Редовните упражнения позволяват да преяждаме на Коледа

Упражненията влияят позитивно, дори когато активно складираме енергия
Обновена: 16 дек 2013 19:56 | 16 дек 2013 19:56, Елка Василева
0
Редовните упражнения позволяват да преяждаме на Коледа
Снимка: архив, Булфото

С наближаването на коледните празници хората са по-склонни да преяждат и да консумират повече калории, с което нанасят сериозни щети на здравето си. Данните от британско проучване обаче показват, че всекидневните упражнения помагат да се противодейства на неблагоприятните физиологични ефекти, съобщи сайтът Ред Орбит.

Авторите на проучването от университета на Бат обясняват, че упражненията влияят позитивно, дори когато човек активно складира енергия и трупа тегло.

За целите на изследването 26 здрави млади мъже били разделени на две групи. Участниците били окуражени да преяждат, като част от тях същевременно тренирали по 45 минути всеки ден на бягаща пътека, докато останалите бездействали.

Изследователите са установили, че само след една седмица преяждане при участниците се наблюдават понижен контрол над кръвната захар и експресия от страна на мастните клетки на гени, водещи до нежелани метаболитни промени и нарушен хранителен баланс. При изследваните лица обаче, които тренирали всекидневно, негативният ефект бил изразено по-слаб.

"Проучването ни показва, че краткият период на свръхконсумация и понижена физическа активност води до сериозни негативни промени в различни физиологични системи. Всекидневните тренировки обаче помагат да се противодейства на неблагоприятния ефект", казва Жан-Филип Вален от  изследователския екип, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари