За и против постоянното носене на медицински маски

Предпазват ли ни от COVID-19?
16 апр 2020 10:09, Нели Христова
82
За и против постоянното носене на медицински маски
Снимка: БГНЕС

Да носим маска навън или не? Това е въпрос, който много хора по света си задавт. От Световната здравна организация бяха категорични, че медицинските маски са нужни на здравните работници. Но различните държави дават различни съвети, що се отнася до предпазните средства, съобщава BBC. Някои страни, сред които и България, ги обявиха за задължителни. Други призоваха хората да сами да си изработят маски, но СЗО не е сигурно, че те работят срещу коронавируса. Трети не настояват да криете лицето си, когато излизате навън.

Но какво казва науката по въпроса?

Според докладите на СЗО, здравите хора не бива да носят маски. Причините са следните - няма доказателства, че маските предпазват от разпространяване на заразата. Всъщност, вирусът може да попадне върху самото предпазно средство, а след това да се заразим при свалянето й или ако я докоснем и след това докоснем лицето си.

Маските също така дават фалшиво чуство за сигурност - те те карат да се чувстваш по-предпазен, отколкото всъщност си. Понякога водят и до това по-рядко да си мием ръцете. Също така, носейки маска, по-рядко пазим дистанция от хората, тъй като си мислим, че тя ще ни предпази. А ако прекалено много хора започнат да купуват маски, то няма да останат достатъчно за медиците.

Кой трябва да носи маска?

Разбира се - всички здравни работници по света. Маските трябва с приоритет да стигат до тях, за да могат да се грижат за болните хора.

Според препоръките на лекарите по света, ние трябва да носим маски ако живеем с някой, който е болен от COVID-19. Но трябва да сме сигурни, че ги носим правилно и ги сваляме по безопасен начин.

И все пак, много държави по света, като Словакия и Чехия, направиха излизането без маска на обществени места наказуемо. В Китай пък, носенето на маска е по-скоро като част от психологията на обществото.  Целта на това е обяснима - става въпрос за това не да се предпазим ние, а за да предпазим другите от себе си. Тази теория също е подкрепена от някои учени.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Dnes, не ви ли е срам да я пускате тая пропаганда. СЗО си призна вчера, че са искали да запазят маските първо за лекарите и затова са казали каквото са казали. Има предостатъчно доказателства че маските предпазват. Сега ако някой реши да си облизва маската или да си бърше очилата с нея, очевидно няма да помогнат. Но ако носят правилно и се спазва физическа изолация, вирусът ще се разпространява много по-бавно! Хора, носете си маските, не си пипайте лицата и не облизвайте всичко и ще сте добре.
70
0
 
2
 
! Отговори
До Да преди 4 години
Казваш:"Вирусът е с размер 15 нанометра. Кислородът е около 777 нанометра...."От горните два реда следва, че вирусът, който е на границата между живата и неживата природа и представлява комбинация между сложни и не толкова сложни молекули, е по-малък от кислородния атом?!Само за сведение, кислородният атом има размери от около 3.15 х 1e-12 метра, докато вирусът е 15 нанометра или 15 х 1e-9 метра, което както и да го смяташ си е около хиляда и малко пъти повече или по-голям размер.
69
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Против носене на ВСЯКАКВИ маски от здрави хора на открито, там, където няма събрани много хора на камара.
68
1
 
5
 
! Отговори
окей преди 4 години
Съгласен съм да нося маска, ако държавата прояви отговорно отношение и предостави безплатни такива за всички (както направиха корейците). Те пак ще са платени от нашия джоб - нали си внасяме здравни осигуровки. Но няма да плащам изкуствено надути цени за продукти, чието полезно действие не е доказано, за да може братовчеди, чичовци, тъстове и зълви на депутати да лапат тлъсти печалби. Да, не си мислете, че само в САЩ политиците са се изхитрили да купят дялове от компании за медицински продукти.
67
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато дишаш през маска, вдишваш издишаното си.
66
2
 
8
 
! Отговори
Да преди 4 години
Вирусът е с размер 15 нанометра.Кислородът е около 777 нанометра.Нека ни взимат парите и за маски, и като сме безработни с ускорена скорост да обедняваме, и да ни пишат актове, и да вдишваме по цял ден въглероден двуокис.*** народ, точно като роби чудесен
65
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 64Всеки от нас е свидетел за кашляне и кихане върху продукти св магазин.------Не, аз не съм бил свидетел на такова нещо.Пред мене никой не е кашлял или кихал върху продукти в магазин. Хората са съвсем съзнателни, ползват кърпичка или слагат ръка на устата, но това извън магазините. В магазин изобщо не съм виждал кашлящи и кихащи - минимум от 4 месеца насам.
64
3
 
2
 
! Отговори
Мислете преди 4 години
в първите редове се казва, че ако върху макста има сирус той може да ни зарази след като я свалим. Боже тия журналисти, нали ако я няма маската тоя вирус щеше да е върху лицето ни. И още една проста причина за маската, с маска много по-трудно ще си докосне човек лицето.А и лекарите, защо носят постоянно маски, като няма смисъл здрави хора да ги носят?
63
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хем не трябва да носим маски,защото не предпазват,хем здравните работници трябва да ги носят задължително при контакти с болни хора!?Алооуукого лъжете!????
62
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Независимо от мнението на разните експерти, за мен носенето на маска има смисъл най-малкото защото ме предпазва от неконтролирано пипане с ръце по тази част от лицето и неволно докосване с телефон при разговор навън. Кашлянето, кихането и дишането в близост при навалица го слагам в графата бонус.
61
1
 
7
 
! Отговори
до59 пълна глупост преди 4 години
Вие сериозно ли?Всеки от нас е свидетел за кашляне и кихане върху продукти св магазин.Лично на мен ми се наложи преди около месец да направя забележка на една госпожа,която кашляше в хладилната витрина,от която си взе млако и това не е единичен случай.Много българи нямат здравна култура и не слагат ръка на уста при кашляне.
60
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обръщам се към тези ,които правят интервюта.Интервюираните,включително и господин Борисов,свалят маската и плюят върху микрофона.Има и телевизии,които не спазват дистанция.Мерките са за всички!Вируса не избира.Може да се зарази всеки,дори и властимащ и не се знае как ще му се отрази .Пазете се,хора!
59
3
 
5
 
! Отговори
до41 преди 4 години
Броя на болните се удвои ,защото се увеличи броя на изследваните,хората се тазхождат и не спазват предписания-да няма социални контакти,не носят маски или ако имат носа е отвън,или маската е свалена на брадата.Ето сега пред моя блок изчакаха да минат проверяващи и насядаха на пейките.Простотията ще ни довърши.
58
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Увеличението на нови болни, е свързано само и единствено с не стриктното спазване на мерките----------Не съм видял неспазване на мерки.Хората спазват социална дистанция и носят маски. Увеличението на болните дойде именно със задължителните маски.
57
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Асимпотоматичните заразени също разнасят вируса.------Няма такъв филм.Не и по въздушно-капков път.
56
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой не кашля и не киха, когато е сред хора, още повече с отворена уста и това са глупости, че при говорене изскачат вируси,
55
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мутафчийски каза още в началото,че това не е истинския брой болни ,а да ги умножим по десет,ама нали трябва да се слуша.Много пъти питат човека нещо,което обяснил предния ден.
54
1
 
6
 
! Отговори
Д-р Ох Боли преди 4 години
Оопс.. и за тия дето са прочели " нещо". Да вируса е само няколко нанометра голям , но няма крака и не си подскача сам . Използва капките от нашата слюнка да се изстрелва и придвижва. Кихнеш , кашляш и Voila ! Та тия капки дето съдържат вируса са много по- големи и те именно се задържат на маската. И ако не пипаш маската и лицето си и си миеш ръцете - има ефект. Да и очила е добре да се носят, да не кажа препоръчително
53
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Яки глоби за тези които са без маски.
52
6
 
8
 
! Отговори
До 54 преди 4 години
Точно така, и ако 100% от населението носи маски, това ще спомогне за ограничаването на разпространението на вируса. Ако 1% от населението носи маски - тогава са безполезни. Но никой не разсъждава над населението като цяло, а всеки гледа индивидуалната полза.