Празнично, но и сигурно за Коледа и Нова година

Или как да не оберат дома ви, докато вдигате наздравици другаде
Обновена: 26 дек 2013 12:55 | 23 дек 2013 08:00, Веселина Йорданова
31
Празнично, но и сигурно за Коледа и Нова година
Пачките с валута - по-добре в банка, отколкото у дома. Снимка: архив, Ройтерс

Празничните наздравици често ни правят не особено бдителни и това може да се окаже идеалното време за крадците. Най-много, разбира се, ги улесняваме с отсъствието си от къщи за дни заради пътуванията до близки и роднини или в чужбина.

За да не започнете новата година неприятно изненадани, от полицията съветват да заложите на сигурна външна врата от метал или масивно дърво с най-малко три окачвания в пантите. Ако още нямате такава, сигурно е, че ви трябва и ще ви служи по-добре от някой непотребен коледен подарък.

Обърнете особено внимание на бравите. Секретните им патрони не трябва да се подават над повърхността на вратата, защото крадците ги хващат с водопроводен или специално направен ключ, след което с рязък удар ги пречупват в най-тънката им част. Отключването със специален шперц след това е елементарно.

Добър ефект имат двустранно и многостранно заключващите се брави. Обърнете внимание на здравината на пантите, защото престъпниците често атакуват точно в тези точки.

За да предпазите дома си от набези, от полицията съветват още да осигурите осветление пред вратата си, да укрепите балконските врати и да поставите решетки. Последното е особено необходимо, ако живеете на партерен, надпартерен или най-горен етаж, както и ако балконите ви граничат със стълбището на блока.
Големи суми пари у дома, както и скъпи вещи в мазетата и таванските помещения, просто „плачат“ някой да ги вземе. Ясно е – намерете им по-сигурно убежище.

Обект на вниманието на престъпниците са предимно жилища, разположени на ниските етажи – до трети, показват данните на МВР. Счупвайки патрона на входната врата, крадците проникват в апартамента, като търсят основно злато, сребро и валута. Малките по обем вещи им дават възможност за безпрепятствено и незабележимо отдалечаване.

Наблюденията на служителите на реда сочат, че най-често се извършват кражби от апартаменти с лошо укрепени врати. Любими на апашите са апартаментите, в които има значително количество ценности. Тези кражби обикновено се предшестват от информация за наличието на пари и скъпи вещи в жилището и предварителна подготовка на средствата за преодоляване на вратата. Вилите, които са необитаеми през по-голямата част от годината, също са предпочитани от крадците.

Всъщност такива се оказват и домовете ни по време на празниците при предприемане на пътувания. Точно за да си осигурят отсъствието ни, апашите предпочитат времето между 09.00 и 12.00 ч. в делничните дни, когато повечето домове остават без пряко наблюдение. За дългите летни, коледни и прочие празнични почивки, „любимото“ време на престъпниците са нощните часове.

Най-добре е да предупредите съседи, на които имате доверие, че ще отсъствате продължително. Вземете мерки, ако все пак ви „посетят“, крадците да не намерят нищо ценно в дома ви, като преместите преносимата скъпа техника, ценни бижута, големи суми пари при ваши близки и в банки.

Обикновено престъпниците проучват предварително района и живеещите там. За да извършат обира в дома ви, им е необходима информация, затова внимавайте кого пускате в дома си. На апашите могат да помогнат амбулантни търговци, които нерядко са и самите крадци, хора, събиращи пари за благотворителни цели или пък извършващи услуги като пране на килими, циклене на паркет, строителство и ремонти, и т.н.

От полицията съветват да не пускате непознати в дома си, или ако е неизбежно - да скриете ценните вещи. Най-сигурното защитно средство е да сключите договор за полицейска охрана със сигнално-охранителна техника, препоръчват още от МВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: МВРдомови кражби
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
Do varg преди 10 години
Още ли ходиш да снимаш локомотиви. Нещо работа , жена ?
19
0
 
3
 
! Отговори
До 18 преди 10 години
Aко съм ти съсед , саунд системата ти ще просъществува точно 2 часа :)
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Когато апашите върлуваха по магисрталите се кефехте, сега като няма работа там почнаха по вашите къщи ех...
17
0
 
5
 
! Отговори
EMOS преди 10 години
до18.Дай адреса,че точно за такава питаха сутринта кварталните наркомани
16
2
 
14
 
! Отговори
художника преди 10 години
До НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ !А бе пич, ти нормален ли си? В главата ти има само Сороси, Гербаджии и световни господари...Няма ли гадже или жена до тебе, та от сутринта заливаш форума с глупостите си? Вкарай малко от енергията си в други, по-смислени неща!- Празници са, все пак, времето е слънчево, свали тая маска за малко и се усмихни- мисля че ще ти подейства добре:):):)
15
2
 
6
 
! Отговори
Д-р МАХМУРЛИЕВ преди 10 години
Апартаментите на Цвъки, кой ще ги пази?Сигурно техни хора!
14
1
 
8
 
! Отговори
E преди 10 години
Е нали на милициията при нас е МИЛЦИЯ НЕ ПОЛИИЦИЯ регистрират по малко престъпления като даже не водят престъпленията за 300 лв според прокуратурата били маломерни прилерно на БИСЕРОВ престъплените е норбално ще мине време и ще го еневинят а ВИЕ ПИИТЕ ЕДНА СТУДЕНА ВОДА ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА КТБ рускотурски ибрици и празнувайте гладни и на студено нали таки искат другарите
13
1
 
32
 
! Отговори
Кратун преди 10 години
Моят вече го обраха. На Коледа, миналата година. Полицаите дойдоха, писаха нещо, после ми казаха да отида в районното да направим опис на откраднатото. Отидох. Оставиха ме да чакам в приемната и ме забравиха там..... не ме приеха. Няма да казвам, че и не хванаха никого за една година.
12
1
 
9
 
! Отговори
а да питам? преди 10 години
а ДИДО ПЕВСКИ защо не го не го ОБИРАТ БИЯТ КРАДЪТ ЛЪЖАТ ???защо да обират бедните ?? него НСО ли го пази като ДОГАН СОПОЛЕТО? ЗАКОНЪТ ПАЗИ ПРЕСТЪПНИЦИТЕ ОТ ТЯХ САМИТЕ А НАС НЕ ?? ДОГАНЧО ДА НЕ Е ПО МАЛЪК СТАНИШЕВСКИ ?? ЗАЩО НЕГО ГО ПАЗИ НСО А НАС НЕ НИ ПАЗЯТ С ДЪРЖАВНИ ПАРИ ????
11
1
 
39
 
! Отговори
Полицията съветва .. преди 10 години
А за какво плащам данъци? Полицията да ме съветва или да ме пази ??? Къде другаде по света полицията съветва да се опазиш, като сключищ договор със СОТ ???
10
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Айдуциии
9
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 9Не, достатъчно е само един портиер на входа, който да е запознат с живущите във входа до последния човек и ако някой ги търси за нещо той да отиде с него до апартамента за да се убеди, че се познават, а ако го няма у тях да го изпроводи до изхода любезно. Ето го начина. Плащай му там 500 кинта и човека ще ти седи. Плащай за двама 1000 кинта..на апартамент по 30 лева на месец, но ще си сигурен че никой няма да ти влезе у вас.
8
2
 
29
 
! Отговори
bolka преди 10 години
Едно предложение от мен, което липсва в статията, а то е: на всяко жилище пазач/охранител. Слага се един фотьойл на стълбищната площадка и така се опазва жилището. А на блоковете и един общ на покрива. Е, през зимата ще му е студено, но може да се сложи палатка и отопление.Ето, това е начинът да се открият 250 000 работни места и ще преборим безработицата. Пък и не е необходимо образование - ще има работа и за неуките.Ха, ха!
7
1
 
33
 
! Отговори
Гласоподавател преди 10 години
На мен лично трябва да ми откраднат дрехите от гърба за да се почувствам обран. Освен кредити нямам нищо друго.
6
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сигурни са само хонорарите на сидеров!
5
9
 
7
 
! Отговори
varg vikernes преди 10 години
Моя дом няма как да го оберат.Има жива охрана пред блока и на етажа ми.
4
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е.ахти свободата...ти ще умреш от стрес накрая.,защото всеки път когато ти се налага да пътуваш надалеч и да отсъстваш дни или месеци от вас да мислиш дали могат да ти нахълтат в къщата и да я оплячкосат.
3
1
 
39
 
! Отговори
срам преди 10 години
Помня как един шеф на полиция ни учеше как да се справим с крадците ,влезили у дома ни - да сме оставили 200-300 лв. на видно място ,и така нямало да ровят повече крадците !!
2
6
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До тук ни докара хамериканската демокрация- да ни дават акъл по нета как да си опазим дома от крадци и как да си го барикадираме. А при бай Тошо съм си оставял колата пред входа отключена и не съм си заключвал апартамента даже гогато съм си бил в нас. А децата на по 7-8 годинки лятото играеха около блока до 11 вечерта..
1
10
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ !Добро утро! Това ли са днешните ОПОРНИ ТОЧКИ ?