагове. Глутницата срещу него е пусната и рано или късно ще го разкъса.

Но те са наясно, че и с най-модерните оръжия на разположение в подземния свят са обречени на провал. Затова прибягват до услугите на тайнствен руснак, наречен Руския „Стелт“ – злия гений на мафията, отличаващ се с жестокост, с нестандартно и шокиращо мислене.

Дъбов обаче е решен да се бие до край, подчинен на стария принцип „Око за око, зъб за зъб”. Узнал кои са поръчителите, той подготвя своя отговор.

Пламва чудовищна битка, в която се изливат милиони долари и не се подбират средства.

В бандитския водовъртеж е въвлечен дори американският политик Ал Гор, който става участник в отстраняването на гръцкия магнат Константинос Кеос.

Напрежението достига предела, когато Руският „Стелт“ решава да ликвидира Дъбов по коварен и особено мъчителен начин.

Дали ще успее? И ако да, кой ще е следващият бос, въртящ държавата в омагьосания си кръг?

Писателят Александър Томов е добре  известен на българските читатели със своята остра социално-психологическа проза, в която като в огледало се отразяват проблемите на нашата съвременоост. Тези проблеми намират художествена реализация може би най-пълно в серията от 2007 – 2008 година „Лешоядите”.

Издава: Хермес

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание