Жаклин Кенеди ни кани "в кухнята" на Белия дом

Книга с исторически разговори за живота на Джон Кенеди излиза у нас
10 юли 2012 15:06, Петя Славова
3

Снимка: Сиела
В интервюта, записани само четири месеца след атентата в Далас, Жаклин Кенеди си припомня „своите най-щастливи години”, прекарани Белия дом със съпруга й, президента Джон Кенеди.

Спомените й може да прочетем в книгата „Исторически разговори за живота с Джон Ф. Кенеди“, която излиза у нас.

За нея „Kirkus Reviews“ пише: „Всяка политика е местна – и лична. Тези интервюта са безценен поглед „от кухнята” на живота в Белия дом от времето на Кенеди. Поглед, който никога досега не е представян така интимно от страна на една Първа дама.“

Разговорите се провеждат през пролетта и ранното лято на 1964, в непринудената домашна обстановка на нейната къща във Вашингтон.

Магнетофонните ленти, останали запечатани в продължение на близо половин век, са сред малкото източници, документиращи личните й мисли и впечатления. Тя никога не написва мемоари, а легендата, обгърнала личността й, отчасти се дължи на нейната пословична потайност.

Едва през 2011 г. книгата е публикувана в САЩ като част от честванията по повод петдесетата годишнина от встъпването на Кенеди в длъжност. Тя отразява както личния живот на първото семейство, така и политическите събития на деня, напрежението на Студената война, Кубинската криза, при която светът се изправя на ръба на ядрена война. Ярко и непосредствено са обрисувани фигурите, определяли историята на онази епоха – Шарл дьо Гол, Никита Хрушчов, Джавахарлал Неру.
 
Пред читателя се разкрива един образ, напълно различен от познатата ни мълчалива модна икона. Жаклин, 34-годишна и наскоро овдовяла, е твърдо решена да изложи своите най-съкровени мисли пред историята. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
3
 
0
 
! Отговори
Уорлик преди 11 години
Вече три години полагам огромни усилия за подобряването на взаимоотношенията между САЩ и България. Не е ли време да издадете и моите мемоари? Със сигурност ще има търсене на пазара - все пак аз съм един от най-великите дипломати на нашето време!
2
0
 
6
 
! Отговори
jaki преди 11 години
Най-после нещо ново за семейство Кенеди. Жаклин Кенеди е велика дама с невероятно излъчване. Книгата трябва задължително да се прочете.
1
0
 
7
 
! Отговори
ells преди 11 години
Това трябва да се прочете. Джаки Кенеди е уникална!