Отново в подем: Китай става големият победител от пандемията

Ще се свие разликата между двете най-големи икономики - САЩ и Китай
20 окт 2020 22:15, Елка Василева
201
Отново в подем: Китай става големият победител от пандемията
Снимка: архив, БГНЕС

Китай беше първата държава, засегната от коронавируса. Но след месеци на тежки рестрикции и сериозен икономически спад страната отново е в подем.

Китай първи беше засегнат от коронавируса. Локдауните и сериозните рестрикции, които Пекин въведе, за да ограничи разпространението на COVID-19, удариха тежко търговията в страната.

За първи път от началото на официалната статистика през 1992 г. втората по големина икономика в света отчете спад от 6,8% през първото тримесечие. След избухването на епидемията от коронавирус в Ухан на практика цялата страна беше затворена. Стотици милиони хора нямаха друг избор, освен да спазят строга карантина в продължение на седмици.

Тези строги мерки очевидно са се отплатили не само от епидемиологична, но и от икономическа гледна точка, пише Дойче веле. От месеци в Китай почти не са регистрирани нови случаи на заразени. Според официалните данни от Пекин на ден има не повече от 20 позитивни тестове, които обикновено се откриват само при влизащите в страната. Пристигайки в Китай, те така или иначе трябва да останат в карантина в специално обособени за целта хотели в продължение на две седмици. По този начин рискът от разпространение се предотвратява.

Китайската икономика отново е в подем

Китайската икономика отново набира скорост. След ръст от 3,2 процента през второто тримесечие през третото тримесечие той достигна 4,9 процента, съобщи в понеделник статистическата служба в Пекин. Представеното число е малко по-ниско, отколкото анализаторите прогнозираха. Те очакваха увеличение от 5,5 процента. Резултатът обаче позволява на Китай да компенсира спада през пролетта.

Още по темата

Според официалните данни икономиката на Китай е нараснала с 0,7 процента през първите девет месеца на годината, съобщава "Шпигел". Хората на Запад с учудване виждат как в Ухан отново се организират партита с десетки хиляди участници и че в Китай са извършени над 600 милиона пътувания по време на празниците в началото на октомври.

Китайската статистическа служба обяви, че други показатели също са показали подобрения през третото тримесечие: промишленото производство се е увеличило с 5,8%, а продажбите на дребно са отчели ръст от 0,9% в сравнение с предходната година.

Данните за външната търговия миналата седмица отново задминаха очакванията. Въпреки че много от търговските партньори на Китай се борят с вируса, износът е нараснал с 9,9% през септември в сравнение с предходната година, а вносът е скочил с 13,2%.

Пекин се доближава до Вашингтон

Икономистите очакват Китай да бъде единствената голяма икономика тази година, която да завърши годината с положителен растеж. В настоящата си прогноза Международният валутен фонд (МВФ) изчислява, че Китай ще излезе като победител в световната надпревара за икономическо възстановяване.

Според МВФ китайският брутен вътрешен продукт ще се увеличи с 1,9 процента тази година, с 0,9 процентни пункта повече от прогнозата за юни. През 2021 г. валутният фонд очаква ръст от 8,2%.

За сравнение: За Германия тази година се очаква спад от 6,0%, последван от увеличение с 4,2%. Според прогнозата американската икономика ще се свие с 4,3% през 2020 г. и след това ще нарасне с 3,1% през следващата година. В краткосрочен план пандемията от коронавирус ще свие разликата между двете най-големи икономики - САЩ и Китай.

Страхът от следваща вълна остава

Въпреки че възстановяването изглежда добре на хартия, Китай също се бори с различни проблеми. Както и в други страни, пандемията засегна силно бедните слоеве от населението. Средният месечен доход на работниците мигранти е спаднал с почти 7 процента през второто тримесечие в сравнение с предходната година, според изчисленията на Световната банка. Милиони хора са загубили работата си. Безработицата е 5,4 процента, съобщава "Файненшъл Таймс". В САЩ тя е 7,9%.

Сериозна са и опасенията, че пандемията ще се завърне. Страхът на правителството от нова мащабна епидемия беше демонстриран ясно през последните няколко дни в крайбрежния град Циндао. След като в болница се появи локално огнище на COVID-19, властите веднага подложиха повече от 100 000 служители на тестове. В рамките на четири дни цялото население от почти десет милиона души също беше тествано. В крайна сметка стана ясно, че огнището на 13 инфекции е ограничено до болницата и не е разпространено сред широката общественост. С подобни масови тестове и локални локдауни Китай успя да задържи под контрол и други локални огнища, например в Пекин и на границата с Мианмар.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
2
 
2
 
! Отговори
реалнафантазия преди 3 години
Си Дзинпин е мобилизирал морската пехота в пълна бойна готовност, ако Тайван провокира отново Китай, тогава първите ще си върнат изконен Тайван.Но дали това беше занятието с вируса, да отслаби света Китай с цел връщането на това което е тяхно?Лошото е, че и Япония и въобще много страни се превъоръжават, а САЩ води на Китай само във въоръжаването си.Дали не се готви света за нова война? То и П и ВСВ не са били очаквани, но бабите и дядовците ни са живи свидетели... :)
152
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това беше целта!Пез 70 -80 г. на миналия век много се говореше за конвергенцията, за това как капитализма успял да вземе много от социалната страна на социализма.Сега се случи обратното. Китайският комунизъм, без да изменя полотическата си тоталитарна същност взе най-доброто от капитализма - пазарната икономика. И ще я използва за да унищожи демокрацията. Чак сега на запад си дават сметка, че изливайки милиарди в Китай сами отгледаха своя гробокопач. Ама май вече е късно?!
151
4
 
7
 
! Отговори
Словянин преди 3 години
Китай става 1, защото са националисти. Но не като нашия рогач Валери Симеонов.
150
2
 
4
 
! Отговори
А бе преди 3 години
До HristoВсъщност вирусът бе пуснат от кръга около Сорос,като смятаха,че ще разреши множество техни проблеми,вкл. и ще събори Тръмп.Засега атаката срещу Китай е пълен провал(поредния за Сорос),а свалянето на Тръмп не е никак сигурно!Не вървят и нещата с планираната глобална ваксинация.Разбира се,сега най-важното събитие са изборите в САЩ.Ако Сорос ги загуби-това ще е окончателният му крах,повече няма да се съвземе!
149
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китай го пусна контролирано. Днес няма вирус. Унищожи света. САЩ и ЕС са гола вода. Ако имаше лидери щяха да спрат търговията с тях.
148
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 164 АнонименА кой пусна вируса в Китай ?
147
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А дали нямат ваксина, дали не са ваксинирали вече всички, защото при всеки измислен вирус се прави и ваксина
146
4
 
4
 
! Отговори
Hristo преди 3 години
Третата световна война е факт. Провокира я Тръмп с безумната си политика на санкции, постарадаха всички . Кой е победител - Китай. Дори да се стигне до загуба на население поради вируса, Китай пак са тези които имат неизчерпаем ресурс. Това порсто е отвветен удар на политиката срещу Китай, насочен серщу тези които сътвориха санкциите и тези които ги подкрепяха. Лошото е че в целият този конфликт ще има и неввино пострадали.
145
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То това беше целта на Китай де с този коронавирус. Е постигна го.
144
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дори да приемем,че това е истина,скоро ще се роди някоя нова болест от тази територия.,и властите ще крият дълго,докато не плъзне в съседните дъжави,и по света.
143
8
 
7
 
! Отговори
реалнафантазия преди 3 години
Китай елиминира вируса. Бележи ръст от почти 5% като се очаква до края на годината растежът и да е единствения положителен в целия свят.Но там има ред и дисциплина и затова с общи усилия на цялото население се справиха.Кога ще видим и ние тук население което е обединено в България? Не народ, а ***...
142
9
 
15
 
! Отговори
Рамзан Кадиров преди 3 години
Само лудите вярват на официалните китайски статистики-стъкмистики
141
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китайците въпреки, че първи посрещнаха Covid-19, се оказаха най - дисциплини. САЩ и Русия дренки да ядат и трева да пасат.
140
3
 
9
 
! Отговори
COVID преди 3 години
Пример как се изолира вируса преди да плъзне. Тест на цялото население в засегнатата област. А тук в БГ 130лв Добър ден....и естествено никой не иска да се тества.
139
2
 
2
 
! Отговори
до Чикибойко преди 3 години
Защото първо се правят полуподводници и догодина се очаква има цели подводници.:DОще навремето бай Тошо ви го каза:"Тази година завод за полупроводници, догодина - за цели проводници."
138
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Целта беше да се зарази света,да се затвори,и да се ударят икономиките на запада,които са конкуренти на китайците,докато те си работят,и развиват.Типично коварно за китайците.
137
7
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Логично!Китайците затваряха градове, докато ек постави "ценностите" над здравето на хората. Затова ес е обречен да загине.ПП. Юнкер го каза същото есента на 2015та г.
136
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китай е номер едно в света. Обожавам красивите китайки
135
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 147 проблем с маскитеИзби рибата ! но беше така, вярно е и даже срязваха дънки
134
6
 
7
 
! Отговори
китайска работа преди 3 години
Добре че са далече от страната ни!