Kонцесионери не приемат идеята за безплатни чадъри и шезлонги

Ваучерите за почивки са неприложими за големи комплекси, смятат хотелиери
5 май 2020 20:04, Анисия Иванова
191

С ваучери за ползване на туристически услуги ще бъде подпомогнат секторът през този сезон, а плажните принадлежности - чадъри, шезлонги и маси, ще са безплатни. Концесионерите на плажове коментират, че няма клауза в договора, която да ги задължи чадърите и шезлонгите това лято да бъдат безплатни.

"Разработвал съм различни варианти на различни цени на шезлонгите и чадърите, но напълно безплатни тук на този плаж няма как до го приложа, аз самият финансово няма как да издържа", споделя концесионерът Николай Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Част от наемателите заплашват дори, че ако държавата ги принуди да пуснат безплатни чадъри, няма да отворят плажовете и те ще останат неохраняеми. В същото време хотелиери коментират, че ваучерите за почивки, които обсъжда правителството, ще подпомогнат малките хотели по морето, но са неприложими за големите комплекси като тези в Слънчев бряг например.

Още по темата

"Да, нека да има ваучери, нека обаче да бъде обаче онази сума от 210 лева, която коментира г-н Валери Симеонов, защото това е горе-долу една пазарна цена за един малък хотел – нощувка със закуска", коментира хотелиерът в Слънчев бряг Дияна Колчева.

Семейство Петкови приемат с леко недоверие новината за подарена почивка на българското море.  "Много хубаво, не знам дали е така, или се опитват с това да предразположат хората, дали не е трик, ама иначе много хубаво", смята Звездомира.

В заведение в Бургас вчера са подредили масите на разстояние два метра и половина, сложили са и стъклени прегради. Собственикът обаче е разколебан дали въобще има смисъл да отваря, независимо че масите могат да бъдат преместени и на по-малко разстояние - метър и половина.

"Дали обслужваш 20 човека, или двама ти трябва да пуснеш същите котлони, същите печки, да назначиш същите готвачи, да имаш същия персонал, което почва да ти влече съответните данъчни задължения. Нека да се мисли за ДДС-то на храните, обидно е - само в България имаме 20% ДДС върху хранителни продукти", обясни собственикът на ресторанта Димитър Найденов.

От бранша коментират, че мярката 60/40 е нужна на бизнеса сега, когато отваря, и трябва да работи поне шест месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АНТИЗначи сам си признаваш, че комунистите поеха юздите и ни докараха дотук. Мерси.Я сега кажи, кой наш курорт беше ЕЛИТНА туристическа дестинация? Аз си спомням само Евксиноград, и там не беше за Пурковци като теб ми се струва. Аз не съм видял БОГАТИ от Източна Германия, Чехословакия, Полша, или където и да било да са се появявали там. Радвай се на водката ... любимия номер на северните пияндурници. КАжи за шведските маси с РУСКА САЛАТА и салам КУЧЕШКА РАДОСТ вАрени Яйца.
71
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ама те миличките, всипко що е с печалба по малка от миналогодишната е неприемливо...оставете го това море с тез изедници, да гният от алчност
70
0
 
20
 
! Отговори
ОБИКНОВЕН БЪЛГАРИН преди 4 години
И тази кифла от Кюстендил (която иска 5%ДДС), да се радва че има 100 - 200 клиента на ден! Щото един ако се зарази в заведението и ..... Чао бизнес ЗАВИНАГИ!!!!!!!
69
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чудех се, дали да не направя едно кратко моренце, докато чакам да отворят Гърцията. Ама след тая подигравка от днеска с ваучерите и дето чадърите ще ги плащала държавата се отказах.
68
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ангелкова като ми даде валчер, мога ли да си отида на село, да си почина и да го осребря в селския хоремаг
67
0
 
18
 
! Отговори
фак преди 4 години
Тия от Бургас и Варна ще си продадт ваучерите на 50%.Било на софиянци, било на хотелиери.Едни - за евтина почивка, другите да ги осребрят на 100%.Абе те ЕВРА правят фалшиви, тоя умрял ваучер ли няма да копират фалшификаторите.В БГ не трябва да се пускат ваучери.Само БГ лев който има ЗАЩИТИ.
66
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-добре на балкона или на двора отколкото при мутренците това лято.
65
0
 
13
 
! Отговори
Handel преди 4 години
Моята жена като дете е живяла няколко години в Балчик и преди три години за пръв път от десетилетия насам по сантиментални причини решихме да отидем на Бг море в района на Балчик... Пълно беше с нови постройки, всяка трета от която се продаваше, а с много малки изключения обслужващия персонал живееше още в 1970-та година.
64
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не само безплатен чадър, но и музикален талант трябва, ако искат да имат поне някой и друг клиент. Те са перачи повечето от тях де, та няма да умрат, ако нямат клиенти. Още една причина да видим какво става с Гърция и Турция.
63
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да бе, разбързах се да им занеса заплатата от неплатената отпуска.Благодарете на тикваря генийии.
62
0
 
39
 
! Отговори
з преди 4 години
210лв. пазарна цена за една нощувка. НАЙ_БЕЗУМНОТО е, че не се шегуват даже. Давай към Гърция.
61
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
безплатен шезлонг.но ПАРКИНГ 15 лв и готово
60
1
 
30
 
! Отговори
МММ преди 4 години
Абе, не знам как са концесионертие, ама мене повече ме интересува кога ще отварят Тасос.От това презастрояване на "култови" места в София и по курортите направо ми се повръща. Ако ще се почива в България, по добре на село.
59
0
 
27
 
! Отговори
Ел Дудериньо преди 4 години
С интерес ще следя развитието на драмата с шезлонги, ваучери и отрудени хотелиери по родното черноморие от плажа на Халкидики това лято.
58
0
 
29
 
! Отговори
mraz преди 4 години
Не стига, че В.Симеонов ще им закара НЯКОГО там белким си купим бира и цаца, ама тъпата муtра иска и да му плащаме за шезлонга.Сега, усещам, че много хора ще си продадат ваучерите на 50% щото няма да им е до почивка, някаква далавера ще се направи пак като санирането.Кой ще скеди колко ваучера са отпуснати и колко пари са похарчени ???Ккава е гаранцията,че собственика на един хотел няма да си купи ваучери на 50% от Горанов и после ще ги осребри на 100%.
57
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Концесионерците да се хванат за палцитe.
56
4
 
23
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
до до АНТИПри "хубавото" комунистическо време, Сл.бряг беше КУРОРТ с тишина и зеленина, пиех Рикадона, който беше наистина вермут, водката на центъра на Стария Несебър беше водка, не бъркoч, и струваше ... само 70 стотинки.Всичко оcрaхте като сменихте комунистите, с най-крадливите ДС комунисти.
55
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако ми плащат по 200 лева на нощувка плюс закуска бих се замислил.
54
0
 
42
 
! Отговори
ОБИКНОВЕН БЪЛГАРИН преди 4 години
"Бизнесмените" в туризма и ресторатите очевидно живеят още в миналото! Хора, клиентелата ви ще падне най-малко с 30-50%. Вие от сега нататък трябва да се борите за всеки клиент - дори и този който е дошъл просто да седне в заведението ви. Ако си мислите че някой ще е сигурен че дезинфекцирате всичко - много грешите. Като си знаеме хората ....... А по отношение на цените ....., на всеки му е ясно! Иначе и аз искам да всичко да си по старому, ама такива се времената. Светът се променя!
53
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Туристи през крив Макрон до края на юли.