Митове, лъжи и заговорнически теории за коронавируса

Как да се предпазим от фалшивите новини и лъжливите обещания?
17 мар 2020 22:05, Елка Василева
136
Митове, лъжи и заговорнически теории за коронавируса
Снимка: архив, БГНЕС

Как да се защитим от коронавирус? Социалните мрежи преливат от съвети на експерти, чиято информация винаги е "от първа ръка". Всички те завършват с призива: "Прочети и предай нататък!". Знаем ли кой ги изпраща?

Митовете, лъжите и заговорническите теории за коронавируса се разпространяват по-бързо дори от самия вирус, пише Дойче веле.

Ислямски духовници в Тунис и Египет твърдят например, че епидемията е божие наказание, наложено на Китай заради преследванията срещу уйгурите.

Още по темата

В Ирак от един политически коментатор тръгна легендата, че коронавирусът всъщност е американско-еврейски заговор с цел радикално да се намали световното население. Въпросният коментатор се позовава на книга на Дийн Кунц, който още през 1981 година бил предсказал появата на вируса.

В романа си „Очите на мрака", публикуван под псевдонима Лей Никълс, Кунц наистина фантазира за смъртоносен вирус на име „Ухан-400". Но освен съвпадението с името на китайския град Ухан, откъдето тръгна епидемията, литературният сюжет е твърде далеч от сегашната реалност. Защото в романа вирусът убива всички заразени и то много бързо, докато в действителност смъртността сред заболелите от COVID-19 възлиза само на 1 до 2 процента. Иракският коментатор твърди в пряк текст, че отговорност за епидемията носи някакво „ционистко лоби" и по-специално еврейската фамилия Ротшилд.

Хора в сянка, които управлявали света

Това е една от популярните теории на заговора, според които в света действат някакви могъщи сенчести фактори, които управляват цялата политика и са готови да използват дори биологични оръжия като коронавируса, за да постигнат целите си.

В Русия и в Иран също се разпространява слухът, че епидемията всъщност е американска атака с биологично оръжие.

В самите САЩ пък антиваксърите и други привърженици на конспиративните теории хвърлят вината върху Бил Гейтс и демократите.

Особено в социалните мрежи хората масово се доверяват на твърдения и съвети „от първа ръка", на новини от типа „една жена каза". Много потребители са склонни да вярват, че правителството, властите или някакви невидими сили заблуждават обикновените хора, укриват „истината" и ги манипулират с определени политически или икономически цели. Тъкмо поради това „автентичните информации", които идват от потребители и са встрани от новинарския мейнстрийм или от официалните съобщения, се радват на голяма - и много опасна - популярност.

Освен слуховете и лъжите масово се разпространяват и фалшиви обещания за бързо справяне с болестта COVID-19. Лично президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че скоро ще има ваксина срещу вируса - твърдение, което единодушно се опровергава както от Световната здравна организация (СЗО), така и от мнозинството сериозни експерти.

Всъщност в момента никой не може да предскаже кога ще има ваксина. Затова СЗО призовава политиците да имат съзнание за отговорността си. Сумия Сваминатан от СЗО подчертава, че е особено важно „изявленията на политиците да се опират върху научни познания". Чрез фалшиви новини и „алтернативни факти" може да се прави политика и да се въздейства върху общественото мнение, но не и да се спре разпространяването на вируса.

Страхът от вируса често се „осребрява" от шарлатани

Би Би Си информира за нигерийски духовник, който „лекува" заболяването с някаква специална супа, а в социалните мрежи често се препоръчва „чеснова терапия" на COVID-19.

В Индия пък един активист от редиците на хинду-националистите препоръчва лечение с кравешка урина и изпражнения.

Сред „рецептите" срещу коронавируса са още и консумацията на кокаин или третирането с детска урина.

СЗО непрекъснато предупреждава да не се доверяваме на подобни шарлатани, които подклаждат необосновани надежди, водени от религиозен фанатизъм, от политически мотиви или пък от чисто финансовите си интереси. Защото страхът от вируса често се „осребрява", а бизнесът около коронавируса процъфтява в интернет.

Само за няколко седмици на пазара се появиха какви ли не книги със съвети как да се предпазим от вируса, но и с главозамайващи теории за „тайните лостове" на епидемията. Концернът „Амазон" съобщи в края на февруари, че е отстранил от виртуалните си лавици десетки хиляди продукти, които обещават съмнителна помощ или пък се предлагат на завишени спекулативни цени.

Лъжата за препарата Ибупрофен

Преди дни в приложението WhatsApp се появи съобщение от някаква жена, която изрично моли новината да се разпространява от всички, които я прочетат. Въпросната жена била разговаряла по телефона с нейна приятелка, работеща в Университетската клиника на Виена. Там били направили „някои лабораторни проучвания" и установили защо коронавирусът толкова силно се е разпространил в Италия. Това се дължало на даването на препарата Ибупрофен.

От виенската Университетска клиника незабавно опровергаха тези твърдения, заявявайки, че никакви проучвания по този въпрос не са били правени там, но измислицата упорито продължава да се върти из социалните мрежи, напук на всякакви опровержения и научни аргументи.

Как да се предпазим от фалшивите новини и лъжливите обещания? Експертите дават три практически съвета: информационна хигиена, дисциплиниране на собствените мисли и анализ на собствените емоции.

„Информационна хигиена" означава да се подбират и проверяват източниците на информация. Под „умствена дисциплина" се разбира критичното мислене, умението да се виждат исторически аналогии, които предпазват от неправилни изводи. Колкото до емоциите: очевидно е, че страхът може да размъти реалистичната оценка, а изпадналият в паника човек лесно се поддава на манипулации и на внушения за някакъв невидим враг.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още по темата: митовелъжикоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 106 ко?Не може да се нарече китайски защото не е китайски а е пуснат в Китай за срив на икономиката му защото е номер едно. И стига си питал по вестниците като пепигал без прашка
90
1
 
14
 
! Отговори
бекането преди 4 години
До До 91дреме ми на черупката че не вярваш/е вярно, не съм микробиолог или вирусолог/ ама и рентгенолозите или по новому образните диагностици са лекарикакто и да е, носи си маската, седи си в къщи и вервай на манипулативните телевизии
89
2
 
2
 
! Отговори
До бекането преди 4 години
Добре ве,масоне ! Вярвай си там и следи ситуацията !Аз имам по-интересни неща за правене в живота !Лек ден и бъди здрав !
88
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вирусът не е създаден в САЩ и не е пуснат от тях в Китайския град Ухан . Вирусът е създаден в онази англииска лаборатория дето преди време изпробваха новичок на бившия руски шпионин с финансовата подкрепа на Бил Гейтс, сорос и един англиискимилиярдер , и даже е патентован. Пуснали са го в Китай англииските служби заради ХонКонг
87
2
 
10
 
! Отговори
ко? преди 4 години
Какви конспирации, обяснете ми защо на испанския грип може да му се казва испански, въпреки че няма нищо общо като произход с Испания (започнал е или от САЩ или от Китай са основните версии, но в никакъв случай от Испания), а китайската чума/грип която м/у другото е третата световна епидемия идваща от там, не може да се нарича китайска, че било расистко/ксенофобско? Е те това ако не е конспирация, не знам?!?
86
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Зад всички воини,икономически и финансови кризи,зад всички тези смъртоносни вируси и зарази стоят ционистите0сатанисти начело с Родшилд,Рокфелер и Сориос.Затоваза да го има света трябва да си отървем от ционистката чума.
85
3
 
0
 
! Отговори
До 102 преди 4 години
В Пекин така ли стана ?
84
6
 
24
 
! Отговори
нов световен(ред) преди 4 години
Утре като ви въведат военно положение ,като забранят парите в брой под претекст ,че пренасяли вируси ,като ви задържат да си стоите арестувани по домовете си без храна и ви забият по един чип в *** ,тогава ще разберете,че конспираторите) са були прави когато са ви предупреждавали и,че зад тези гадости с вируси чипове ,кризи се показват уродливите лица на ционистите -сатанисти0РЕодшилд,Сорос ,Рикфелери и подобните им рептилскии ционистко-масонски изверги
83
23
 
3
 
! Отговори
До 98 преди 4 години
На бедния ,неудачника,слабия и простия хобито е конспиративността !факт !
82
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Коронавируса е ч***футско-краварско изобретение и дело
81
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 97 АнонименНе се опитвай да се правиш на умен след като ти липсва мозъчен капацитет за тази сложна човешка дейност.
80
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-удобно за грешника е да се самооневини чрез конспиративност ! Недоказуема,но да кажем логична !
79
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те Китай бяха казали и,че САЩ им предизвикали заметресение преди 2,3 години.Аз мога пък да кажа,че Ураганите и земетръсите в САЩ са провокирани от Китай ! Мога да кажа и ,че съм Том Круз ! А чумата кой я пусна ? САЩ преди да ги открие Колумб ?Да изчезвате с вашите глупости ! Бъдете полезни на себе си,близките и обшеството ! Бъдете щастливи и живейте в реалността ! Оставете конспирациите,а се измийте с дезинфиктант и се пазете.До месец всичко ще е ок.
78
4
 
20
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
""В Русия и в Иран също се разпространява слухът, че епидемията всъщност е американска атака с биологично оръжие""Е, нека не се забравя и Китай,когато висш китайски чиновник директно посочи САЩ .Американците имат и исторически опит в използуването на био-оръжие.Когато забладявали Далечният запад,раздавали на идианците,вълнени одеала,с които са завивани болни от едра шарка.Идианците поради исторически причини нямали съответните антитела в организма си и смъртността сред тях била към 90%
77
2
 
6
 
! Отговори
SSP Alliance преди 4 години
Q Anon - 10 дни тъмнина. Масовите арести на корумпирания елит са все по-близо!
76
4
 
2
 
! Отговори
До 91 преди 4 години
Съмбява ме да си лекар !Дори съм убеден ! Една причина няма ,за да ти повярвам !
75
8
 
21
 
! Отговори
бекането преди 4 години
конспиративните теории излизат вернидано това не е генерална репетиция за големия апокалипсис дето ни готвят юдеохазаритепоста за федералния резерв го подкрепям и ми се чене че ще стане като черния петък през 1929 ли бешемилиони безработни и без храна и съсипана икономика туризъм и бизнес и преразпределение и изкупуване от корпорациите на малките и средните фалирали бизнесинищо чудно с ваксината да ни и чипират какъвто е планътиначе като лекар казвам това е най обикновен вирус от грипната г
74
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Италия незнам на кое място е по СЗО но са мега мурлячини мега зле.И производството на коли им е такова и всичкото.Лаладжии несериозни хора рагаци магаци и нищо реално.Те са западните гърци със самочувствие само заради лежането над останките на Римската Империя.
73
11
 
5
 
! Отговори
Факт! преди 4 години
Аз съм тук и ще ви осветля каква е истинската теория.Китайците и всички дръпнати искат сeкс с бели жени а се притесняват от своите малки инструменти и ядат всякакви сурови животни за повишаване на сekсуалната мощ.Яли са нещо и са принесли животински вирус на човек.Те така е станало.
72
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Намаляне броят на населениете ? Посочете ми една индустрия,която има сметка от по-малък брой хора.Говоря за 21 век и сегашната парадигма.Не ми излизайте с " след 100,200 години и т.н. " Алчността е тук сега ! Всеки човек е печалба.Никои не го ени за СЛЕД 200 ГОДИНИ.САЩ? Ако САЩ искат да сринат нечия икономика чрез вирус,мислите ли,че ще знаят само 2,3 човека?Как изобщо някои си представя подобен глобален заговор ,в който да не се намери предател и изобличител !