Печели ли светът битката с коронавируса?

Все още сме в разгара на ускоряваща се и много сериозна пандемия
26
Печели ли светът битката с коронавируса?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Изминаха малко над шест месеца откакто Световната здравна организация обяви новият вирус като повод за глобална извънредна ситуация, пише BBC. В края на януари имаше почти 10 хиляди установени случаи на заразени с коронавирус и над 200 жертви на заразата. Нито един от смъртните случаи не беше извън Китай.

Оттогава насам животът на хората се променни значително. Възниква и въпросът дали човечеството се справя в битката с коронавируса, пише Bloomberg TV Bulgaria..

Към момента в глобален мащаб има вече 20 милиона потвърдени случаи на заразени с коронавирус и над 700 хиляди смъртни случая. В началото на пандемията отнемаше седмици броят на заразените да се увеличи със 100 хиляди, докато сега това се случва за по-малко от денонощие.

"Все още сме в разгара на ускоряваща се, интензивна и много сериозна пандемия", посочва д-р Маргарет Харис от СЗО, цитирана от BBC.

Въпреки че пандемията е глобална, ефектът ѝ не е еднакъв навсякъде по света.

Един факт обаче е сигурен за момента, независимо в кой регион се намира човек, и той е, че вирусът се предава чрез близък контакт. Колкото повече време хората прекарват в близост, толкова повече се разпространява и коронавируса.

Именно това води до високия брой на случаите в Латинска Америка - настоящият епицентър на пандемията, и ръста на новозаразени в Индия. Това обяснява защо Европа и Австралия се борят с постигането на баланс между отварянето на икономиките и овладяването на пандемията, както и защо властите в Южна Корея следят банковите акаунти на жителите и телефоните им.

Друг факт, който вече е доказан, е, че проследяването на вируса е сложно, тъй като често заразените нямат симптоми, но Covid-19 е достатъчно опасен, за да се наложи част от болните да бъдат хоспитализирани.

Сред страните, които привличат внимание с успеха си в овладяването на пандемията, е Нова Зеландия. Властите в страната действаха рано, като въведоха строги мерки и затвориха границите, благодарение на което сега там почти няма нови случаи, а жителите до голяма степен успяват да се завърнат към нормалния си живот.

Внедряването на основни мерки помогна и на по-бедните страни. Монголия има най-дългата обща граница с Китай, откъдето започна разпространението на коронавируса. Страната можеше да е много тежко засегната. До юли обаче в нея нямаше нито един случай, които да изисква интензивни грижи. Към днешна дата в страната има само 293 установени случая на заразени и няма жертви на болестта.

Голяма част от страните, които бяха тежко засегнати от вируса и въведоха строги мерки за ограничаването му, установяват, че той все още не е изчезнал и ще започне да се разпространява отново по-бързо, ако хората се завърнат към обичайния си живот.

Европа се опитва да отвори икономиките отново и да се завърне към нормалността, но Испания, Франция и Гърция отчетоха най-високия брой на новозаразени от седмици насам. Германия докладва за над хиляда случая на новозаразени за денонощие за пръв път от месеци. Носенето на предпазни маски за лице е общоприето в Европа, въпреки че някои летни курорти се опитват да се противопоставят на идеята.

Един от последните уроци е, че временният успех не е гаранция за бъдещето. Хонконг получи много похвали за овладяването на първата вълна на пандемията, но наскоро затвори баровете и фитнесите отново, докато Disneyland успя да остане отворен за по-малко от месец.

“Премахването на ограничителните мерки не значи завръщане към стария начин на живот. Това е ново нормално. Хората като цяло не разбират посланието”, твърди лекар в лондонска болница.


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
6
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Единствения лек е дисциплина.
За съжаление трудно постижимо за малка България.
Невъзможно в световен мащаб.
3
4
 
57
 
! Отговори
Шефа от Шефилд преди 3 месеца
Да ме прощава Лили за шегата тип "Слави", но това е най-безобидната пандемия, която Лили Иванова е видяла през вековете...
2
10
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Испания имаха над 3500 онзи ден. Нищо не е свършило. През есента и зимата ще е зора.
1
6
 
125
 
! Отговори
анонимен преди 3 месеца
Все още не сме се организирали да осъдим всички политици в световен мащаб и хора заети в медицината, за така проявената небрежност.