Азия следи "на живо" хората в битката с COVID-19

Електронни гривни, телефони съобщават за местонахождението им
21 мар 2020 16:20, Петя Славова
50
Азия следи "на живо" хората в битката с COVID-19
Снимка: БГНЕС

Електронните гривни и телефони, които съобщават за вашето местонахождение, текстови съобщения, ако се отклоните твърде далеч от карантината и дигитални детективи, проследяващи къде сте били – азиатските страни налагат иновативна, макар и донякъде инвазивна технология за борба с пандемията на коронавирус, съобщава БГНЕС.

Когато стилистът от Хонконг Деклан Чан отлита за вкъщи от Цюрих по-рано тази седмица, той бил посрещнат от служители, които поставили електронно устройство на ръката му.

Лентата за китки е свързана с приложение, което той трябваше да инсталира на телефона си, докато се отправяше към две седмици задължителна самокарантина у дома.

Това позволява на властите да проверяват местоположението му, тъй като Хонконг се опитва да спре нови инфекции от хората, които се връщат от чужбина, след като градът-държава за два месеца направи впечатляващ напредък срещу вътрешната си епидемия.

В разговор с АФП по телефона от дома си 36-годишният Чан заяви, че свиква да има трекер, който алармира властите, ако напусне апартамента си.

"Това е малко стряскащо", каза той. "Но по-скоро бих бил под домашна карантина, отколкото в държавен център."

Здравните власти в Хонконг провеждат ежедневни брифинги за епидемията. Но новите гривни бяха обявени в изявление на правителството до пресата късно в понеделник с фанфари.

Около 5000 ленти за китки бяха готови за използване, а други 55 000 са подготвени за това.

В четвъртък Хонконг започна да нарежда на всички пристигащи от чужбина да носят гривните.

Карти на живо и проследяване. Градът не е сам в използването на подобни мерки. Южна Корея, Китай, Тайван и Сингапур – всички те имаха успех в ограничаването на разпространението на коронавируса – използвайки редица технологични решения.

Тайванският централизиран център за контрол на епидемиите свързва множество правителствени агенции и използва големи данни, за да търси потенциални преносители на вируса и за наблюдаване спазването на карантината.

Смартфоните с GPS се предоставят на онези, които се изолират у дома, като местните служители ги проследяват чрез приложението Line Messaging.

Предупредителни текстови съобщения се изпращат на онези, които нарушават карантината и системата за проследяване е свързана с местните полицейски управления. Нарушителите рискуват глоба до 1 милион тайвански долара (33 000 долара) и публикуване на имената им.

Южна Корея има подобно приложение, въпреки че е доброволно.

Сингапур разполага с екип от специализирани дигитални детективи, които наблюдават карантината, както и проследят докъде са пътували потвърдени преносители на вируса.

“Навсякъде, където отидем, ние оставяме цифров подпис, било то от теглените пари, или използването на банкомата или кредитната карта”, заяви Льонг Хое Нам, лекар по инфекциозни болести в Сингапур, пред PRI по-рано този месец, обяснявайки как работи екипът.

И Сингапур, и Хонконг пускат на живо подробности за сградите, в които са потвърдили случаи на COVID-19.

Предупреждение за поверителност

Мерките са ефективни за забавяне на инфекциите, но създават опасения за запазване на поверителност по отношение на личните права.

Мая Уанг, китайски специалист в Human Rights Watch, заяви, че дори по време на криза законите за проследяване на хората трябва да отговарят на три критерия: законност, пропорционалност и необходимост.

Прозрачните и демократични правителства обикновено имат по-добри резултати при проверките и балансите, каза тя.

"На места като Китай виждате най-натрапчивите мерки и най-произволните резултати", каза тя.

Но тя направи сравнение с последствията след атентатите на 11 септември, когато в много държави бяха предприети обширни и често драконистки антитерористични мерки.

"Спешните ситуации често предоставят най-добрите възможности за подриване на демократичните принципи", добави тя.

Китай използва най-широко прилаганите и будещи тревога технологии за борба с вируса.

Различните градове и провинции миналия месец започнаха да въвеждат система от цветни QR кодове, които трябва да бъдат заредени на мобилните телефони, за да се подпомогне проследяването на движенията на хората.

Зеленото означава безпроблемно здравно състояние, , жълтото означава, че носителят може да е посетил зона с висок риск от вируси през последните 14 дни и да бъде подложен на по-внимателна проверка, докато червеният показва, че е необходима карантина.

Още по темата

Има оскъдни публични обяснения как се получава информацията, различна от неясни препратки към големи данни, вероятно чрез проследяване на историята на човек за онлайн плащания, които бързо заменят парите в брой в Китай.

Съобщения на властите поясниха, че кодиращата система ще остане в употреба под някаква форма дори след като пандемията отшуми.

Европа също търси технологични опции, тъй като се мъчи да спре настъпващите инфекции.

В сряда екип от експерти от Университета в Оксфорд обяви, че работи с няколко европейски правителства, за да проучи приложение за незабавно проследяване на контакти, което може да бъде използвано със "съответните етични съображения".

"Настоящите стратегии не работят достатъчно бързо, за да прихванат предаването на коронавирус", заяви професор Кристоф Фрейзър от Института за големи данни на университета.

"За да се справим ефективно с тази пандемия, трябва да използваме технологията на XXI век."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
8
 
! Отговори
Талянец преди 4 години
При чехите от близо 1000 заразени нито един починал. С Бехеровка ли ги лекуват? Питам за един приятел от Бергамо.
20
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма смисъл защото вече и комарите се излюпиха и ще стане страшно. ГЕРБ не пръскат срещу комари особено по реките Дунав, Марица, Искър и Черно море.
19
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ХахаххаСега ще си разменят вшсвибидата з аоразботи обещание, че ще ги пазят живи. Баш китайски ис е тоя китайски вирус.
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Shit PunkНе забравяй, че и Италия не е давала нови данни от вече 30 часа. И вероятно е още по зле.Ама върви го обяснявай на застреляните калинки, че има разлика между държавите и системите.
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ВасилевВасилев,беше ни доскучало за тебе.
16
0
 
8
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Има скок на заболелите и умрелите от коронавирус в Испания и Германия.Това е отчасти вярно. В Германия има 20 хиляди заразени, но само 70 умрели, докато в Италия са 47 хиляди, а 4000 умрели???
15
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 13Всеки умрял с вируса в системата се пише, умрял от вируса, това става с Испания. В Дания имаха няколко случая на умрели от инфаркти дядовци на по 80+ година, дето имаха корона, ама не ги пишеха, защото не бяха умрели от нея.
14
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Свърши курса евросъюза.
13
2
 
10
 
! Отговори
какво става? преди 4 години
Има скок на заболелите и умрелите от коронавирус в Испания и Германия.Германия вече е на четвърто място в света след Китай, Италия и Испания.Над 1600 нови случая в Германия, а 3355 в Испания.233 умрели в Испания само за един ден.А в Англия където няма никакви ограничения няма нито един умрял за последния ден.
12
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко което се случва е репетиция. За това което предстои. В бъдеще чип,гривна или каквото там измислят ще доказва че си "здрав", дали си плащаш сметките и т.н. Ако не искаш да носиш нещо подобно няма те наемат, децата ти няма да ходят на градина/училище. Перфектен начин за следене.И всичко естествено ще стане когато хората са наплашени и сами го поискат, защото е уж за тяхно добро..... Формулата е - създава се проблем, след това - решение и още контрол
11
0
 
10
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Една държава няма нито един заразен, защото там е постоянна карантина. Познайте коя е тя!?
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде на чиповете, гривните, бар кодовете на вратлето!Изобщо не ги съжалявам!
9
7
 
4
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Добър ден селяни прости!!!Европа трябва да срине пазарите и връзките, които има с Азия!!!Сриваш пазарите и после ги завладяваш, обезценяваш китайските валути, корпорациите се изкупуват от банкерите без пари, сврив на фондовата борса и азиатските индекси!Това се нарича трета Световна Война без използване на конвеционално оръжие!Велики и всемогъщи са англосаксонските корпорации и банки!Европа и САЩ имат ресурси да издържат по-дълго време под икономическа блокада!Агент Матю Донахю!ЦРУ!!!
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 2Прилича на всеки роден пазар, ако трябва да сме честни ... Само дето стоката е различна.
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 4Пожелавам на теб и на цялото ти семейство и всички след вас, да живеете там ...
6
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Да продължават да ядат прилепи, плъхове, змии и де що мърда... Мизерници,"Хахахаха ... Това си е техния начин на живот и го правят от хиляди години. А ти спря ли с млякото, след като имаше "Луда Крава"?
5
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
РОБИИИИИИИИИИИ!
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Китай са използвали дронове с програма за разпознаване на лицата и директно са ги предупреждавали още при излизането им от домовете да се връщат.Няма тън-мън.
3
7
 
2
 
! Отговори
123 преди 4 години
Да продължават да ядат прилепи, плъхове, змии и де що мърда... Мизерници,
2
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вижте на ю туб пазара в Ухан каква смрад е.