Философия и психотерапия в "Когато Ницше плака"

Романът на Ървин Д. Ялом излиза у нас на 18 март
Обновена: 15 мар 2013 13:46 | 15 мар 2013 13:42, Петя Славова
0
Философия и психотерапия в "Когато Ницше плака"
Снимка: Колибри

Най-обсебващият роман на Ървин Д. Ялом, оглавил класациите за бестселъри в редица европейски държави, излиза у нас на 18 март.

„Когато Ницше плака“ е възхитително съчетание на философия, психотерапия и драма. Авторът ловко смесва факти и фикция, за да ни потопи в изисканите среди на европейското общество от края на 19 век.

Красивата и свободомислеща Лу Саломе моли известния виенски лекар д-р Бройер да помогне на ексцентричния й приятел - самия Фридрих Ницше. Философът е изпаднал в дълбока физическа и психическа криза, породена от бурните им взаимоотношения и разпада на тройната им връзка с Паул Рее. Ницше е все още неизвестен, Зигмунд Фройд е начинаещ лекар, свръхчовекът и психоанализата са в зората на своето случване. Развръзката на този елегантен интелектуален трилър го превръща в паметно удоволствие.

Ървин Д. Ялом е роден във Вашингтон през 1931 г. Почетен професор в Станфордския университет, автор на високо ценени от критиката бестселъри, изключително търсен психиатър и терапевт, Ялом живее активно и днес. С годините успява да примири двете си големи страсти - писането и психотерапията. И го постига, защото е убеден, че целта им е една и съща: да помагат на хората по пътя към повече свобода и спокойствие.

По „Когато Ницше плака“ е заснет в България едноименният филм на режисьора Пинкас Пери с участието на Арманд Асанте, Бен Крос и Катрин Уиник.

У нас книгата може да намерим в превод на Анелия Николова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари