Възможно ли е 100-годишна ваксина да ни предпази от COVID-19?

Ваксината срещу туберколоза може да се окаже полезна срещу вируса
1 апр 2020 21:35, Нели Христова
229
Възможно ли е 100-годишна ваксина да ни предпази от COVID-19?
Снимка: БГНЕС

Възможно ли е една 100-годишна ваксина да ни предпази от COVID-19? Напоследък често се говори за ваксината срещу туберколоза, която може би ще се окаже оръжие срещу коронавируса. Но дали е така?

"Картата на разпространение на COVID-19 в света се припокрива с картата на ваксиналните политики. Страни, отказали се от ваксината срещу туберкулоза (БЦЖ), в момента са в разгара на епидемията и са силно засегнати", казва проф. д-р Любима Деспотова, председател на Българското дружество по продължителни грижи и палиативна медицина пред БНР.

Тя посочи пример с Германия, която публикува карта за развитието на епидемията на цялата територия и на нея изключително подробно е отбелязано разпространението на заболяването.

"Има съществена разлика между бившата Източна Германия и бившата Западна Германия. Източна Германия е до три пъти по-слабо засегната. И отново има съвпадение между масовото прилагане на БЦЖ в Източна Германия и отказа на Германия през 1998 година да се прилага... САЩ никога не са прилагали масово БЦЖ ваксина, същата е ситуацията и с Испания, също тежко засегната. А съседна Португалия ваксинира децата си от раждането до 12-месечна възраст", обяви тя.

"Има още една голяма разлика, която прави впечатление. Това е разликата в използваните ваксинални щамове. Българските, японските, бразилските и руските са твърде подобни един на друг. Това са щамове от стария вид, стабилни десетилетия. Докато използваните в определена степен в Западна Европа са на базата на нови и различни ваксинални щамове", каза още тя.

Според проф. Любима Деспотова много лесно е всеки пациент у нас да разбере дали е ваксиниран.

"България остана единствената страна в света, която поддържа имунизация с реваксинация... Тази ваксина може да се окаже добро решение и тестът манту може да се направи лесно, за да се разбере кой е бил ваксиниран с БЦЖ, а и да се настрои ваксиналната политика на страната, след като епидемията започне да заглъхва. Може да се окаже, че една 100-годишна ваксина отново ще ни помогне", завършва тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
100 годишна, ама тунингована с нанотехнология.Като ви ги сложат, ще разберете...
74
4
 
3
 
! Отговори
Uf преди 4 години
Най-накрая ще се окаже, че това не е никакъв вирус, а бактерия...може да е нетуберкулозна микобактериална инфекция.
73
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 92 "холанците ваксинират 1000 души от медицинския персонал"Супер, а сега ще чакаме да ги пуснат да работят в отделение с болни от корона вирус без маски и предпазно облекло, за да видим резултатите от експеримента.
72
3
 
27
 
! Отговори
А сега сериозно преди 4 години
До Анонимен 79=Как една ваксина за бактериална инфекция като туберкулозата ще помогне при вирусна не ми е ясно?=Mи да ти обясня тогава. Хората не умират от вируса, а от бактериалните инфекции които провокира. Сега ясно ли ти е вече?Ако един организъм е по-защитен от бактериалните инфекции които този вирус провокира , заразения не само ще оживее но и ще създаде поне временна защита срещу вируса. С това не казвам че вярвам на тази статия безрезервно.
71
7
 
4
 
! Отговори
до 87 преди 4 години
Белегът е от ваксинация за вариола - едра шарка. Наистина младото поколение в Европа го няма. Аз го видях на приятелка - младо момиче от Бразилия, и тя каза , че там е в задължителния календар все още....нищо, че се води изчезнала болест, все в някоя лаборатория лежи
70
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нас ни дреме за ПутинБайо тиквуняка е нашия проблем
69
2
 
24
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ИЗВОДА ОТ ЦЯЛАТА РАБОТА Е, ЧЕ ВАКСИНАТА ЗА ТУБЕРКУЛОЗА Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ТУБЕРКУЛОЗАТА НЕ Е ШЕГА РАБОТА ! САМОТО ПОСТАВЯНЕ НА ВАКСИНАТА УЧИ ТЯЛОТО КАК ДА СЕ БОРИ С ПОДОБНИ БОЛЕСТИ !!И СА САМО 2 ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ ВАКСИНИ ЕДНАТА Е ТАЗИ А ДРУГАТА Е ЗА ДРЕБНА ШАРКА НЕ ЗНАМ КОЛКО Е СМЪРТОНОСНА ДРЕБНАТА ШАРКА НО ЗНАМ, ЧЕ ТРЯБВА ДА Я ИМА И ТАЗИ ВАКСИНА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!
68
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да бе, защото не е вярно холанците ваксинират 1000 души от медицинския персонал, Макс Планк в Германия започва тестове и в Астралия 2 института паралелно правят клиничи тестове. Наистина е само началото на новия ден без карантина и без страх от короната.
67
10
 
7
 
! Отговори
Anonymous преди 4 години
Не знам какво му е доброто на новината, защото показва, че въпреки предполагаемо работещата ваксина, много хора се заразяват.Вярно е, че може би десетократно по-малко се заразяват, но все пак, хората се заразяват и умират.
66
6
 
20
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ВАКСИНАТА БЦЖ ОКАЗВА ЕФЕКТ НО НЕ СЕ РАДВАЙТЕ ТОЛКОВА , ЗАЩОТО ЕДНИ ПАРТИДИ НА ВАКСИНАТА СА БИЛИ В ПЪТИ ПО-ДОБРИ ОТ ДРУГИ!НО АКО СА ВИ Я ТУРИЛИ ПРЕДИ 1990-ТА ГОДИНА Е ПО ВЕРОЯТНО ДА Е ПО-КАЧЕСТВЕНА ОТ ТАЗИ СЛЕД 1990-ТА ГОДИНА!
65
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може да ни докара диария Със сигурност .... И НИЩО друго Правена е за друго
64
1
 
6
 
! Отговори
До 85 преди 4 години
Да Тогава са почнали ваксинацийте но докога продължават аз имам още белег на рамото не знам за какво беше тая но не съм забелязал на по младите да имат такъв
63
8
 
19
 
! Отговори
Все пак преди 4 години
За БЦЖ американци и немци имат доблестта да признаят,че има забележими разлики в болните и умрелите между държавите с БЦЖ и без БЦЖ. И не е само това. Либерастното здравеопазване ги е докарало да там,че след седмица-две ще им свършат леглата в болниците,че и болниците и затова прикарват параходи и военни палатки за болници. У нас либерастите за 30 години погром все пак не успяха да закрият всички болници.
62
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Масовото ваксиниране с БЦЖ във България,започва 1950-1951 година.По тая логика повечето заразени трябва да са на възраст над 70 години,дали е така може да каже щабът-НОЩ?
61
3
 
14
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ДА ВЕЧЕ Е ДОКАЗАНО, ЧЕ ОКАЗВА ВЛИЯНИЕ!!САМО, ЧЕ ВАКСИНАТА БЦЖ ИМА МНОГО ЩАМОВЕ КАТО ЕДНИ СА МНОГО ПО ДОБРИ ОТ ДРУГИ!
60
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Неможе
59
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми един лекар каза една хипотеза в който има истина едно време във соц лагера ваксинацията е била задължителна и това обяснява защо в тия държави има по малко болни точно за туберкулозата става дума
58
2
 
10
 
! Отговори
до Хм преди 4 години
Ей мила , пак ли бе? Я кажи нещо за чантите и за обувките, там ти е силата! Не си мъчи главицата с бактерии и вируси, ще ти изникне някоя бръчка от напрежението, че после мъжът то трябва пари да дава за "ле мер" и други подообни дивотии...
57
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как една ваксина за бактериална инфекция като туберкулозата ще помогне при вирусна не ми е ясно?Ти сериозно ли питаш след всичко,което се изписа по темата?!?!?!
56
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХмЯвно бавно стопляш. Всички разбрахме,че става дума за бактерия,а не за вирус само ти не си разбрал.